28 746    12    13  

Feste lister i betongvegg

 24     2
Jeg har lagt nytt gulv i stuen og skal da selvfølgelig legge lister. Utfordringen ligger i at veggen er betong (eller noe tilsvarende, er ikke helt kyndig nok til å vurdere materialet). Jeg har lest en del på internett, men veldig mange anbefaler å lime eller skru. Jeg er ikke fornøyd med noen av de løsningene. Hvis jeg limer blir det helt umulig å få det av igjen, i tillegg til at veggen er ganske buet, så det kan være vanskelig å få det til å sitte ordentlig (og pent). Skruer vil lage veldig store hull, og det er snakk om eikelister som ikke skal males, så jeg få ikke skjult det.

Løsningen som virker mest aktuell er en eller annen form for spiker. Om det har jeg lest litt forskjellig, noen anbefaler bruk av treplugger som jeg slår spikeren inn i, andre anbefaler plastplugger. Han jeg kjøpte listene av sa noe om tette plugger og 2 mm bor, men da jeg spurte på Jernia var dette helt nytt for dem... Er det noen som har gjort dette eller har noen kunnskaper/erfaringer de kan dele med meg? Jeg kjenner jeg er veldig usikker på dette, og trenger virkelig å høre fra noen som kan litt mer enn jeg.

   #1
 146     1
Jeg har erfaring med limte lister på malt betong, og min erfaring er at det er en elendig løsning selv på rette betongvegger. Det skal ikke så voldsomt mye til for at et eller flere av limpunktene mister festet, enten pga. limet svikter over tid eller pga. flytting av ting og tang som skubber borti listene. Limet kan også sitte så godt at man drar deler av betongveggen når man skubber borti listen.

Hvis du tar et bilde av veggen så kan det kanskje være lettere for folk her å anbefale deg en løsning, hvis du er usikker på materialet veggen er av.
   #2
 764     1
Skjøt de fast med stiftepistol rett i betongen.. Går sikkert ikke med all type betong, men funket fint i min gamle borettslag leilighet fra 63.
jaf
   #3
 5 465     tromsø     1
Bore en 2mm hull i list til betong hvor skruer skal stå. Fest gjerne en tape bit på betong. Bor så i betongen med 4 mm bor i betong? og plastplugg i hull. Så skrur du gjennom list og inn i plast plugg med kobberfarget skrue . Litt om stendig, men skulle listen bli skadet, eller en plugg løsne, så kan begge deler fikses.
   #4
 767     1
bore hul å slå inn treplugger går forsåvidt fint. har sånne "over alt" i kjelleren her. alt fra kabler til lister og veggskap var festet på den måten. treplugg og spiker. var vell gjerne ikke andre muligheter før?

Så markerer du nøye, kan du bruke spikerpistol å skyte listene fast i trepluggene. gjerne ha litt passende lim på pluggene før du banker de inn, men vist de er tørre å fine når du montere de, sitter de fast til de eventuelt råtner bort.

HSt
   #5
 30 137     Lillestrøm kommune     2
Foreldre har et par lister med spiker i treplugg, tror de har montert denne listen 20 ganger mens jeg har vokst opp, den detter av hele tiden. Tec7 ville holdt mye bedre...
   #6
 8 024     Bærum     2
Har limt mye lister med tec7. Sitter som pokker. Er det murpuss utenpå betong vil limet dra av murpuss hvis lista fjernes, men utgangspunktet når en list først er festet er at det er lenge til den skal av.
   #7
 138     Hadeland     1
Sjøl tok jeg bare spikerpistolen og skøyt dykkerten rett inn i veggen. Gikk fint Smile

   #8
 41     Larvik     1
Hei,
Nå ser jeg riktignok du allerede har valgt en eikelist, men til orientering fungerer det veldig fint å lime lister til betong.
Alle listene våres monteres med lim, men det er viktig at de hellimes og ikke punktlimes. Vi bruker et eget lim som er utrolig enkelt å jobbe med. En vil jo gjerne at listene skal sitte godt og det er relativt sjelden man tar dem bort. Er det store buer kan vi også levere noe vi kaller Flex lister som kan bøyes for eksempel rundt en stolpe.
Signatur
   #9
 146     0
Alle listene våres monteres med lim, men det er viktig at de hellimes og ikke punktlimes.

Erfaringen min, som beskrevet tidligere i posten, med liming av lister på betong er med punktliming. Ser for meg at det kan være mer stabilt med helliming. Men Deco, hvordan fjerner man listene igjen enklest mulig uten å dra pussen av veggen?
   #10
 41     Larvik     0
Det er en viss risiko for at noe puss følger med når en fjerner dem da det sitter godt, men det kommer veldig an på underlaget som nevnt ovenfor. Det er jo heldigvis ikke så ofte en bytter ut lister, så det er greit at det sitter godt.
Signatur