11,082    1    0  

Info: Vannfaste gulvsponplater (Forestia Extra).

 5,415     Langhus     0
Det er så mange her som er bekymret for fuktige gulvsponplater, så jeg begynnte å lure på om jeg burde være bekymret jeg også, siden vi plutselig fikk et par måneders uforutsett pause med gulvspon utsatt for vær og vind..

Fant ut at gulvet var laget med Forestia Gulv Extra.

Først sjekket jeg NBI databladet for gulvet mitt hvor det står:
[quote="NBI 2280"]Limet i Forestia Gulv Ekstra og Elite er fuktbestandig slik at platene kan eksponeres for fritt vann i en begrenset tid i byggeperioden.[/quote]
http://forestia.byggma.no/dm_documents/NBI_2280g_1Umwh.pdf

Dette var en litt ullen formulering så jeg sendte mail til Forestia og fikk svar fra Kvalitetssjefen hos Forestia

[Quote="mailveksling"]Fuktbestandige gulvsponplater er produsert for å kunne tåle de værforholdene den blir utsatt for i en byggeperiode av normal lengde, inklusive nedbør i form av regn, før vegger og tak kommer på.

Vi har ingen angitt grense på antall dager eller uker som platen kan ligge utildekket.


Fuktbestandige plater testes etter Norsk Standard NS-EN 321 ”Trebaserte plater. Bestemmelse av fuktmotstand under sykliske prøvingsbetingelser”, og testen foretas etter følgende prosedyre:


Plateprøvene dykkes ned i vann (20 0C) i 3 døgn. Deretter tas prøvene opp av vannbadet og legges i en et fryseskap (- 12 0C). Etter ett døgn i fryseskapet legges prøvene i et tørkeskap (70 0C) i tre døgn.

Dette blir til sammen 7 døgns påvirkning av vekselsvis vann, kulde og varme. Denne 7-døgns syklusen gjentas ytterligere to ganger på de samme prøvestykkene, dvs. at de utsettes for vann, kulde og varme i totalt 21 døgn før prøvestykkene akklimatiseres og testes med hensyn på resttverrstrekk (styrke i midtsjiktet) og restsvelling (permanent økning i tykkelse).
[/quote]

Videre er det normalt at platene sveller noe i skjøtene som må slipes ned.
[quote="Leggeanvisningen"]
Det må tas hensyn til at plattformgulv krever tid for uttørking av fukt samt etterbehandling i form av sliping og etterspikring/etterskruing før det legges gulvbelegg.[/quote]http://forestia.byggma.no/dm_documents/1208_Forestia_Gulv,_NO,_SE,_DK_qj1wV.pdf

Hvis man lurer på om platene faktisk er skadet kan man måle styrken i henhold til tabell 1 i NBI 2280.
Uten måleutstyr vil man kunne kjenne noe mer svikt i gulvet.

[quote="Leggeanvisningen"]Forestia Gulv Standard er ikke fuktbestandig og skal alltid monteres etter at bygget  er lukket (klimaklasse 1).[/quote]

Opplever testprosedyren som tøffere enn de værforhold "mine" plater opplevde og ikke kan jeg kjenne noe ekstra svikt heller, så jeg er beroliget Smile
Signatur

   #1
 997     0
Jeg byttet mine plater. Styrken var det sannsynligvis ikke problemer med, men i følge takstmannen var faren for knirk i ettertid veldig stor. Men jeg fikk mye vann på dem grunnet storm og mildvær vinterstid som ødela det midlertidige taket som var under oppføring. Er glad jeg rev dem, luktet mugg av dem når de ble destruert. De platene som det ikke var spor i hadde ikke skader. Vannet trekte inn i sporene og området rundt, syntes godt når jeg sagde av platene. Var ett lite morsomt arbeide, med 30cm i bjelkeavstand og plater som var limt og skruet, samt at de lå under vegger i 2etg.  :-[ ble ikke nye plater, men støpt dekke Smile skulle valgt støp dekke med en gang, men syntes det var for dyrt den gangen... ::)
Signatur