21,847    12    8  

Varmekabler og tepper. Myte eller fakta?

 124     2
Vi bor i et nytt hus(tomannsbolig) . 

Det er gulvvarme i gangen og på badet. 

Der har vi noen tepper(ei baderomsmatte på gangen og to gulvtepper på gangen - hvorav begge har gummiunderlag. Det er typiske gangtepper som varmer godt og tar til seg skitt og vann) .

Tidligere hadde vi også flere tepper på gangen, og nå har jeg merket at det er kaldt hvor et av dem var.

Jeg har forstått det slik at det er et problem å ha tepper på gulv hvor varmekabler ligger under?

At dette ødelegger varmekablene?

Er dette reellt, selv i nye hus?

Presiserer at vi ikke har bodd et fullt år engang i huset og at således kan vi da umulig ha ødelagt noen varmekabler, på denne tida.

   #1
 409     1
Ja det kan ødelegge kablene.  

Kommer an på hvilke type kabel som ligger hos dere ,det finnes selvregulerende som i teorien skal tåle det.

Ligger tydeligvis flere kabler i gangen hos dere,
eller kanskje flexwatt ?  (Varmefolie)

Noen tepper uten gummiunderlag (slipper varme gjennom) kan brukes.
   #2
 25,344     Akershus     2
Dersom du legger isolasjon oppå et gulv med vanlige varmekabler, blir det varmere under teppet. Mao kabelen blir varmere. Kanskje så varm at den ødelegges.

Selvregulerende varmekabler er enkle greier, de blir også varme, men ikke fullt så ille.
Signatur
   #3
 3,607     0
Det er et fundamentalt skille mellom elektriske varmekabler og vannbåren varme.

Varmekabler avgir sine x watt pr meter samma f. Er temperaturen allerede 40 grader, kan den heves til både 41 og 42 og 43. Det varmes opp, der og da. Det er vel ikke først og fremst varmekablene som kan ta skade, men f.eks. parkett liker ikke temperaturer over 27-28 grader (enkelte treslag tåler ikke engang det!) Vinylbelegg kan bli misfarget. Har du tepper med gummimatte under, kan gummien ta skade. På lang sikt er det nok mulig at isolasjonen rundt vamekablene kan påvirkes av for sterk varme, men da har du hatt mange andre skader før det!

Med vannbåren varme, som sjelden holder mer enn 30 grader når det kommer fram til golvet, gjerne ikke mer enn 27 grader om du har parakett, og du har lagt en "isolasjonsmatte" på golvet (golvteppe) slik at det allerede er 30 (/27) grader i golvet, så flyter vannet bare videre uten å varme opp noe mer, uten å bli avkjølt. Når vannet når et område uten golvteppe, uten noen seksjon på golvet som samler opp varme i sokkelen, men derimot en åpen golvflate som avgir mer varme til lufta i rommet og derfor er kjøligere: Der avgir vannet sin varme. Vannbåren varme er så godt som ufarlig i forhold til overoppheting (så sant du ikke kjører 35 graders vann rett inn under følsom parkett).

El-varmekabler er som regel "trygt" om du ikke stenger varmeoverføringen til rommet med altfor tette tepper og matter. Har du flisgolv, er det som regel null problem. Men selv uten tildekking: Etter 25 år hadde vinylen på mitt badegolv klar misfarging der du kunne se hvor kablene lå (selv om kablene var nedstøpt i betong). Nå har man vel gjerne noe høyere effekt pr kvm på et badegolv; problemet blir større da.

Uansett: Det er golvet selv (tre/vinyl) og det som ligger oppå det som er reelt utsatt for skader, ikke varmekablene selv.

Kanskje den som har lagt varmekablene har antatt at det er vanlig å legge ei matte på badegolvet rett foran vaskeservanten (der ungene står og pusser tennene om kvelden, osv.) og derfor lagt varmekablene med større avstand der. Rett innenfor inngangsdøra legger man gjerne ei grov matte for å børste snø og sludd av støvlene, og da økes avstanden melllom kablene der. Begge deler for å redusere risikoen for overoppheting. Med andre ord: At det alltid har vært "kaldere" de stedene, men den isolerende matta har bidratt til å holde varmen på plass så den ikke har gått rett ut i rommet, men biltt samlet opp i en lun / opptørkende matte.

Dette er bare en "teori", men jeg tror den er minst like sannsynlig som at varmekablene selv skal ha tatt noen skade. De tåler det.
   #4
 38,238     Lillestrøm kommune     0
Med varmefolie er sannsynlighet stor for at levetiden forkortes så felt detter ut. Kollega hadde ett av 7 felt igjen i stua. Så tepper kan være gulvvarme killler når den går på strøm
   #6
 38,238     Lillestrøm kommune     0
Det er bare å sette foten på
Gulvet utenfor teppe og løfte det opp og gjøre det samme under teppe så merker du i sokkelesten om det er mye varmere.

Det avhenger veldig av hvor varmt gulvet faktisk er, har selv varmekabel i hallen men blir en eske stående på flisene så blir det ikke så ikke når temp er satt lav, dvs godt under 20C
  (trådstarter)
   #7
 124     0
hm. spiller det noen rolle om man har en kleskurv av tøymateriale eller en klassisk kleskurv av plastikk? det "tetter" uansett for varmekabel på bad, eller?

   #8
 25,344     Akershus     3
Har sett gulvbelegg på bad som var misfarget, diameter som skittentøykurven.

Det som kanskje kan hjelpe er å få et luftlag under kurven. Dvs sette den på en «krakk med 5cm bein med fri luft til siden. Ikke en tett sokkel det vil stenge luftvekslingen inne. Om kurven er et gitter, åpen og luftig, kan en se på å legge en tykk, luftig rist i bunnen av kurven og slik etablere et utluftingsskikt som alltid blir med kurven.
Signatur
   #9
 38,238     Lillestrøm kommune     0
Bare litt tykke filtknotter e.l kan kanskje også virke. Men alt koker ned til oppbygging av gulv, et sted jeg så skade på vinyl var det et håndkle som lå igjen på gulvet ved siden av sluken som var problemet. Jeg skal ha vinyl på hytta med VB gulvvarme der det problemet aldri oppstår
  (trådstarter)
   #10
 124     0
så jeg burde fjerne filtknottene som er under møbler på gangen vår hvor det er varmekabler under flis?