6,317    10    0  

62 mm oppbygning gulv bad med 16 mm rør for vbv

 651     Sunnmøre     0
Entreprenør har ikke senket bjelkelag på våtrom slik som skrevet på tegningene fordi det skal bygges så høyt i vanlige rom at dem mener det ikke skulle være noe problem.

Oppbygning:
36 mm silencio thermo
12,5 mm gips
12-14 mm parkett
TOTALT: 60,5 - 62,5 mm

Nå skal vi planlegge støping mtp. å få samme gulvhøyde på våtrom som ellers. Så hvordan løser vi dette best. Det skal helst være 30 mm overdekning av vannbore varme rør, men det kan vi nok bare glemme.

Det jeg er mest usikker på er hvor mye skal man regne for flis+lim? 12 mm ok? Da er vi iallfall nede på 50 mm påstøp. Dette skal være ok overdekning, men hvor høyt bør man plassere slukene mtp. dette? Her må man gjøre en trade-off mellom bra fall eller god overdekning av rør og armering. Det absolutte kravet om 25 mm nivåforskjell mellom døråpning og sluk kommer man nok ikke utenom, men om man regner 15 mm terskel (med membra oppetter) så blir det bare 10 mm fall på gulvet mot sluk. Og vi snakker her om sluk som er nesten 4 meter unna dør...

Skal man støpe flatt gulv frem til området rundt sluk hvor vannpåkjenningen blir størst og få 10-15 mm fall er i en viss sone? Er det akseptabelt? Ved slik løsning og 15 mm fall får vi 35 mm støp rundt sluk. Holder dette for betongen sin del? Vannrørene kan vi nok klare å passe slik at de ikke legges så nærme sluk...

   #1
 785     Vestfold     0
Hei,
Det mest lavtbyggende du kan bruke for gulv med påstøp (som jeg vet om) er Lewis svalehaleplater (de er dyre) som bygger 16 mm. Iflg. monteringsbeskrivelse er minste byggehøyde med disse og varmerør (20 mm varmerør); 16(plate)+20(rør)+20 overdekning = 56 mm. Det ligger beskrivelser hos Til-Tak som distribuer disse.
Evt. kan du senke gulvet og bruke vannfast spon som monteres slik at de ligger flush med overkant på gulvbjelkene (sannsynligvis mye billigere, men det blir en del kapping, jobb og mindre plass for rørføring og sluk)
  (trådstarter)
   #2
 651     Sunnmøre     0
Har snakket med byggefirma idag. Det skal sjekkes opp imot krav til TEK10. Var snakk om at en revisjon av TEK10 sier at det skal være fall 1:100 på hele gulvet mot sluk. Spørsmålet er om vi er omfattet av denne revisjonen dersom vi var byggemeldt før revisjon kom. I så fall blir det et problem og bjelkelag må enten senkes eller man må bruke noe annet enn betong som kan støpes tynnere.

Når det gjelder betong har vi fått beskjed om at det bør støpes minimum 40 mm.

Vi har etter diskusjonen kommet frem til mulig løsning som skissa viser vedlagt. Men selv med denne løsningen får vi ikke 1:100 fall hele veien. Personlig er jeg mest opptatt av at man overholder 25 mm fra membran ved dørterskel til sluk samt har godt med fall i de virkelige våtsonene.

Løsningen innebærer at membran kan legges litt oppetter dørterskel (dekkes av flis som fuges mot terskel, antatt byggehøyde flis+lim 12 mm). Ved sluk vil det bli støpt 40 mm noe som da blir ca. 30 mm under membran ved dør - krav ok. Det man har igjen til fall på flis vil være ca. 23 mm. På nesten 4 meter er ikke dette mye å fordele utover så en må fokusere på å få fall i våtsone (dusjnisje). Dusjnisja er tenkt 1,4 m. Om man da støper flatt vil en, medregnet sluk litt ut ifra vegg, kunne fordele 23 mm på ca. 1.25 m. Dette er nesten 1:50 noe som vel vil være bra. Men løsningen forutsetter altså at en kan ha flatt gulv ca. 2.5 meter fra dørterskel med 8-10 mm membran kant oppetter dørterskelen.

Men i dette tilfelle vil også membranen ligge UNDER ferdig flis. Vann som eventuelt flyter oppå flisen vil kunne belaste dørterskel med fukt... Derfor må nok litt fall ifra dør påregnes, men er dette godt nok?
62 mm oppbygning gulv bad med 16 mm rør for vbv - 2014-01 - Gulv våtrom.jpg - dreamcatcher
   #3
 785     Vestfold     0
Hvis dere feller inn gulvspon mellom bjelkelaget på badet, kommer undergulvet 22 mm lavere. Da har dere mer å spille på ift. Å lage riktig fall og riktig høyde på avslutning mot dørterskel. Byggefirma bør gjøre denne modifiseringen gratis da de etter eget godtbefinende har bestemt seg fra å avvike fra byggetegningene.
  (trådstarter)
   #4
 651     Sunnmøre     0
Ja nedfelt undergulv er nok det beste, men betyr mye ekstra arbeid for byggefirma. Dem må nok bite i det sure eplet om det er eneste løsning, men både jeg og dem er interessert i en god alternativ løsning om det lar seg gjøre.

