18,098    16    3  

Avretting av gulv

 75     0
Hei,

Skal til å avrette datteras nye rom. Målte litt i dag og ser at høydeforskjellen er oppmot 4 cm i lengderetning.Rommet er ca 3 meter langt. Antar at jeg må til med avrettingsmasse. Kan jeg legge "noe" der hvor høydeforskjellen er størst for å spare noen sekker avrettingsmasse? Gulvspon? Gips? Annet?

Takker for tips!

   #1
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     1
Jeg løste dette ved å skru på 2"4" ved siden av bjelkene og 6mm x  120mm treskruer til å feste dem med. Ble endel skruer gitt..

Bruk 2 stk rettholt. Rett av de to bjelkene i hver ende og legg de andre etter rettholt. Bruk kun vater av beste kvalitet.

Gulvet mitt idag er knallsolid og ingen knirk, samt 100% plant. Men tok sin tid..
  (trådstarter)
   #2
 75     0
Hadde håpet å slippe å ta opp det opprinnlige spongulvet... Noen med andre erfaringer?
   #4
 390     1

Skru ned noe gips du, det skal gå greit!


Å, sier du det? Faktisk et ganske dårlig råd, gips er ikke egnet som underlag for avrettingsmasser.
Det finnes rimelige, grove avrettingsmasser som er egnet for grovavretting først, deretter kan man avrette med en fin masse som gir en bra overflate til å legge nytt gulv på.
  (trådstarter)
   #5
 75     0
Tenkte litt på vekt også, vil ikke avrettingsmasse veie en god del mer enn f.eks gips eller spon?
   #6
 5,336     Tromsø     0

Jeg løste dette ved å skru på 2"4" ved siden av bjelkene og 6mm x  120mm treskruer til å feste dem med.

Med den dimensjonen antar jeg at det var nok å skru vannrette 2-4 bare på den ene siden av bjelkene, eller la du på begge sider av hver bjelke?

I nabotråden var det en som nøyde seg med 21mm tykke panelbord på en tilsvarende jobb, men da la han på begge sider:
http://www.byggebolig.no/index.php?topic=22676.msg231921#msg231921
Signatur
   #7
 967     Stavangerområdet     0
Hos min parkettleverandør ble jeg anbefalt å bruke avrettningsmasse med fiber. Fiber skal visst være viktig fordi det gir avrettningsmassen samme egenskapene som spon og at man slipper oppsprekking ved fuktendring. Slik masse skal kunne legges ned til 0mm.

...og vente 1 uke til massen er tørr før man legger parkett.

   #8
 390     0

Hos min parkettleverandør ble jeg anbefalt å bruke avrettningsmasse med fiber. Fiber skal visst være viktig fordi det gir avrettningsmassen samme egenskapene som spon og at man slipper oppsprekking ved fuktendring. Slik masse skal kunne legges ned til 0mm.

...og vente 1 uke til massen er tørr før man legger parkett.


Slike innlegg kan bare ikke stå uimotsagt  ::)
Dette er faktisk så fjernt fra sannheten som man kan komme. Har hørt mange påstander om fiberens fortreffeligheter opp i gjennom tiden, men denne tok virkelig kaka!  :D

For å avklare det med en gang: Fiber har èn funksjon i en avrettingsmasse, og det er å hindre svinn/krympsprekking under utherding. Utover dette har fibrene ingen som helst funksjon.

De gir ikke avrettingsmassen egenskaper som spon, og de påvirker i alle fall ikke fuktegenskapene til avrettingsmassen.

Fiber i avrettingsmasser er som regel polypropylenfiber, en type plastfiber. Noen tror at disse har med varmeledningsevnen til avrettingsmassen å gjøre, det stemmer heller ikke. Ikke gir de noen økt styrke i massen heller.

Hvor tynne lag en kan legge en avrettingsmasse i avhenger ikke av om det er fiber i den eller ikke, men av dmax, eller max kornstørrelse.

… og tørketid da…dette varierer kraftig fra avrettingsmasse til avrettingsmasse, fra noen timer til flere uker, og før man legger parkett skal man alltid måle fuktinnholdet i underlaget, og det skal alltid legges fuktsperre mellom sementbaserte flater og parkett.

Forslag til Midas: Om du ikke innehar kunnskap om et emne så kan det være greit å la være å svare…
   #9
 967     Stavangerområdet     0
Jeg ble anbefalt så av min parkettleverandør. Interessant at dem kan være en profesjonell leverandør av parkett og ikke vite hvordan man skal fikse underlaget...

Uansett *bump*-er jeg denne og retter spørsmålet: Hvordan skal man avrette (uten å ta opp gulvsponet) for underlag til parkett? Fordi jeg er også i samme situasjon: At spon svaier og enkelte bjelker er mer nedbøyde enn andre. Målte ca. 20 mm høydeforskjell fra maks til min.

Jeg bryr meg egentlig ikke om at gulvet er 100% i vater, men at man er innefor kravene til parketten (+/- 3mm over 2m rettholt iflg. Boen) . Jeg trenger da masse for å fylle i dolpene og kan høvle toppene.
   #10
 21,481     Enebolig     0
Dette med fiber i avretningsmasse føler jeg folk ikke blir enige om. På jobb hører jeg fagfolkene si at man trenger ikke armeringsnett så lenge man har fiber i avretningsmassen. Så fiber er kun til for herdingsprosessen?

Det vil si at ved bruk av masse uten fiber, så er armeringsnett kun til for herdingsprosessen der også?