1,722    7    1  

Fall i våtrom, redigert !

 32     rogaland     0
Redigert! !

Påstand fra firma.
Ved bruk av sokkellist på våtrom baderom så er det ingen krav til fall. Kravet er at sokkellist er 2,5cm høyere enn sluk, og i utgangspunktet kan sluk ligge 2,5cm høyere oppe enn resten av baderomsgulvet,  med 5cm+ høy sokkellist og alikevell være godkjent.

Så tek10 kravet om 1:50 i dusjsone og 1:100 på resten av gulvet faller bort.


Er dette virkelig sant? 

Har ikke sluk på en høyde men det er minusfall på gulvet og dusjsonen har bare 4-5 mm fall pr 50cm.
Siste redigering: Friday, October 30, 2015 3:12:00 PM av toazty

   #1
 1,519     Akershus     0
Jeg Googlet krav til fall på våtrom, da dukker det opp flere gode steder med pdfer og hente argumenter fra for å motvise påstanden. Alle steder står det at det skal være fall til sluk, og at det skal være minst 25 mm fra topp sluk til topp membran ved terskel. Selve terskelen er ikke å anse som membran. Hold igjen penger, få dokumentert feilene og krev utbedring.
   #3
 242     Oslo     0
Nei, det er ikke riktig.

TEK10 (veiledningen) § 13-20 (Våtrom og rom med vanninstallasjoner) sier:

Preaksepterte ytelser
[ol]
  • For å oppfylle funksjonskravet i forskriften må en av følgende ytelser være oppfylt:
    [ol]
  • Tilstrekkelig fall vil være 1:50 minimum 0,8 m ut fra sluket dersom dusjen er over sluket. Hvis dusjen ikke er over sluket, må det også være fall 1:50 fra og med dusjens nedslagsfelt og til sluket. Med dusj menes også stedet hvor det er tiltenkt mulighet for trinnfri dusjing som krevd i § 12-9, første ledd bokstav b og annet ledd bokstav d.

  • Det må være fall mot sluk på hele gulvet, minimum 1:100. Fallet må være jevnt fordelt i rommet, men kan med fordel økes i dusjsonen. Våtrommets vanntette sjikt må i alle ytterkanter nå minimum 25 mm høyere enn overkant slukrist.

  • [/ol]

  • I tillegg til ytelse angitt i punkt 1 må følgende være oppfylt:
    Lekkasjevann skal ledes til sluk fra ethvert sted i våtrommet. Dette medfører at det i de fleste tilfeller må være fall til sluk på hele gulvet.

  • [/ol]
    Er det TEK10 som er retningsgivende for jobben?
    Signatur
      (trådstarter)
       #4
     32     rogaland     0
    Ok, retningsgivende , tja..
    Avtalen var nedfelt dusjsone, men rett før arbeidet med avrettningsmasse i dusjsonen anbefalte fagmannen at vi droppet det og lagde en dusjsone med godt fall istedenfor.
    Fallet er nå 0,5:50 i selve dusjen, og resten av gulvet er 0:100 og  0,5:100  men feil vei.

    Sokkellist og dørkarm er det god høyde på, ingenting å si på den

    Men forstår jeg det rett at tek10 er lavest på stigen, at det er lovverket som alle MÅ følge? 

    Er et firma med våtromsertifikat og alle papirer så trodde kanskje det var safe å bruke et slikt firma, men tydligvis kan skinnet bedra..
       #5
     199     0
    Tek10 angir minstekravet og kan ikke fravikes. Forskriften åpner for at deler av badgolvet kan være rett, men kun i spesielle situasjoner hvor det ikke er sjanse for at det kan oppstå lekkasjevann. I praksis skal fallet rundt sluk være 16mm, 0,8 m fra sluk og litt fall som er uspesifisert på resten av golvet. Eller jevnt fall på hele golvet, da 10mm pr meter. Våtromsnormen som er en frivillig avtale mellom forbruker og utførende firma skisserer litt strengere praksis på fall utenfor dusjområdet.

    Dessverre så er ikke disse våtromssertifikatene verdt noe hvis innehaveren ikke er fagmann i området. Et våtromssertifikat erstatter ikke den kunnskap som ligger bak et svennebrev.

    Motfall skal det absolutt ikke være på et våtrom, så dette bør du reklamere på.
       #6
     242     Oslo     0
    Tek10 angir minstekravet og kan ikke fravikes.


    Det gjelder kun i søknadspliktige tiltak.

    Dersom et bad i en eksisterende bygning rehabiliteres og dette tiltaket ikke er søknadspliktig er heller ikke TEK10 minstekravet.
    I en slik situasjon er det derfor viktig at det avtales entydig hvilke ytelser som skal oppfylles, f eks TEK10 eller Våtromsnormen.

    Derfor er spørsmålet hvilken avtale om ytelse helt elementært for å kunne gi gode svar til trådstarter.
    Signatur
       #7
     199     0
    Hei Center Takst & Prosjekt AS

    Disse våtrommene kan sette grå hår i hodet på en mann uten hår. Jeg husker at det tidligere var slik at forskriftskravene ikke var så nøye på ikke søknadspliktige våtrom. Her er en link fra Direktoratet for byggkvalitet: https://www.dibk.no/no/Tema/Soknader/Nyheter-soknader/Endringer-i-soknadsplikten-for-vatrom-112012/

    I denne endringen fra 01.01.2012 står det: Når byggearbeider i våtrom ikke lenger er søknadspliktige, er eier ansvarlig for at våtrommet tilfredsstiller forskriftskravene. Foretak som utfører byggearbeidene vil ha et privatrettslig ansvar for sitt arbeid, men vil ikke være ansvarlig overfor bygningsmyndighetene i kommunen.

    Forskriftskravet det refereres til er vel Tek10?

    Men så har vi graden av rehabilitering som muligens spiller inn i enkelte tilfeller.