379    6    2  

Asbest i gulvbelegg?

 2     0
Hei! Håper noen kan hjelpe meg her :) 

Jeg skal fjerne gulvbelegg, og er usikker på om det kan være asbest i det. Huset er fra 1954; belegget er sannsynligvis nyere. Vet ikke om det er vinyl eller linoleum. Legger ved bilder. Det ligger stort sett løst på gulvet, men er limt noen steder. 

Jeg har googlet asbest i gulvbelegg, og ser at man kan teste ved å sette fyr på fibrene. Det har jeg gjort, og de brenner godt! 

Hvordan vurderer dere dette belegget? Er det sannsynlig at det er asbest i det? 
Asbest i gulvbelegg? - 20181022_200641.jpg - mamma_mia
Asbest i gulvbelegg? - 20181022_200713.jpg - mamma_mia
Asbest i gulvbelegg? - 20181022_200749.jpg - mamma_mia
Signatur

   #1
 5 288     Tromsø     1
Både ut fra fargen og ut fra at fibrene brenner kan vi anta at dette er hamp eller lignende plantefiber, og ikke asbest.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Takk for svar, Kjell! Smile
Signatur
   #3
 266     Lillehammer     0
eneste sikre måten å fastslå at noe er (eller ikke er) av asbest er å få det testet Smile

dette i følge han jeg var på asbestkurshos tidligere i år
   #4
 5 288     Tromsø     0
@lekteren: Forsåvidt, men dersom man har noe fiber man lurer på om er f.eks. ull, bomull, hamp, sisal, viskose, trefiber, nylon, polyester, kevlar, glassfiber eller asbest, så er det ikke hensiktsmessig å bruke verken tid eller penger på å sende det til et laboratorium som første test.

Teste med en fyrstikk kan man selv gjøre når som helst, og brenner det eller smelter det, har man utelukket at det er asbest eller glassfiber. Lukter det svidd hår har man postivt identifisert det som ull eller tilsvarende fiber fra dyr. Også bomull, hamp og andre plantefiber kan man med litt øvelse identifisere positivt på lukta.

NB: Alle typer støv og fiber bør man unngå å fylle lungene med, selv om de ikke er asbest. Bruk maske, støvsug og vask. Men asbest er farligst, da det setter seg fast i lungene så man aldri blir kvitt det.
Signatur
   #5
 968     Oslo     0
Flotte bilder og utmerkede svar ovenfor.

Jeg har dette gulvbelegget på kjøkkenet i huset etter mine foreldre. Samme farge og mønster.
Huset og gulvbelegget er årgang 1967.
Signatur
   #6
 467     Gjøvik     1
Enig med og godt svar fra KjellTS.

Finnes unntak for bruk av flammetest. Blant annet i sparkelmasser, flislim, gulvbeleggfliser, smøremembraner, kan ha asbest men er i de fleste tilfeller ikke mulig å test med flamme, for de asbesten er så finmalt at en ikke ser fiberebunter med det blåtte øyet. Da må en til et laberiaorie med elektronmikroskop.

For gulvbelegg på bilder her så er det etter all sannsynlighet ikke asbest i det. I de meste av mye plastbelegg så det plastmyknere av et eller annet slag. ikke farlig å jobbe med men forurenser naturen og er en miljøgift. Myke plastbelegg bør leveres til kommunalt avfallsmottak som farlig avfall. (Er gratis for privatpersoner)
Signatur