542    11    0  

Fjerne fliser og legge nytt gulv

 11     Tønsberg     0
Som dere ser har jeg begynt å fjerne flisene jeg har i leiligheten. 
Vindfang, hall, stue og kjøkken er alle prydet med denne herligheten. Nå skal det moderniseres med laminat og mulig ny flis ved hoveddør og terrassedør. (Jeg har hund, så parkett er utelukka) 

I dag har jeg bare gjort en liten test med hammer og flattrekker, og det går faktisk veldig lett. Jeg skjønner jeg trenger meisel og egnet hammer, men hvor får jeg kjøpt det? Og hva heter den type meisel jeg er ute etter?

Meiselhammer og betongsliper gidder jeg ikke med tanke på støv og frakt av utstyr - jeg tar heller tiden til hjelp og tar et parti av gangen. 
Selve legginga av nytt gulv vil jeg såklart ta i én omgang. 

Og hva må jeg tenke på når jeg skal legge det nye gulvet?

Hvor store sår i betongen er ok? Må det primes? Trenger jeg fuktsperre? Hvor mange mm fall pr/meter er akseptert? Hvor langt kan jeg legge laminat før jeg må ha overgangslist? 

Gulvet er med gulvvarme. 

Fjerne fliser og legge nytt gulv - IMG_3247.jpeg - Kevaso
Fjerne fliser og legge nytt gulv - IMG_3248.jpg - Kevaso
Signatur

TSt
   #1
 5 052     0
Jeg vl tro at en bred tynn meisel kanskje kan fungere. Finnes med en slik gummi sak øverst slik at det er beskyttelse for hender og ikke så hard når du holder.   Må passe på at du ikke skader underlaget for mye hvis ikke får du større jobb.  Her har du fått limet til å slippe ser det ut til får håpe det er like dårlig vedheft overalt.

En borhammer og flat meisel / spademeisel til denne kan også hende at kan hjelpe her. Men i alle tilfeller har du en del jobb foran deg.  
   #2
 3 669     akershus     0
Meisler får du kjøpt over alt, Biltema, Jernia m.m. Jeg hadde vurdert et bredt stemjern i tillegg, det kommer bedre til for å fjerne limrester. Kjøp et sett hos Biltema og kast det eventuelt etterpå, eggen blir rimelig herpa, koster ikke stort.

https://www.biltema.no/verktoy/handverktoy/huggmeisel/huggjernsett-3-stk-2000034856

https://www.biltema.no/verktoy/handverktoy/huggmeisel/huggmeisel-250-mm-2000041659

https://www.biltema.no/verktoy/handverktoy/huggmeisel/dor-huggmeiselsett-7-stk-2000030672
   #3
 2 308     Vestlandet     0
Små sår i betongen, som dei du har fått der, gjer ingenting for laminaten.

Instruksjonane til laminaten du vel seier kor stor flate du kan leggja den samanhengande. Eg trur dei fleste produsentar krev plast mellom laminat og betong når det er varme i golvet.

Primer treng du ikkje. Det er for å få betre feste til betongen. Men du treng vel ei form for undelag til laminaten. Her har vel og prosusentane av laminat ulike anbefalingar. Nokre typar laminat er levert med dette underlaget pålimt laminaten, så du slepp bruka det. Spør du etter parkettunderlag finn dei uansett noko i butikken.

Du kan i teorien ha veldig mykje fall under laminaten (langt meir enn eit golv normalt har). Det du må passa på er at du ikkje har forsenka eller forhøga områder. Altså ein kul eller ei grop i betongen. Også dette vert spesifisert i leggjeanvisinga til laminaten du vel.
Signatur
HSt
   #4
 20 492     Sørum     0
Når det gjelder fjerning av lim så hadde Biltema barkespade før de ble utsolgt. Kanskje bare min butikk er utsolgt ...
   #5
 456     Landsdekkende     0
Hei Kevaso.

Som nevnt over her, så er en flatmeisel fint å bruke, gjerne på en borhammer. https://megaflis.no/makita-flatmeisel-sds-plus-40x250mm.html

Som Komlo nevner så skal ikke de sårene i betongen ha så mye å si, men kan med fordel fylle disse med f.eks flislim, så er det gjort. Jo jevnere gulvet er, jo bedre er det mtp å unngå knirk.
Du trenger ikke prime, men fuktsperre bør du ha, spesielt da det er betong. Kan anbefale dette f.eks https://megaflis.no/pergo-smartunderlay-3mm-15m2-m-fuktsperre.html
Ekspansjonsfuge eller list kan være fornuftig å ha på hver 10 meter.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 11     Tønsberg     0
Takk for svar alle sammen.

