11,648    10    0  

Avrette i bjelkelag eller støyp?

 9     Bergen     0
Har nokon gode innspel på dette spørsmålet? Skal flytte badet i hus frå 50-talet. Har brutt opp golvet for å forsterke bjelkelaget med fleire bjelkar, for å vere sikker på at flisene ligg trygt. Har tenkt å bruke 22 mm spon, masterboard, varmekablar, tynnpåstøyp, membran og nokre kule marmorfliser eg har funne  Smile

Spørsmålet er: Det gamle bjelkelaget er ikkje rett, men har fall på 1:100 feil veg. Bør eg
A) lage riktig fall i undergolvet med kilar, deretter spon, masterboard og litt tjukk avrettingsmasse? (Byggforsk går for denne framgangsmåten)
Cool avrette bjelkelaget ved å høvle bed gamle bjelkar, ta i nye slik at det blir cc30, deretter plating og oppbygging av fall i tynnstøypen?
C) forsterke bjelkelaget, men la fallet vere feil veg, plate,kable, etc., og deretter fikse fallet i støypelaget?

Eg har tidlegare brukt A og B på to ulike bad, men er altså usikker på den ultimate framgangsmåten når det gjeld nytte/arbeidsinnsats.
Avrette i bjelkelag eller støyp? - image.jpg - lukkebo

   #1
 9,677     Kysten     0
Ser ingen grunn til å velge annet enn letteste måte her. Jeg ville valgt c dersom det ikke er veldig skjevt og bjelkene ikke er lagt feil vei.

Hvorfor byggforsk anbefaler a, lurer jeg på. Hvor mye skjevt er det?
   #2
 5,188     Østlandet     0
Tja, C høres vel greit ut? Du må jo støpe fall uansett (hvis du skal ha fall).
Signatur
   #3
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Ser du har samme type husstruktur som meg, stående reisverk. Hus fra rundt 1920 dette? Meget solid  ;D

Jeg holder på med akkurat dette selv nå. Det blir virkelig solid: Skur 2"8 mot de gamle bjelkene, med korrekt fall. CC30. Der det ikke er bjelke bruker jeg bjelkesko mot veggen og spesialskruer for bjelkesko. Det er enkelte å lage fallet: Start med første og siste bjelke som har korrekte høyder. Så legger to rettholter over dem og legge de andre bjelkene mot rettholten. Skru først endene, så justerer du høyden på midten før du skrur fast.

Mulig det er overkill med 2"8" mot de gamle bjelkene (har 2"4" i andre rom). Men mitt mål er å lage gulvet så stabilt som mulig. Til nå har jeg totalrenovert store deler av huset på denne måten. Alt er skrudd. Det er ikke mulig å finne knirk  ;)

Jeg mener det vil være enklere å legge støp på et golv som allerede har fallet i orden. Da trenger du ikke tenke særlig på det under grisearbeidet med støp..

Selv kommer jeg ikke til å bruke treplater av noe slag verken på gulv eller vegger. Kun trebord med not/fjær.  Dette er mer bestanding mot fukt enn plater. Så kommer diffåpne baderomsplater og smøremembran. På dørken bruker jeg støp med rør til vbv og toppmembran.

Viktig å bruke en membran som er godkjent og gjør det bra i testene. Ikke alle smøremembraner er diffusjonstett..
   #4
 5,432     Akershus     0
Jeg ville også uten tvil valgt C.

Byggforsk forslaget har vel som bakteppe at de til enhver tid må vise det perfekte valg. Her vil antagelig det være at foreslåtte metode gir jevnest tykkelse på påstøp.
  (trådstarter)
   #5
 9     Bergen     0
Takk for gode innspel! Eg var litt unøyaktig i høve til Byggforsk: Dei foreslår å byggje fall i støypen som ei løysing, men legg litt større vekt på fall ved hjelp av kiler oppå bjelkane. Det er kanskje lettare for oss amatørar å få jamntjukk masse på golvet, heller enn å skulle byggje fallet under støypinga.
Hos meg er det opp til 13 mm fall feil veg langs bjelkelaget, mens fallet på tvers er mindre og går i riktig retning i høve til kor sluket skal vere.

Med alternativ C byggjer golvet litt meir, kanskje opptil 30 mm. Det lågaste punktet er sjølvsagt alltid i feil hjørne Wink
Då blir det ganske varierande overdekking av varmekablane, kanskje mellom 5 og 30 mm, men det er gjerne ikkje så nøye?

Eg skal rekne litt på byggjehøgda for dei ulike løysingane, og prøve å tenkje ut kor høgt golvet i gangen blir når det blir fliser der òg. Men om det blir for høgt, høvlar eg dei gamle bjelkane ned litt (gjorde det på forrige bad, og det gjekk veldig fort med elhøvel), og set opp 2x8 med bjelkesko i dragar til høgre på biletet, og legg dei oppå bærevegg i kjellar til venstre, med kubbingar mellom. Då blir det ca. cc25, og godt og stivt.

Huset er frå 1953, og litt gyngande bjelkelag hadde dei ikkje slutta med sia 1920  ;D. Men dei hadde nett byrja med bindingsverk, men ikkje isolasjon  Shocked I ytterveggane er det 10 cm luft, men "reflekspapp" på innsida. Til gjengjeld er det rikelege mengder stikkande englehår i etasjeskillarane...
   #6
 9,677     Kysten     0
Høres ut til at du har kontroll på dette :)

Ville sjekket opp om 5mm blir i minste laget med overdekning, tror kanskje det.
   #7
 5,188     Østlandet     0
Hvor store fliser skal du ha?
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 9     Bergen     0
Skal sjekke overdekking for kabel og støyp! Eg gløymer slikt frå prosjekt til prosjekt, men kva skulle vi amatørar gjort utan datablad og monteringsanvisningar?  ;)

Flisene eg har blinka ut er åttekanta, kvite marmorfliser frå Modena, med små, svarte i hjørna. Dei kvite er 5x5, og ganske tjukke. 10-12 mm.  Dei ser noko slikt ut:
Avrette i bjelkelag eller støyp? - image.jpg - lukkebo
  (trådstarter)
   #9
 9     Bergen     0
Det blei nedhøvling og bjelkeavstand cc30. Det gir minst muleg byggehøgd i høve til gangen utanfor. Dermed ligg fallet klart i undergolvet. No må berre røyrleggaren stikke innom...
Avrette i bjelkelag eller støyp? - image.jpg - lukkebo
   #10
 24,675     Akershus     0
Nå er jo jobben gjort, men noen kommentarer: ved å bygge inn fallet i undergulvet så bruker en mindre (dyr) støpemasse.

Skal en legge inn mellombjelker, så monterer en disse slik at de likker i plan i begge ender og med kuvingen opp! Deretter kan en høvle bjelkelaget plant.

Her stikker det inn bjelkestubber fra tilstøtende rom. Slike omlegg bør høvles ned. Dette for at ikke belastning på gulvet i naborommet skal gi løft på denne siden.
Signatur