5 170    14    6  

Hvor stor er asbestfaren ved fjerning av gammelt vinylbelegg?

 15     1
Bor i blokk fra 1960-1970 tiden. Skal bytte laminat i gangen, og under den gamle laminaten ligger det noe jeg antar er vinylbelegg med strie bakpå. Vet ikke om dette er fra byggetiden, men det ligger limt rett på betonggulvet, så antar det. Har lest rundt på nett at det ofte kan være asbest i gulvlim fra den tiden.

Ønsker å fjerne gamle gulvet slik at jeg kan avrette betongen før jeg legger nytt gulv. Leiligheten er generelt preget av litt skeive gulv, og har lyst å fikse dette når jeg først pusser opp og skal legge nytt gulv.

Er det noen måte å se om det er asbest uten å sende inn prøve? Det er snakk om 7,5kvm, så det er litt mye styr å sende inn en prøve bare for dette. Om man fjerner gulvbelegget med støvmaske, og grunner over gamle limet istedenfor å fjerne det, så burde kanskje faren for asbeststøv være minimal? Eller mener folk at det er så farlig at man rett og slett burde ha inn et firma til å gjøre det? Evt bite i det sure eplet, og la gulvet ligge?
Hvor stor er asbestfaren ved fjerning av gammelt vinylbelegg? - 20150820_182029-.jpg - meststress

   #1
 2 432     Hordaland     2
Dette så ikke helt ut til å være asbest i mine øyner. Asbest under gulvbelegg består som oftest av hvite/lys grå fibre, hvor fibermateriale er mye tynnere enn hva som er under ditt gulv. Dette ligner mer på tekstilfibre.

Du kan gjøre et forsøk med å sette fyr på fibermaterialet. Asbest brenner ikke naturlig (vil slukkes av seg selv), tekstilfibre brenner vanligvis.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 15     0
Lurer fordi asbesten ikke alltid opptrer som hvitt fibermateriale.

http://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/helse-og-trivsel/inneklima/se-opp-for-asbest/

Her kommenterer de at det er asbest i både lim og fliser på bildet på siden.. Det limet ser unektelig ganske brunt ut. Litt som hos meg.. Av det jeg har lest på nett, så virker det som om det ikke er så enkelt å finne ut om det er asbest når det er i limet. Hm..
jaf
   #3
 4 785     tromsø     2
Traff en eldre man som hadde jobbet med asbest i ungdommen. Arbeidet på supertanker/lastebåt. Der isolerte han med jevne mellomrom eksosanlegget med store rulle ren asbest. Rullene var litt i samme utførelse som glava ruller. Isolasjonen ristet vel av til slutt. Det som eventuelt er av asbest i betong, lim og eternitt er ofte bare 5-10% av volumet. Vil ikke uten videre gi deg kreft. Den artikkelen fra mycoteam er jo litt egenreklame. Selvfølgelig skal man være forsiktig, men ikke handlingslammet.
  (trådstarter)
   #4
 15     1
Gulvbelegg fjernet!
Rester som satt fast i gulv av strie/lim løste seg opp i vann, og avrettingsmasse (Hey'di Best Flyt) ble brukt på betong hvor det var mer enn 2-3mm forskjell pr meter (Var et par groper på 1-2kvm hvor det var over 1cm søkk, og jeg en av grunnene til at jeg ønsket å fjerne gulvbelegget istedenfor å legge rett oppå). Planen nå er å legge 2mm fuktsperre, ullpapp (for mm-avretting), så 6mm trinnlydsplater (bortkastet?), og 8mm laminat oppå der. Forhåpentligvis blir gangen rett og fin =)

Fikk aldri noe endelig avklaring på om det faktisk var asbest der, men etter hva dere kom med her, og hva jeg fant på nett, så skulle det ikke være noen stor fare uansett. Lukka dører og brukte støvmaske for å være på sikre siden.
   #5
 26     0
Jeg vurderte å sende inn prøver at gammelt gulvbelegg ifb med renovering, og tok kontakt med et seriøst selskap innen slike analyser. Svaret fra dei var at det bortkastet. I tilfelle skulle være asbest i belegget, så er det vanskelig å få frie fibrer ut i luften. (I motsetning til asbest iblandet sement.) Asbesten vil alltid ha litt gulvbelegg/lim rester på seg og da endrer egenskapene seg totalt.
   #6
 502     Gjøvik     0
Dette ser ut som et belegg med strie på baksiden. I så fall uten asbest. dette ligner mere på Linoleum.

