621    34    1  

Gulv fra 1923 og lydisolering

 115     Bekkestua     0
Hei.
Har en egen tråd her inne på hele prosjektet av oppussing av boligen, men tenkte å spørre spesifikt om gulv og lydisolering.

Da har vi rivd litt til for å se hva vi har.
Ser i gulvet i den gamle delen er det masse grus / leire mellom bjelkelaget. Ganske varierende masse, noen store klumper og noe fin masse. Det er ca 10 cm fra topp av bjelkelaget ned til noe annet trevirke. Så ca 8 cm med denne rare massen. 

La den ligge eller fjerne den og legge ny isolasjon? Tenker på lyddemping. Aner ikke hva som er under det trevirke massen ligger på. 

Men det er en bebodd kjellerleilighet under oss og vi hører mye fra den. Så lydisolering er viktig for oss. Fjerne massen for å legge RockWool eller annet i mellom bjelkelaget? Må også se på bæring for å stive av litt der vi skal ha nytt kjøkken og kanskje rette av gulvet. Tanken var å laske på noe K-virke og kanskje kubbe litt. Men kun ca 10 cm høyde å gå på... Anbefalinger? 

Har noen bilder om ønskelig også
Signatur

   #1
 1 143     Asker     0
Skal du bli kvitt lyd fra kjeller må du lydissolere der. Du må legge lydhimling. Ingen downlights etc der. Ingen brudd på lydhimlingen.
Signatur
   #2
 833     Bergen     0
Det er mest sannsynlig leire du har på stubbeloft mellom gulvbjelkene. Dette ble tidligere brukt for å oppnå en lyddemping mellom etasjene ved å øke vekten på etasjeskillet. Det er noe skikkelig herk å fjerne med påfølgende støv overalt og knasing i tennene i månedvis etterpå. Skal du isolere for lyd så bør det uansett først og fremst gjøres på underside i form av lydbøyler, 2 lag gips og fuging i alle overganger. Trinnlyd isolerer du for på overside ved bruk av trinnlydplater.

La leiren bli liggende og supplér ev med 5 cm isolasjonsmatter på overside. Vil du likevel fjerne den så vurder sugebil eller spade og å ofre en billig/gammel støvsuger i tillegg. Selv fjernet vi ca 2/3 av leiren i to etasjeskiller, men da hadde vi fått nok. Har nå leire i taket i største stuen og fikk blåst inn ca 10-12 cm isolasjon under stubbeloft i tillegg. Det gir meget bra lydisolasjon hos oss.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 115     Bekkestua     0
Problemet er at vi har ikke noe å gå på av å lage lyd-himling i kjelleren. Det er ikke taket høyt nok til per dags dato.
Har snakket litt med en akustiskker og anbefalinger er å beholde leiren og det gamle undergulvet. Sprøyte byggesum i overgangene i veggene, legge trinnlydplate, 10mm gips, varmefolie (vi skal ha gulvvarme), 10 mm gips, lime gulvet til gipsen. Trinn, gips osv legges flytende. Avslutte med bunnfyllings list langs gulvkanten og fuge over.
Hva trur dere?
Signatur
   #4
 833     Bergen     0
Hva tenker du på som trinnlydplate? Husk at 6-12 mm Silencio er parkettunderlag - ikke trinnlydplate. Er ellers skeptisk til gips dersom det ikke er spesifisert gulvgips.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 115     Bekkestua     0
Jeg tenkte 20mm trinnlydplate fra Glava f.eks eller annen leverandør. Noen anbefalinger? Håper å ikke bygge for mye opp.
Av gips tenkte jeg Hunton 10 mm gulv og takgips som de har. Farmacell.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 115     Bekkestua     0
Fikk som nevt åpnet opp litt i går og vi ser at det ligger mest sannsynlig 15x15 cm stokker på en tilnærmet 60-60 c-c. Mellom er det lagt falskt gulv på ca høyde 10 cm nedenfor og hvor på det ligger ca 8 cm med leire.
Undergulvet virker veldig helt og fint. Er tykt, ca 30mm furu el.

Spørsmålet blir, tåler et gammelt, fra 1923, bjelkelag på ca 15x15, lysåpning på ca 4,4m, c-c på 60-60 et moderne kjøkken? Tenker å bygge en stor kjøkken øy midt i rommet. Rommet er ca 7,8 m langt og da 4,4 m bredt.
Ser at det kan spare oss masse arbeid å la undergulvet ligge og det samme med leiren (god lydisolering også). Men usikker på stivheten og bæringen i virket.
Noen anbefalinger?
Signatur
HSt
   #7
 16 480     Sørum     0
La merke til at Hunton beskriver 12-20mm trinnlydplater for bruk i tunge konstruksjoner 35mm for bruk på bjelkelag ...

  (trådstarter)
   #8
 115     Bekkestua     0
Jeg så også dette, men min leverandør av gulv anbefaler ikke Hunton som trinnlydsplater. Dette baserte han på at de inneholder ofte litt mer fukt enn ønskelig. Jeg finner det rart, men han er veldig for alt annet fra Hunton.

Men 35 mm er jo ganske mye. Finnes det ikke andre plater som bygger mindre, men er vel så bra?
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 115     Bekkestua     0

Hei igjen,

Ser at vårt gulv ikke er så rett som ønsket og kanskje ikke så lett å laske opp rett som først antatt.
Noen her som har erfaringer med å avrette gulv?
Hva må man tenke på?
Hvordan går man frem? - Steg for steg prosses
Hvor mye er det å spare ved å gjøre det selv vs å leie inn folk?
Vil avrettingsmasse virke positivt på lydisolering (ikke glem huset er fra 1923 med gammel form for etasjeskille)?

Hører gjerne på noen gode råd!

//Marius
Signatur
jaf
   #10
 4 255     tromsø     0
Eventuelt nye bjelker mellom de gamle før ny spon. ny c/c på 30cm. Isolere med rockwool, slik at luft lommer forsvinner. Legge ny spon og skru godt.. Legge 3cm avretningsmasse, hvis bjelker holder. Slik polarpumpa anbefaler.


http://byggebolig.no/gulv/lydisolere-gulv