3,041    6    4  

Dampsperre eller ikke på gulv?

 5,111     Sørnorge     0
Er fortsatt på besøk i en bekjents nyovertatte halvferdige hus. Her mener huseiers "altmuligmann" at det ikke skal være dampsperre i etasjeskillet mellom bodel og kjeller. Jeg mener det skal være dampsperre der. Den halvdelen av etasjeskillet som var fullført før huseieren kjøpte huset/prosjektet har plast.

Huset er bygget på skrånende fjell. Det er murt opp vannrenner på fjellet på oversiden av huset, under takutstikk, som gjør at nesten alt regnvann aldri kommer frem til grunnmuren. Kjelleren virker tørr. Kjellermuren er ca 70cm tykk på de fleste steder - antagelig gammel steinmur som har fått et lag sement

I kjelleren står varmepumpe (bergvarme), VVT og sentralstøvsuger.

Altmuligmannen mener det ikke skal ligge fuktsperre i etasjeskillet mot denne etasjen fordi apparatene som står der avgir varme, slik at kjelleren er å betrakte som oppvarmet. Han kjenner til en kirke hvor gulvbjelkene råtnet opp etter at det ble lagt dampsperre mot kjelleren. Denne kirken hadde også tykk mur.

Ingen av oss har opplevd vinter i huset og vet ikke hvor kald kjelleren blir. Og p.t. er jo halve kjelleren uten isolasjon oppover, så en tidligere erfaringer er jo ikke så mye verdt.

Er det sikrest å legge dette gulvet uten dampsperre da det meste av damp likevel stiger?

   #1
 877     Østfold     0
Jeg tror at huseiers altmuligmann kan ha rett.....
Signatur
   #2
 395     1
Usikker på hvor du eventuelt så for deg at dampsperren skulle være? Oppå eller under etasjeskillet?

Dampsperrer skal generelt sett være på den siden med høyest damptrykk. Damptrykket avhenger av temperatur og relativ luftfuktighet. I et etasjeskille mot kjeller er det ikke alltid godt å si hvor den i såfall skal være.

Normalt sett vil man ikke bruke dampsperre, men det er fint om det er lufttett. Dette løses enten ved å bruke vindsperre eller plateprodukter med tette skjøter.

Sintef byggforsk har anvisning 522.355 for dette temaet.
   #3
 395     0
Dampsperre under etasjeskillet mot kjeller og kald kjeller er kanskje det verste scenarioet. Da vil fuktig luft diffundere nedover mot den kalde kjelleren og så kondensere på dampsperren med det resultat at gulvbjelkene ligger og bader i kondensvann deler av året. Da kan man ende med situasjonen til den nevnte kirken.
  (trådstarter)
   #4
 5,111     Sørnorge     1
For meg var det selvsagt at dampsperra skulle på varm side av isolasjonen - altså oppå bjelkene, under bordene (spaltegulv med vannbåren varme).

Tanken med vindsperre i steden for dampsperre har ikke dum. Da blir det tett i form av at vindsperren antagelig tåler nok damptrykk til å takle det som måtte trykke nedover mot gulv, samtidig som det vil kunne tørke ut dersom det skulle komme fukt nedenfra som vil opp.
  (trådstarter)
   #5
 5,111     Sørnorge     1
Har nå lest byggforsk 522.355 som jeg hadde liggende fra 2002. Jeg finner egentlig ikke svar der. Det er et kapittel 3 Etasjeskiller mot åpen fundamentering eller kryperom som jeg er i tvil om passer når man har kjeller. Der fremheves behovet for vindsperre på undersiden av isolasjonen i gulvet dersom avstanden til terrenget er liten. Hva menes med liten avstand? I dette huset varierer avstanden mellom 0,2m og 2,2m.

Det andre relevante kapittelet heter 4 Etasjeskiller mellom oppvarmede rom. Der er anbefales vindsperre på toppen av isolasjonen i etasjeskiller.

Om det ikke skal være dampsperre i gulvet, hva er da hensikten med at det skal utføres trykk/tetthetstest av nye hus?