9,937    12    2  

Bytte gulv i gammelt hus

 38     0
Har et hus fra 1918 og ambisjoner om å oppgradere gulvet. I dag ligger de originale gulvplankene (dårlig behandla av tidligere eiere), og under finner jeg først 5 cm luft, så 10 cm slagg, stubbloft, 5 cm luft, og til slutt himlingen i kjeller. Det som gjør meg betenkt ift å sette i gang er at gulvet ble bygd før innerveggene, mens det på ytterveggene vertfall er delvis det samme. Huset er ført opp i dobbeltpløyd plankelaft. Problemstillingene er:

1 - er jeg nødt til å kutte dagens gulvplanker inntil veggene, eller er det gjennomførbart å bytte ut hele de gamle plankene på noen måte?

2 - hvis jeg må kutte, hva har dette å si for huset mtp konstruksjon, stabilitet, etc?

3 - gulvet er gjennomgående gjennom 3 rom i dag, får jeg til å bytte ut gulvplanker akkurat under innerveggene i disse tilfellene?

Er det noen som har erfaring med samme eller lignende gulv? Eventuelt har kunnskap og har noe informasjon om hvordan gulv er konstruert ift vegger?

   #1
 5,337     Tromsø     0
Er gulvet plant, eller skal oppgraderingen avrette gulvet? Er bjelkelaget OK? Skal gulvet isoleres bedre? Hva er takhøyden, og høyden mellom gulv og dørterskler, kan det være aktuelt å bygge seg opp litt?

Dårlig behandlede originale gulvbord kan bli fine med sliping. Eller du kan legge på nytt gulv oppå, flytende, rom for rom. Det er en ikkedestruktiv løsning, hvor du alltid har muligheten for å gå tilbake til originalgulvet. Du kan også blåse inn isolasjon i hulrommene, uten å ødelegge originalgulvet.

Til spørsmålene dine: 1 og 3 - det høres vanskelig ut, men mye går an...
2 - sannsynligvis er det ikke gulvbordene som bærer verke gulvet selv eller veggene som står på det, men et bjelkelag under gulvbordene. Sjekk hvor bjelkene går i forhold til vegger før du kutter. Involver fagfolk hvis du mistenker at du er i ferd med å endre på husets bærende konstruksjoner.
Signatur
   #2
 6,009     Finnmark     1
Har også hus fra 1918 med tilsvarende oppbygging.
Klarte å fjerne gulvbordene helt,  med litt bryting. Fjernet ikke under mellomvegger Lekter på bjelkelag kan også brukes til avretting om nødvendig;)
Stubbgulvet var så solid at jeg lot det være....


Sagde først gulvbordene og fjernet slagg:

Bytte gulv i gammelt hus - DSC_0441.JPG - burger

La på 30 mm lekter på bjelkelag for å få plass til mer isolasjon :

Bytte gulv i gammelt hus - DSC_0452.JPG - burger

Bytte gulv i gammelt hus - DSC_0462.JPG - burger


Her er forresten mine tråder hvor gulv er inkludert :

http://byggebolig.no/oppgraderinger-oppussing/gulvvarme-minipris-prosjekt/msg697464?last=True#msg697464

Og her i kjøkkenprosjektet(fra innlegg ca 42)

http://byggebolig.no/oppgraderinger-oppussing/nytt-kjokken-i-gammelt-hus/msg674460?last=True#msg674460
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 38     0
Grunnen til at jeg vurderer å bytte ut hele gulvet var at jeg fikk et tilbud på slip som kun var litt lavere enn prisen på nye gulvbord (sett at jeg bytter selv). Når jeg da har direkte skader og slurvete reparasjoner på gulvet etter tidligere eiere (de kjørte gulvbelegg, brydde seg ikke), som snekkere jeg har hatt innom er redde for å ta tak i fordi de ikke kan garantere at de får det til pent, så kan man begynne å lure på hvor mye som skal investeres i noe som kanskje allerede er ødelagt. Alternativet er å rive av plasteret, erstatte hele gulvet med tilsvarende nytt gulv, og samtidig kunne gjennomføre oppgraderinger som vil heve bokvaliteten i huset (etterisolering mot kjeller, rette opp bjelkelag, tette for trekk, legge vannbåren gulvvarme...). Totalt blir jo dette betydelig dyrere enn en runde med slipemaskin, men vil samtidig ha en del innvirkning på energiforbruket.

Jeg kunne så klart ha lagt noe oppå, og det er backupløsning, men jeg har mindre enn 1 cm å gå på, og vil da oppnå lavere effekt ift tetting slik jeg ser det. Isolering kan gjennomføres nedenfra, bare et sant h... med det slagget Smile

Det er så klart bjelkelaget som bærer veggene, men sagt på en annen måte er gulvbordene klemt mellom.

