16,001    18    0  

Rive og bygge nytt gulv på ringmur

 103     0
Jeg har kjøpt en hytte hvor hele gulvet er pill råttent, inkludert stendere og stubbeloft og isolasjon. Dette kommer av høy fuktighet under hytten som er bygget på en lav ringmur.

Jeg undersøker to alternativer. Det ene er å rive hele hytten og bygge ny. Det andre er å utbedre gulv.

Jeg kommer ikke til å gjøre noe av jobben selv, men håper noen her har innspill til løsninger til å bygge nytt gulv.

1. Hvis jeg skal bygge nytt tregulv, er det da kurrant med tanke på å få festet stendere til ringmuren når resten av hytten står? Er det kurrante løsninger for å ta vare på innvendige vegger (ikke bærende) eller må jeg regne med at alt av vegger også må tas?

2. Alternativ er å fjerne tregulv og å legge pukk/lecakuler, isopor, støpe såle.

Er det noen som vet en ca-pris per kvadratmeter for de to løsningene? Grunnflaten er ca 90 kvm.

Har noen andre alternativ? Noe som ligger i bakhodet mitt er at det ikke trenger å holde mer enn ca 10 år, da jeg en dag kan tenke meg å bygge "drømmehytten" men ikke nå.

  (trådstarter)
   #1
 103     0
Jeg ser at det også går an å legge gulvgipsplater på lecakuler for så å legge gulv oppå der igjen. Det ser jo ut til å være den desidert billigste løsningen, men hvorfor brukes den ikke som standard hvis den fungerer?
   #2
 25,356     Akershus     0
Du kan spørre. Har et gulv med pukk, betongavretting isopor og gulvspon. Problemfritt i mange år.

Vær ops på at det er stor forskjel på å rive og å "reparere". Rive innebærer ofte masse gebyrer, nye byggeregler, ny byggemelding, i verste fall byggeforbud. Reparasjon er bare hyggelig.  Smile
Signatur
   #3
 5,337     Tromsø     0
Før du bestemmer deg for hva slags gulv du velger: Hvordan er muren konstruert og hvordan er grunnforholdene siden det er så fuktig der at gulvet har råtnet? Hva trenges å gjøre for at ikke et nytt gulv også råtner, eller går i oppløsning hvis du velger varianten med gips på Leca-kuler?

Er det en ringmur som er støpt rett på bakken, og har den ventiler? Er det inspeksjonsluke du kan krype gjennom for å se hvordan ting utvikler seg dersom du lager nytt tregulv? Eller er muren helt uten lufting, og er den så lav at gulvbjelkene ligger nesten rett på bakken, eller i alle fall mindre enn 30 cm over?

Hvordan er grunnforholdene, er det myrlendt, leirete eller er det grusholdig jord med naturlig drenering? Er det fuktig rundt (og under) hytta store deler av året, eller kun i snøsmeltingen?

Og er det bare gulvet som er råttent, eller må også bunnsvillen byttes (nederste bjelke i veggene)?


Jeg er skeptisk løsningen med gips, du må i så fall bruke en gips som tåler fukt (GU) og sannsynligvis også ha en veldig god fuktsperre under.

Løsningen med Lecakuler, isopor og støp kan fungere, hvis du får den fukttett så treverket videre oppover holder seg tørt.

Du kan også jekke opp hele hytta, bytte bunnsvillen (hvis nødvendig) og feste nye tregulvbjelker i denne, samtidig som du gjør muren høyere og sørger for å få inn god ventilasjon i muren.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 103     0
Muren er støpt på fjell med stor inspeksjonsluke i begge kortendene. Det er noen ventiler i muren. Grunnen til råten fant jeg om høsten. Det stod i salgsprospektet at tomten var "naturlig drenert". Under en skikkelig regnskyll om høsten så jeg at det betydde at overvann fra hele nabolaget rant i hva jeg vil kalle en liten elv over min tomt, inn i inngangspartiet, under hytta og videre ned en skråning. Det stod til tider vann helt opp i stubbeloftet.

