#12
 22,342     Akershus     0

Et gulv med varmekabler vil nær sagt aldri bli "ladet opp" med fukt, det er i det minste noe jeg har til gode å se,
Ved mye bruk og lite effect på kabel blir det fukt der. Går slukte tett fylles det ogg. JEg har et slikt bad hjemme.
Et bad som har membran på undersiden av støpt gulv vil også være til dels diffusjonsåpent oppover, og fukten vil forsvinne raskt.
Det beste er at et bad samler minst mulig fukt. Et bad skal ha diffusjonsåpenhet I begge retninger av membrane uansett, bade opp og ned.

Jeg har sett noen baderomsgulv med lekkasje, og det har nesten utelukkende vært smøremembran oppå betongen.

Men det skal sies at banemembran og lignende under betongen og også smøremembran oppå betongen, fungerer begge helt utmerket så lenge det er riktig utført.

De badene jeg har sett med lekkasje i gulvet har hatt feilaktig påført membran, og da særlig rundt sluk og gjennomføringer, og dette er som nevnt utelukkende på bad med smøremembran.
Dette har nok noe med at membraner lagt under betongen ofte er gjort av fagfolk som nærmest kun driver med slikt, mens smøremembran ofte utføres feil, både av fagfolk og andre, som ikke er nøye nok med påføringen, eller ikke følger produsentens anvisninger.
Når det legges smøremembran som er sy tynt at man kan lese avisen igjennom det blir det lekkasje. JEg har ofte møtt polakker som leverer tilbake membrane på flisesjappa da det var bestilt alt for mye.........

Jeg kan litt om betong, og vet at luft og luftporer er viktige i betong, men da særlig for frostsikring av betong i konstruksjoner som støpes utvendig. Det blir også tilsatt såkalte L-stoffer i  betong for å øke luftmengden.
Selv I slik betong legges det varmekabler, ja selv I sand, det er porøst. Greia er at man må ha gode varmekabler som tåler miljøet.

Jeg har dog aldri hørt om at for mye luft i betongen skader varmekabelen, og stripsing av varmekabel til armeringsnett er helt vanlig prosedyre. Jeg tror ikke du har noen sak her, varmekabelen kan ryke av mange årsaker, og når man har lagt noen tusen varmekabler og megget disse, så vet man også at de enkelte ganger ikke virker skikkelig når de er nye en gang, og jeg har vært borti kabler som ryker etter bare et par år, uten noen klar årsak. Kanskje det var luft i betongen, ikke vet jeg, men jeg aldri hørt om noen som har nevnt det som årsak tidligere ?
Det som har vært et problem er at noen har bundet eller stripset enleder kabel med metal tråd/bånd
   #13
 785     Vestfold     0
Jeg tror Hans kan være inne på noe når han nevner jordfuktig betong som mulig feilkilde. Baderomstøp og annen jordfuktig betong må stampes for at den ikke skal bli porøs, og nexans anbefaler ikke å legge VK i jordfuktig betong. Antageligvis pga at de har erfaring med at det blir for dårlig kontakt mellom VK og betong slik at VK overopphetes.
  (trådstarter)
   #14
 11     0
Takk for mange gode svar!

Vi er to naboer som bygde bad samtidig, samme firma som la begge badene, nå 8 år senere er begge gulvene ødelagt, samme feil. Leverandør av varmekablel mener betong har vært for porøs, betongprøvene viser det samme (Ref Sintef), firmaet som har lagt gulvene viser bare til reklamasjonstiden (5 år). Når to badegulv er ødelagt og det på samme tidspunkt, og begge betongprøvene viser at gulvet har veldig porøs betong begynner man jo å lure på om den som har lagt gulvet har gjort dette på en ordentlig måte.
Finnes det ingen standard på hva som skal legges av betong i et badromsgulv?