194    9    1  

Har noen en idé/et produkt så jeg kan lage en låsbar kjellerlem som kan låses opp fra begge sider?

 1 375     Enebolig     0
Det høres mer innviklet ut enn det er. Jeg har en vedkjeller/bod under huset som jeg gjerne skulle kunne komme til fra stua, fordi det er en plage å holde tilgangen snøfri om vinteren, for da må jeg måke rundt hele huset inntil fjellveggen, et sted det ikke er mulig å komme til med freser. Problemet er bare at resten av året er kjelleren lett tilgjengelig utenfra, og det er noe i retning av umulig å stenge den helt for tilgang den veien. Så for å unngå at noen sniker seg opp i huset, vil jeg ha en lem som kan låses. Men helst fra begge sider, siden jeg har elektronisk lås på den eneste inngangsdøra. Og hvis den skulle få hikke, ville det vært veldig greit å bruke lemmen til å komme inn uten å knuse noe, og dermed slå to fluer i én smekk.

Det eneste jeg med min forholdsvis dårlige fantasi har klart å finne på til nå, er å ha en lem i en lem. Så hovedlemmen brukes når jeg skal ned i vedkjelleren og låses/boltes ovenfra, mens en mindre lem inni den kan åpnes nedenfra og brukes som nødluke. Da trenger jeg jo ikke like mye plass, for det er ikke noe som skal langes opp eller ned. Men jeg håper noen her har en mye bedre og mindre komplisert idé! Jeg tenkte på en form for gjennomgående stang eller vaier med hengelåser, men for det første blir det stygt å ha en hengelås midt i stua, og for det andre vil det jo være en plage å trekke stanga eller vaieren opp etter at jeg har lukket lemmen for å sette i hengelåsen.

   #1
 17 301     Akershus     0
Ordinær dørlås med vrider?

Nøkkel fra undersiden. På oversiden byttes vanlig dørvrider med oppfellbare dørkvridere fra en båtbutikk for å få slett «dekk ? Alt kan bygges inn i lemmen, ikke noe fikling med gulvet ved siden av.

Annet alternativ:

Fra oversiden en vanlig dørklås med vrider e.l. Reilen fra denne går inn i flattjernstykke i lem-karmen. Flattjernet er «løst», men låses i kjeller med hengelås tillemkarm.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 1 375     Enebolig     0
Takk! Så du mener altså å sette oppfellbar vrider direkte i den gjennomgående, firkantede stanga til dørlåsen og så finne en dørlås der den alltid kan vris fra den ene siden, og bare den siden som er ned kan låses? Det kan kanskje ordnes enda enklere med å ha avtakbart håndtak på undersiden og så et lokk med hengelås som sperrer for muligheten til å sette på håndtaket?
   #3
 17 301     Akershus     0

Det jeg ser for meg inne er noe ala denne https://www.rs-jachttechniek.nl/luiksloten/perko-luikslot-60mm-gelijksluitend-te04702010b-p-15993.html

Dette gitt at den kan tilpasses til å erstatte en vanlig innevrider på en dørlås.

Låsbart lokk over håndtak på undersiden synes å kunne være et alternativ.

Løsningen med flattjern vil gjøre at hengelås mm ikke blir med lemmen opp i normalbruk.
Signatur
   #4
 1 216     Trondheim     0
Er det noe grunn til at du ikkebare kan sette inn en vanlig låsekasse?
https://www.komplett.no/product/968808/hjem-fritid/jernvare/laaser-og-noekler/laaser-og-reiler/trioving-laaskasse-tv2214-r-sv?gclid=EAIaIQobChMIsuzAmu_t3gIVR8ayCh1ZkwihEAQYGCABEgJykvD_BwE

Du må kanskje beefe-opp tykkelsen på lemmen og lage deg en litt kraftigere og mer nøyaktig karm, men det vurde vel gå greit?
Signatur
   #5
 17 301     Akershus     0
Hvordan tenker du deg det på stuegulvet?
Signatur
   #6
 306     Drammen     0
Om du lager en forsenkning i lemmen slik at en normal låsekasse og lås/vrider kommer under gulvnivå kan du ha en liten luke eller lokk over.. ? om man bruker en "recessed door knob"/"flush door knob" bygger det vel så lite at man kommer i rett nivå med et lag parkett på lemmen..
Det er jo lett å drømme seg bort med tanken på hemmelige dører når man først begynner å google slike lemmer..  (trådstarter)
   #7
 1 375     Enebolig     1
Oi, jeg fikk ikke melding om at det var kommet nye svar her! Shocked Jeg begynner å lure på om det enkleste vil være å gå på søpla og sage løs en passe stor bit av en gammel ytterdør med karm. Så kan jeg kle toppen av den med samme materiale som det er i gulvet og forsterke den litt på undersiden. Så sager jeg ut en liten luke i luka, som er stor nok til at jeg kan stikke nøkkelen og dørvrideren ned gjennom fra oversiden og ha en ring til å dra opp lemmen med, eventuelt en nedfelt vrider. Dette dekker jeg med et eller annet slags lokk av gulvmaterialet.

   #8
 17 301     Akershus     0
Husk at når tykkelsen på lemmen øker, må sidekanten med låsen skrå mer.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 1 375     Enebolig     0
Godt poeng. Men jeg forsterker den på undersiden og åpner den mot oversiden, og da vil ikke en centimeter med teppe eller laminat ha så mye å si.