Jeg har lagt om tomten slik at vann nå ledes utenom hytten via en jordvoll og to kummer, samt drenert den siden hvor vannet kom fra. Det stod tidligere et vannspeil omtrent 1 cm under plen om høsten, dette er nå fjernet via dreneringen. Jordtypen vil jeg nok kalle myrlendt, men det er lite jord mot selve ringmuren.

Muren er relativt høy langs kantene, men på grunn av ujevnt fjell er det flere steder under hvor det er mindre enn 30cm fra fjellgrunn til det som en gang var stubbeloft.

Vi har boret inn i veggene,  tre steder og det ser ut til at bunnsvillen er tørr. Har også målt fukt i nedre del av vegger og det ser ikke ut til at fukten har gått opp i veggene.
   #5
 5,337     Tromsø     0
OK, hvis du har løst fuktproblemet, og bunnsvillen er solid, så er det i grunn bare å sette i gang med den av de tre metodene du nevner som du foretrekker.

Om du går for nytt tregulv, du fester gulvbjelkene til bunnsvillen (eller eventuelt til betongmur) med bjelkesko:


Innvendige delevegger: Når du har fått åpnet gulvet så du kommer til med en jekk å sette under, bør du kunne understøtte dem midlertidig til nytt gulv kommer på plass. Om du ikke har ubegrenset tilgang på jekker, bør du kunne bruke lecablokker og treklosser.
Signatur
   #6
 25,356     Akershus     0


Om du ikke har ubegrenset tilgang på jekker, bør du kunne bruke lecablokker og treklosser.


Forsiktig med leca! Var en 17-åring som ble drept under bilen, blokka sprakk!
Signatur
   #7
 5,337     Tromsø     0
Å, filler'n!
Signatur

   #8
 5,432     Akershus     0
Jeg har forsåvidt en lignende problemstilling, men med unntak av at det er relativt tørt under hytta. Det er en meget bred naturstens ringmur som begrenser isolasjonsmengden jeg kan ha i gulvet ytterst mot tømmerveggene hvis jeg ikke hever hytta noen cm. Jeg vurderer pga lite eller ingen fuktighet å bruke trebjelker, men har ikke tatt endelig avgjørelse på det.

Uansett, hadde jeg vært deg, hadde jeg fylt bunnen med løs leca og avsluttet med løs leca tromlet i cementvelling. Dette gir en grei drenerende effekt, samtidig som det er noe isolerende og et godt fundament for videre oppføring av gulv og veldig enkelt å avrette.

Legger du isopor/styropor i ønsket tykkelse oppå dette, f.eks 3x5 cm eller mer, kan du legge plast mellom isoprlagene for å skåne denne. Deretter gulspon eller annet materiale som flytende gulv før avslutning med parkett eller annet. Da får du et garantert tørt og råtefritt gulv.

Jeg har slik løsning i kjellergulv selv, og det fungerer perfekt.
   #9
 373     Hordaland     0
Å understøtte delingsvegger som ikke er bærende ved å jekke litt, legge under støtter ( f.eks.  2 stk. 2x4 på hvert punkt) og så sleppe jekken funker fint. Er du pirkete så henger du opp en laser for kontroll etterhvert som du jobber. Får du inn asfaltplater fra underside av nytt bjelkelag er det en enkel løsning.
Ellers blir det nytt stubbloft med enten plater eller panel på stubbloftsbord.

En grei slides-presentasjon :  http://www.slideshare.net/thoan/bjelkelagskonstruksjon-presentation
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 103     0
Takk for flere innspill.

Er det noen som tør anslå pris på herligheten? Jeg har sett en som har støpt såle på Lecakuler til ca 1000 kr/kvm, samt en artikkel om gipsplater på leca til 350 kr/kvm inkludert laminat.

Er det andre løsninger som er verdt å vurdere? Hvis jeg slipper unna med under 200.000 for 90 kvm så kan jeg godt rive og bygge ny hytte om en del år, mens hvis det kommer opp i mange hundre tusen så forplikter det såpass at er vanskelig å forsvare investeringen som midlertidig løsning.