403    5    2  

Må alt belegg fjernes før ny parkett?

 134     2-roms     0
Kjøpt blokkleilighet fra 50-tallet. Skal legge nytt gulv i alle rom. Stue, gang og kjøkken skal være sømløst. Han som skal legge gulvet, sa at jeg må fjerne alt belegg som er under de ulike gulvene nå. Jeg har fjernet all eksisterende laminat og parkett, og det virker som om det er en slags linoleum som er limt på en slags ull/papp-plate på alle gulv. Hvis det er samme gulvbelegg i alle rom, kan man ikke bare legge nytt parkettgulv oppå det? Sef med nytt gulvunderlag/fuktsperre.

   #1
 43     2
Det avhenger av mykheten i gulvbelegget. I følge leggeveiledning skal det være et avrettet og stabilt undergulv og deretter et godkjent underlag for parkett. Hvis du monterer en 0,2 mm diffusjonsperre og en 2 mm parkettunderlag/skum/foam, så kan du riskere at belegget gjør at undergulvet blir litt for mykt. Hvis undergulvet blir for mykt, så kan du risikere at gulvet beveger seg litt i skjøtene når du trår på parketten. Da kan det bli litt knitring i parketten. Jeg vil derfor i utgangspunktet anbefale å fjerne belegg. Hvis du velger å beholde belegg, ville jeg brukt 0,2 mm diffusjonssperre og en 2 mm ullpapp. Ullpapp er noe mer stabilt enn skum/foam underlag. Dette minimerer risikoen for problemer.

Merk deg at parkettgulv ikke skal monteres flytende gjennom døråpninger. Parkett skal avsluttes i døråpning, slik at alle gulvflatene i de ulike rommene ligger separat. Parkett er et levende materiale og ekspanderer om sommeren/krymper om vinteren. En gulvflate i et rom skal få bevege seg separat fra de andre rommene. Hvis du monterer parkett flytende gjennom alle rom, så kan du risikere at det blir spenninger i parketten og dermed knirk. Du kan også risikere at det blir glipper i skjøtene på de svakeste punktene som er i døråpningen. Jeg erfarer at mange på tross av dette velger å montere flytende gjennom alle rom, siden dette ofte gir et penere visuelt uttrykk. Tenkte det uansett var greit å nevne det, for da vet du hvertfall risikoen ved å gjøre det.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 134     2-roms     0
Takk for veldig bra svar!

Vi fikk tilslutt fjernet all underlag som lå der, inkl tjærepapp. Nå gjelder det å finne det beste underlaget! Betonggulv, 4 etasje, parkett. Ønsker noe som er lyddempende, godt å gå på og som kan ta høyde for at gulvet ikke 100 % rett.

Forslag på et veldig godt underlag?
   #3
 1     0
Hei dobnit!
Hvordan fikk du fjernet tjærepappen? Og hvor lang tid tok det?
På forhånd takk for svar:)
  (trådstarter)
   #4
 134     2-roms     0
Hei dobnit!
Hvordan fikk du fjernet tjærepappen? Og hvor lang tid tok det?
På forhånd takk for svar:)


Hei!
Dette har jeg fått meget god innføring i etter fjerning av tjærepapp på 65 kvm.

Vi har prøvd det meste av ulike skraper, teppestripper fra Maxbo, Multitool osv. Hvor vi brukte flere timer på en kvm.
Men så fant vi det perfekte utstyret og da tok vi ca 10 kvm per time. Vi brukte Tapetfjerner fra Clas Ohlson, en dampmaskin til 299 kr og en veeeldig god liten tapetskrape fra Biltema. Her: http://www.biltema.no/no/Bygg/Maling-og-Fuging/Verktoy/Tapetskrape-2000017355/

Vi kjøpte to dampere og to skraper, så var hele leiligheten tatt på en dag! Smile