@finnmark4ever Da du fjernet disse plankene lang yttervegg, lå de tett inntil laften, eller festet i de på en eller annen måte? Tipper jeg har et stående grovpanel på innsiden av laft, er det sannsynlig at gulvet kun går under dette?

Jeg leser mye om at gulv må legges med noe spalte inntil vegg, men hvor mye er strengt tatt nødvendig? Slik jeg har forstått det er bevegelsen i hovedsak på tvers av bordet, ikke på langs? Hva spiller det egentlig for rolle hvis jeg skrur fast gulvet til bjelkene?
   #4
 292     Porsgrunn     0
Hvor mange kvm er det snakk om? Man får bestilt vacumlaster/sugebil som kan fjerne slagget/koksen hos deg. Sparer deg masse arbeid og tid, men det vil nok koste litt.
   #5
 6,009     Finnmark     0
@burger: Guvbordene lå inntil laft, på bjelker som hviler på kant av grunnmur
Tenk hvordan huset er bygd: først grunnmur, deretter laftevegger så gulvbjelker og bord.......Grovpanel er sikkert montert etterpå, så gulvet er nok under.....
Men du blir ikke klokere før du åpner ett sted.

Her ser du hvordan gulvbord var montert på bjelkelag, helt mot laftevegger. Alle lag med innvendig panel/ plater er montert oppå gulvet...

Bytte gulv i gammelt hus - Screenshot_2016-02-22-12-37-45.png - burger

Gulvbord vi har i gangen er skrudd, med liten åpning der gulvlister kommer.
Tror denne åpningen er viktigere med flytende gulv: laminat / parkett.......
Signatur
   #6
 6,009     Finnmark     0
@Howto: Her var ca pris på sugebil 10000-15000 kr. Det er hvertfall dyrt, men mange foretrekker det pga spart arbeide/ søl/ støv.........

Vi kunne dumpe slagget 2 meter fra kjøkkenet,  ellers hadde vi nok vurdert sugebil nøyere........ Om man må begynne å kjøre det bort selv, da blir "gjørdetselv" prosjektet mer tungvindt.......
Signatur
   #7
 21     0
Med forbehold om at jeg ikke har lest hele tråden godt nok; Hvorfor vil du skifte ut hele det eksisterende gulvet, og ikke heller legge nytt gulv på toppen av det eksisterende? Jeg har hus fra 1922 og har samme type gulv og oppbygging av etasjeskille. Jeg fikk blåst inn isolasjon i etasjeskille, hvor resultatet ble en veldig god kombinasjon av Rockwoll og leire (bra med ulike materialer i etasjeskille ifbm. lydgjennomgang, samt at man får tyngde i gulvet som er med på å stabilisere gulvet). Deretter "avrettet" jeg gulvet med 12mm kryssfinér og la deretter 20mm eikeplank.

  (trådstarter)
   #8
 38     0
Først og fremst fordi jeg ikke har 32 mm å gå på, men knapt 10 mm. Noe som bygger lav høyde oppå eksisterende gulv er plan B. Høres enklere ut, og det er vel strengt tatt det gulvet ble bygd for i sin tid, mens et bytte gir andre muligheter ift trekk, gulvvarme o.l.

Det med tyngde/stabilitet er jeg ikke kjent med, hvordan vil jeg merke forskjell på det ene kontra det andre?
   #9
 21     0
Ikke sikkert du vil merke det, men når du får tyngde i gulvet så vil det svaie mindre. Den relative tyngden vil bli større (altså tyngden på den som går på gulvet ifht. etasjeskille). En nabo av meg som bor i samme type hus som meg (4-mannsboliger fra 1920-tallet) opplevde større lydgjennomgang og "romling" i sin etasje fordi naboen hans hadde fjernet leira som lå i etasjeskille.
   #10
 6,009     Finnmark     1
Ikke sikkert du vil merke det, men når du får tyngde i gulvet så vil det svaie mindre. Den relative tyngden vil bli større (altså tyngden på den som går på gulvet ifht. etasjeskille). En nabo av meg som bor i samme type hus som meg (4-mannsboliger fra 1920-tallet) opplevde større lydgjennomgang og "romling" i sin etasje fordi naboen hans hadde fjernet leira som lå i etasjeskille.

....vårt gulv er helt stabilt etter vi fjernet slagg i gulvet. Det er betydelig mindre vekt på gulvbjelker med steinull som isolering!

Signatur