Lørdag fortsetter prosjektet, så får jeg se åssen det går. Den største bekymringen har vært at laget med det som ser ut med tidligere flytsparkel løsner sammen med limet, så jeg ender opp med ru betong (ikke noe verre enn grovt sandpapir) men det er liksom et 1-2 mm lag som løsner. Under her finner jeg altså skadene som vist på bildet. Om det kan lappes med fliselim er jo det fint. Hva jeg finner under de resterende 60 kvm vet jeg såklart ikke enda.

Hvor problematisk er det evt. å flytsparkle mindre områder om jeg skulle trenge det? Flyter sparkelen ut til 0mm, eller må jeg slipe overganger? Jeg tror nemlig jeg har et parti i stua på par meter i diameter som syker noen mm. Her vil jeg såklart kontrollmåle så fort flisene er borte.Signatur
   #7
 2 308     Vestlandet     0
Er det eit nedsenka område, kan ved dette avrettast med visse typar flytsparkel. Det ser ein best når golvet er bart.

Her trur eg det berre er å meisla i veg, og sjekka korleis underlaget ser ut, og om det treng behandling, etterpp.
Signatur

  (trådstarter)
   #9
 11     Tønsberg     0
Da, etter en del timer på knærna er jeg noen erfaringer rikere.
Jeg har i første omgang bare tatt gangen og vindfang. Ca 5 + 3 kvm.

Det var i grunn ikke noe problem å få opp flisene. Hammer og meisel ble ikke brukt, da det bare pulveriserte flisene, så jeg fortsatte med lang flat skrutrekker som jeg slår inn helt til flisa popper av seg selv fra spennet. Sjeldent hele fliser som kom opp, men ikke stort mer enn 3-4 deler. Dog, når jeg skal videre på stua på 30 kvm skal jeg uten tvil bruke meiselhammer for å spare tid.

Det største problemet var imidlertid fliselimet og de lille laget med flytsparkel jeg har snakket om tidligere. Mens det noen steder kom opp uten problemer var det steder der det tok en evighet å få det vekk, og flere steder har jeg fortsatt 'nupper' som jeg må fjerne. Her må jeg uten tvil flytsparkle for å kunne legge noe oppå.

Videre i vindfanget på 3 kvm valgte jeg å prøve å bare ta opp flisene, og forsiktig prøvde jeg å skrape bort fliselimet uten å skade flytsparkelen mellom betong og fliselimet, og det gikk ganske greit. Det er såklart for mye å ta for hånd på den måten, men det gir meg et håp, og idé om at kanskje beste løsning likevel er å slipe ned fliselimet med en stor slipemaskin for så å flytsparkle de partiene der tidligere flytsparkel kommer opp med fliselimet.

På begge soverommene ligger dette laget med flytsparkel (synlig under laminat) så her må jeg bare flytsparkle gangen og overgangen inn til soverommene.

Fjerne fliser og legge nytt gulv - IMG_3255.jpg - Kevaso
Fjerne fliser og legge nytt gulv - IMG_3256.jpg - Kevaso
Fjerne fliser og legge nytt gulv - IMG_3258.jpg - Kevaso
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 11     Tønsberg     0
Hvordan måler man forresten et gulv riktig?

På soverommet har jeg tatt opp noe av laminaten for å sjekke, men hvordan måler man riktig?

Jeg har en rettholt på 2 meter og har lagt den der det er mest trafikk til og fra seng. Jeg merket opp på gulvet med blyant der det var 'luft' under rettholten og målte med en tommestokk, men blir det riktig?

Her og der er det partier som er 0.5-1.5 mm over 15-20 cm, så her er jeg jo safe, men så er det et sted på 45 cm der det dypper 4.0-4.5 mm. Hvertfall sånn det ser ut for meg der jeg ligger med ansiktet på betongen og titter. Når jeg tar bilde med telefonen ser det litt annerledes ut, men det kan jo være kameravinkel som gjør det.

Men, uansett, hva er 'riktig' måte å gjøre dette på?

Har som sakt bare målt ett sted og i én retning. Det hele er i vater i det minste.

Rommet er 4x3 meter.

Fjerne fliser og legge nytt gulv - IMG_3264.jpg - Kevaso
Fjerne fliser og legge nytt gulv - IMG_3265.jpg - Kevaso
Fjerne fliser og legge nytt gulv - IMG_3266.jpeg - Kevaso
Signatur