Det typiske banebelegget med asbest har en hvit bakside som minner om lim / sparkelmasse. Det har også et tynt sliteskikt i toppen av belegget med farge og mønster på 1-1,5mm tykkelse, asbestbaksiden (nesten hvit) kan være 2-4mm tykk.
Signatur
   #7
 13     0
Om man finner gulvbelegg som ligner på det dere beskriver her, Isoteks, hva er anbefalingen å gjøre?

Har uten å være oppmerksom på denne problematikken bodd i en leilighet med delvis opprevet gulvbelegg i ett år. Hva anbefaler man at blir gjort?

Legger ved noen bilder av belegget her..
Ser litt ulikt ut på de ulike stedene vi har revet opp, men ikke turt å gå videre med det nå. Ser det ut som asbest for dere..? Og er det helserisiko knytta bare til at det har ligget åpent i en leilighet folk har bodd i dette siste året..?
Hvor stor er asbestfaren ved fjerning av gammelt vinylbelegg? - 734ADF08-BE9F-419D-ABCB-782B26136BD1.jpeg - linh
Hvor stor er asbestfaren ved fjerning av gammelt vinylbelegg? - 4BE45E8A-55A3-46FC-AC2E-7BFAA9E8217A.jpeg - linh
Hvor stor er asbestfaren ved fjerning av gammelt vinylbelegg? - D701271F-A368-49AA-8487-F5DE9887172C.jpeg - linh

   #8
 502     Gjøvik     0
Så lenge disse skaden har fått ligge i ro og ikke er utsatt for mekanisk bearbeiding så avgir de veldig lite asbeststøv.

Har med omfang av skader, og om dere skapt, slipte, eller tilsvarende i asbesten, om dere bor der, hvordan dere har holdt det rent osv, for å kunne mene noe om helseeffekter . Helt umulig å svare på med det jeg vet nå.

Som et for byggende tiltak så legg på lit maling som støvbinder overflata der du har sår i belegget.

Når du kommer dit at det skal fjernes, så bør du bruke profesjonelle folk. Dette avgir ekstreme mengder asbest fiber når det rives og ikke minst om en må slipe det. Den hvite bakesiden på denne type belegg inneholder 60-80% asbest.
Signatur
   #9
 13     0
Supert, takk for svar. Det virker som dere er ganske entydige på at dette er asbest-belegg?

Har beskrevet hele prosessen vår nøyere her: https://byggebolig.no/gamle-hus-gamle-mobler-restaurering-vedlikehold/asbest-under-linoleum-og-bak-tapet/msg898943?latest=True#latest

Vi har altså bodd i leil i ett år etter at gulv-prosjekter begynte og vi fjernet mye på stue og soverom med skraping og passing. Akkurat dette belegget, på kjøkken og gang, ble liggende med rifter i da prosessen stoppet opp og har gjort det i et år mens vi har bodd i leil. har for så vidt fått ligge rolig bortsett fra at vi har gått på og brukt gulvet (inkl sparket borti riffene i belegget jevnlig..).

Lurer litt på om vi bør prøve å komme oss ut av leiligheten på dagen? Høres usbsett ut som vi skal ta kontakt med firma for en grundig vurdering da..
   #10
 502     Gjøvik     0
Ut fra det jeg ser på bilder så er svaret ja, dette er asbest belegg. (En laboratorie prøve er det eneste som er 99,99 prosent sikkert)
Er ikke bra at dere har godt i dette, men ikke noe å gjøre med nå (er som snøen som falt i fjor, den har smeltet). Er heldigvis slik at de fleste av oss tåler mye asbesteksponering uten at det påvirker helsa. Noen få tåler det ikke, man vet ikke hvem som ikke tråler det før om 20-30 år.

Når du nå vet at dette ikke er bra, så gjør noe med det. Det beste er: Flytt ut nå. Få inn profesjonelle som fjerner asbesten, rengjør på asbestsaneringsvis. Flytt inn at etter at det dokumentert reint for asbest med en luftprøve.

Nest best: Flytt ut, lei deg en støvunger med riktige filtrer for asbestsanering. Bruk maske med P3 filter, støvsug alt av gulv vegger, tak og interiør. Støv bind eksponerte flater(synlig asbest) med maling. Deretter støvsug alt en gang til. Luft ut et par dager (Denne prosessen er ikke noe jeg vil anbefale uprofesjonelle å drive med, men av og til så må man.) Jobben etter på med profesjonelle kommer du ikke utenom om du vil ha vekk asbesten så dette blir dobbelt arbeid. Kan bygge det inn, men er ikke spesielt klokt. Det dukker opp att. Om du selger å unnlater å opplyse om at du har bygd inn Asbest så risikerer du et formidabelt regresskrav fra eierskifteforsikringen eller fra ny eier.

Kan hende du har dekning for en profesjonell løsning fra forsikringsselskapet ditt. Hvert å sjekke.
Signatur