#11
 802     Akershus     0
Er enig med Børge at Kährs er meget bra.

Men det finnes også andre alternativer som kan være fonuftige.

Kom for noen år siden over ett finsk merke PARLA
La en eikeparket fra dem, den har holdt seg meget bra (på kjøkken), og jeg likte at det var veldig lange, brede planker som gjorde det raskt å legge.
Mener å huske at prisen var nogenlunde fornuftig også (ikke billig/ikke dyrt).

Kjøpte det et sted ved Bryn i Oslo, men husker ikke eksakt.

Du kan vel google litt...

   #12
 3,955     0


[Fakta: det finnes INGEN komfortforskjell på en 7/8mm parkett kontra en 14/15mm. EI heller ingen overflatetemperaturforskjell.


Det kommer vel litt an på hva parketten ligger på.
Er det sponplategulv kan jeg tro deg.

Men er det flytende gulv på betong tilsier vel all logikk at et tykkere gulv med trekjerne vil gi en bedre komfort mht støtdemping (mykere) og varmeisolerende, enn et 7mm gulv som i tillegg har en hard og kompakt kjerne ?


Kommer an på hvilket underlag du benytter. Bruker du f.eks det jeg har lagt min elsk på (Icopal SoftStep) så er det ingen forskjell i komforten - ei heller varmeisoleringen.


Men det finnes også andre alternativer som kan være fonuftige.

Kom for noen år siden over ett finsk merke PARLA


Parla er en grei parkett som du sier, men fy faen så håpløs den er å legge. Det strider mot alt jeg har lært ang parkettlegging når man skal BANKE ned endeskjøtene med en slagkloss og hammer... Dette er i mine øyne fy-fy... Wink
   #13
 551     Norge     0
Har selv lagt 8,5mm parkett ifra Tarkett på loftstuen, og er veldig fornøyd med den.
La forøvrig 14mm parkett i øvrige rom. Også ifra Tarkett.
Signatur
   #14
 3,955     0

Har selv lagt 8,5mm parkett ifra Tarkett på loftstuen, og er veldig fornøyd med den.
La forøvrig 14mm parkett i øvrige rom. Også ifra Tarkett.



Dette er en fin løsning for å spare litt penger - samtidig som den er gunstig hva gjelder holdbarhet Smile
   #15
 26     Oslo     0
7 mm parkett har jeg ikke vært borti - synes det høres veldig tynt og spinkelt ut. Er det ekte tre-overflate og ikke laminat, håper jeg slitelaget er tykt nok til å tåle ei ripe før det går igjennom til kjerna. Selv om jeg er enig i at slitelag for å kunne slipe er unødvendig, for å slipe er dyrere enn å skifte parkett. (Laminat tåler ikke riper, selv om overflaten er hard).
Har selv lagt noen rom med 10 mm eik med 3 mm slitelag, kjøpt hos Orring Byggsenter på Bjørndal. Den kommer visstnok fra Kährs, selv om den ikke er merket Kährs. Litt små elementer, men det er egentlig praktisk der golvet ikke er helt plant, f.eks. i eldre leilihgeter - fordi det pga flere skjøter former seg bra etter undergulvet.  (At det tar lengre tid å legge, gjør ikke så mye når du gjør det sjøl.) Den kan dessuten løsnes og skiftes ut fra både not- og fjær-side, men det er kanskje vanlig nå?

Jeg tenker dessuten at en tynn parkett er mer effektiv til raskt å slippe varme igjennom fra vannbåren gulvoppvarming om morgenen - så vi har en lunk til frokosten, før varmen stenges av til etter arbeidstid om ettermiddagen.
Har Børge ekspert et syn på det, tro?

Mvh. Jens
   #16
 3,955     0
Joda.. Børge har ett syn på detse som har med gulv å gjøre ;)

Slitelaget på Linnea (7mm) blir stabilisert og forsterket av kjernen i gulvet som er trefiber. Det gjør at brinellverdien på Linnea ligger på 7 (korrekt meg om jeg husker feil) uansett hvilken trevirke overflate har.
Regner med at 10mm du kjøpte kom i brune pakninger og er produsert i Kina/Østen på lisens fra Kährs og etter Kährs sine spesifikasjoner.

Siden tynngulv har denne kjernen jeg nettopp skrev om og ikke furukjerne så slipper den gjennom varme litt senere enn furukjernen siden den er tettere.
Hvordan det er med "varmelagring" i trefiber kontra furu veit jeg ikke - så ang hva som holder på varmen lengst tør jeg ikke uttale meg om.
   #17
 919     Norge     0
Børge:
Vurderer å legge linnea og har hørt som du nevner tidligere her at overflaten er "sterkere" enn på tykkere parkett..
Hvorfor? Hvordan? Mer lakk? sentvoksende (eik e.l)?

Er vel kommet frem til det samme som andre her at jeg kjøper "linnea" og bytter når den er slitt. En blir jo lei gulvet ;D (er vel ikke politisk korrekt i desse miljøtider da men)

   #18
 3,955     0
Som jeg har skrevet utallige ganger er det kjernen som er "årsaken" til slitestyrken på Linnea. Siden slitelaget på Linnea bare er en tynn finer, ligger den knallharde trefiberkjernen så tett opptil overflaten og dermed styrker opp overflaten.

Overflatebehandlingen på Linnea og normal 15mm er akkurat den samme Smile
   #19
 36     0
Det finnes flere kirsebærgulv enn Kährs sine. 13-14-15mm kirsebærgulv som holder en god standard får du fra cirka 400,- og oppover, og jeg vil tro at flere av disse er tilnærmet like Kährs sine gulv utseendemessig. Nå går jeg forresten ut ifra at det er 3-stav du snakker om - hvis ikke så er prisene jeg oppgir helt feil.

Noen ting du burde tenke gjennom før du velger gulv er:

-Kjøper du et parkettgulv til 999,- så er det billigere å slipe enn å kjøpe nytt tilsvarende gulv. Det er når du kjøper et billig gulv at det blir hipp som happ hvorvidt du kjøper nytt gulv eller sliper det gamle.

-Kährs 7mm parkett er hardere og mer slitesterk enn vanlig parkett. Vanlig kirsebærparkett har en brinellverdi på mellom 3 og 4 (kommer an på hvilken leverandør det er), mens Kährs 7mm har en brinellverdi på 5-6. Dette er en forskjell som merkes. Noen vil ha et gulv som er så hardt og slitesterkt som mulig, mens andre gjerne vil ha et gulv som er så mykt som mulig å gå på. Du må avgjøre hva som er viktigst for deg.

-Personlig så får jeg en laminatfølelse av tynnparkett. Dette blir dog bedre hvis man legger f.eks. 5mm trinnlydplater under.

Det jeg vil anbefale deg å gjøre er å sjekke ut litt flere leverandører, også burde du stikke innom en parkettbutikk og "prøvegå" noen gulv. Vet ikke om dette er et tilbud i alle butikker, men jeg lar ihvertfall mine kunder prøvegå forskjellige gulv med forskjellige overflater, og jeg lar dem også få kjenne på forskjellen mellom å gå på et gulv med kun ullpapp under kontra et gulv med trinnlydplater under. Hvis man aldri har tenkt over sånne ting før, så kan man bli overrasket over hvor stor forskjell det er når det kommer til hardhet, varme, følelse av kvalitet osv.