15,556    19    2  

Knirk i parkettgulv med VBV

 15     Husklynga oppunder fossen     1
I forbindelse med oppussing av boligen etter 30 år endte det hele med en større rehabilitering. Er det ikke slik at det ene drar det andre med seg? I denne forbindelse var det et ønske om å legge elektrisk gulvvarme og parkett i stuen. Fra før var det bjelkelagsgulv cc60 med 22mm spongulv og belegg, men dette var så ujevnt at flere byggmestere på besiktning rådet meg til å ta opp gulvet og rette bjelkelaget fremfor å bruke selvplanende masser. Siden gulvet skulle tas opp kom ideen om å bruke vannbåren gulvvarme i stede for elektrisk også opp. Jeg hadde valget mellom spaltegulv eller sponplater med ferdige freste spor som underlag for varmefordelingsplater vannrør og parkett til slutt.
Jeg valgte til slutt å legge spaltegulv, varmefordelingsplater, rør, 6mm halvhard plate som er skrudd i undergulvet. Deretter ullpapp, plastfolie (krav fra Kährs ) og klikkparkett.  Problemet er at dette knirker. Hadde litt problemer med knirk før parketten ble lagt også men dette skyldtes bevegelse mellom røret og varmefordelingsplaten eller mellom varmefordelingsplaten og spaltegulvet. Det ble bra når platen på 6 med mer ble skrudd bedre fast til undergulvet. Nå virker det som om knirken kommer fra selve parketten. Jeg ser at det er litt bevegelse i parketten når noen går på den. Virker litt ”svampete” eller mykt liksom.
Noen her på forumet som har særlig kunnskap om temaet og som vet hva som må gjøres for å få slutt på knirkingen. Har ikke hatt parkett før så det knirker kanskje uansett. Dessuten er tre et ”levende” materiale som sveller og krymper etter årstiden. Noen som vet?    ???

   #1
 1,323     Østlandet     0
Neida parkett skal ikke behøve å knirke, men det er heller ikke helt uvanlig.
Hvis du ser at parketten gir etter, så har nok bjelkelag/undergulv fått en svikt eller synk pga uttørring fra gulvvarmen, noe som resulterer i at parketten "henger i løse luften" med noen mm klaring ned til undergulvet.
   #3
 173     Trondheim     0
parkett skal ikke knirke.

Du svarer jo egentlig på spørsmålet ditt selv, gulvet vagler litt når du går på det noe som indikerer at parketten ikke har et plant og bærende underlag, ergo du får for stor bevegelse i lås fugen og det skaper knirk.

Vanlige årsaker til knirk i parkett : for ujevnt undergulv, for mykt undergulv eller at parketten ligger for trangt.

I ditt tilfelle er jeg redd for at du må opp med parketten og rette av undergulvet ditt.
  (trådstarter)
   #4
 15     Husklynga oppunder fossen     0
Jeg innser at parketten må opp igjen men skjønner ikke hvorfor det ble ujevnt. Bjelkelaget som er 30 år og tørt, ble rettet opp med hjelp av rotasjonslaser før spaltegulvet ble lagt. Kan det være at jeg brukte forskalingsbord 23 x 48 som er årsaken til at det er ujevnt? Bordene burde være stive nok og er skrudd med 5,5 cm treskruer med gjenger helt opp.
Hvordan får jeg slettet ut ujevnhetene?  I følge flere leverandører av VGV skal parketten ligge rett på rørene med en plast mellom, men byggmesteren som rettet gulvbjelkene mente jeg måtte legge en overdekkningsplate først. Vil en annen type overdekkningsplate avhjelpe ujevnheter?
Bord, plater og parkett er lagt med foreskrevende avstander for bevegelser.
   #5
 173     Trondheim     1
Hvis du har 23 mm spaltegulv som ligger rett på bjelkelagene så er ikke dette tilstrekkelig nok bæring for en 14-15mm parkett, det blir rett og slett for mye svikt. Krav til spaltegulv er 28mm
   #6
 3,109     Norge     0
Har brukt mange kilometer med 23 mm forskalingsbord (bjelkelag cc60), du ser ikkje svikt engang når det er overdekt med 9mm kilfals, og iallefall ikkje med 15mm parkett.
   #7
 173     Trondheim     0
23mm med 9mm kilfals som er skrudd fast hver 10 cm er ok ja, da blir det stivt nok. men hvor skal man skru når det er vannbåren varme? Smile vet jo hvor rørene går men ulykker skjer :)

kun 23mm derimot blir for mye svikt.

   #8
 3,109     Norge     0

23mm med 9mm kilfals som er skrudd fast hver 10 cm er ok ja, da blir det stivt nok. men hvor skal man skru når det er vannbåren varme? Smile vet jo hvor rørene går men ulykker skjer :)

kun 23mm derimot blir for mye svikt.


Sorry, utrykkte meg uklart, einaste grunnen for at eg brukar 9mm i staden for 6mm er at 9mm kan leggast flytande, noko som eg har gjort.
NEI DET ER IKKJE SVIKT.
   #9
 29     Norge     0
Tar opp igjen denne tråden. Har akkurat opplevd dette selv også. Kom nesten over natta.

Bakgrunn:

Bjelkelag, cc 60 og 50 (varierende). Rettet dette opp med å lime og skru 2x6" fast i orginale 2x8" bjelkelag slik at toppen av 2x6"-ene er helt vannrette. Oppå dette limt og skrudd Byggelit 22mm sponplater for vannbåren varme m/utfreste spor. Deretter Roth varmefordelingsplater (stiftet fast), 17mm vannrør, plast, ullpapp. Øverst Kährs Metz parkett 3 stav. Gulvvarmen er enda ikke slått på.
Det er en måned siden parketten ble lagt. Var helt strøken i starten. I kveld bølget den og knirket. Minst 10-15 mm "bølger". Det er god ekspansjonsfuge til alle hindringer rundt i hele etasjen. Det er en helt uinnflyttet etasje - skal derfor heller ikke være noe som klemmer parketten. Areal: ca 80 kvm. Trapperom og bad danner to felt uten parkett. Ellers er alt lagt i ett flak.

Hva i alle dager har skjedd??


Ser veldig frem til forslag. Både forklaring og evt løsninger.
   #10
 5,188     Østlandet     0
Høres nesten ut som om parketten har svellet, men det stemmer ikke med årstiden. Nå på vinteren går luftfuktigheten ned så hvis alt er rett skal parketten krympe nå.
Har du fuktighet/vannlekkasje i gulvet?  (Du har VBV i gulvet?)
Sjekk langs veggene om parketten står i spenn mellom veggene?
Har du klemt fast parketten med listene?

Gynger/svikter gulvet mye når du står midt i stua og hopper opp og ned?
Signatur