Det kan kanskje være billigere for dem, om nødvendig, å betale mellomlegg for å bruke annen støpemasse enn betong slik at man kan få til en tynnere støp ved sluk. Noe som heter Heydi Fiberplan ble nevnt i denne sammenheng uten at jeg kjenner til dette produktet.
   #5
 785     Vestfold     0
Fiberplan og fleste andre avrettingsmasser har en brukstid på ca. Halvtime. For meg høres dette alt for kort ut hvis man skal være nøye når man skal støpe riktig fall. Det er mulig det er nok hvis det kommer på pumpebil, har riktig konsistens for fallstøping og blir gjort av en proff. Jeg ville ikke godtatt en jalla løsning med tynn påstøp med et "nytt og bedre" materiale og halvgodt fall. Det kan godt ende med gulvvarmen får tynn påstøp til å sprekke, smøremembran (hvis du bruker det) sprekker og du får sakte, men sikkert en vannskade det tar årevis før kommer frem. Jeg ville ikke godtatt annet enn fall som beskrevet i byggekravene samt påstøp med tykkelse iht. Anbefaling eller det produsenten går god for.
   #6
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Vi har samme gulvhøyde som deg, og valgte å støpe 4cm på badet. Flis + flislim kommer an på størrelsen på flisa, men hos oss med 60x60 flis ble dette totalt 16mm.

Kjenner ikke til revisjonen du nevner, men tidligere var det flere alternativer til "godkjent" våtrom, og vi forholdt oss til 2.5cm høydeforskjell sluk og terskel samt fall lokalt rundt sluk.

Husk at også varmefordelingsplatene og ullpapp bygger noen mm.
Signatur
   #7
 785     Vestfold     0
Våtromsnormen (ikke en regel, men frivillig bransjestandard) anbefaler 1:100 i fall til sluk og 1:50 fall i nedslagsfelt fra dusj og skjulte flater. TEK 10 sier vel 2,5 cm fra topp av slukrist til terskel, og tilstrekkelig fall.

  (trådstarter)
   #8
 651     Sunnmøre     0
I TEK 10 står det dette:
http://beta.dibk.no/no/BYGGEREGLER/Gjeldende-byggeregler/Veiledning-om-tekniske-krav-til-byggverk/?dxp=/dxp/content/tekniskekrav/13/20/

Til annet ledd bokstav a
Preaksepterte ytelser
For å oppfylle funksjonskravet i forskriften må en av følgende ytelser være oppfylt:

a. Tilstrekkelig fall vil være 1:50 minimum 0,8 m ut fra sluket dersom dusjen er over sluket. Hvis dusjen ikke er over sluket, må det også være fall 1:50 fra og med dusjens nedslagsfelt og til sluket. Med dusj menes også stedet hvor det er tiltenkt mulighet for trinnfri dusjing som krevd i § 12-9, første ledd bokstav b og annet ledd bokstav d.

b. Det må være fall mot sluk på hele gulvet, minimum 1:100. Fallet må være jevnt fordelt i rommet, men kan med fordel økes i dusjsonen. Våtrommets vanntette sjikt må i alle ytterkanter nå minimum 25 mm høyere enn overkant slukrist.
I tillegg til ytelse angitt i punkt 1 må følgende være oppfylt:
Lekkasjevann skal kunne renne til sluk fra ethvert sted i våtrommet. Dette medfører at det i de fleste tilfeller må være fall til sluk på hele gulvet.


Her er det jo rom for tolkning. Slik jeg ser det holder ikke bare 1a alene da mulighet for ingen fall utenom sluk og dusj slås ihel av pkt.2. For at punkt 2 skal være innfridd så bør en vel kunne si at man må ha 1:100 for å sikre at vann renner unna og man er i praksis bundet til å tilfredsstille pkt. 1b...
   #9
 785     Vestfold     0
Enig, det er minimumsløsningen med mindre du plastrer gulvet med sluk. Hvis denne veiledningen har vært der siden du byggesøkte, ville jeg ikke gitt meg mot byggefirmaet. Hvis du bruker så mye tid, penger og energi på å bygge hus som det ser ut som du gjør, må du aldri stå med lua i handa og godta annenrangs løsninger.  Smile
  (trådstarter)
   #10
 651     Sunnmøre     0
Forslaget fra entreprenør er nå at vi støper eksempelvis på 68 mm og setter dørstokken på her. Vi får da en terskel på 15 mm + ca. 7-8 mm på utsiden av våtrom (totalt 22-23 mm), mens flis omtrent går i flukt med dørterskel på innsiden.

Da har vi 68 mm fra dør til 40 mm ved sluk ca. 3,5 meter unna. Altså 28 mm å fordele fallet på. 16 mm må taes 0.8 m rundt sluk. Da har vi igjen 12 mm som vel må taes ut over ca. 2,9 meter. Bare man sørger for at vann ledes mot sluk på hele gulvet så er man vel strengt tatt innenfor kravene med dette. Men jeg får med denne løsningen en noe høyere terskel enn planlagt og tenkt.

Tror jeg må ta kontakt med en fagmann for våtrom så jeg får avklart hva som faktisk er godt nok her.

For å unngå å heve terskelen kan jeg også gå over til å bruke f.eks. Hey'di Fiberplan +plus. Da kan slukene senkes tilsvarende det jeg må ned for å rette opp terskelen. Men dette blir nok en vesentlig dyrere løsning da....