259    10    0  

Nødvendig med dobbel gulvspon ved stor CC?

 7     0
Har akkurat begynt å bygge opp badet igjen i huset vi nylig tok over, hus bygget i 1950 med krypkjeller (fjell) under badet. Badet er på 2x4,3m med 3x7" gulvbjelker på ca 85-90CC, bjelkespenn ca 2m nedfelt i grunnmur/innfelt under bunnsville i ene enden og ligger ann på en annen 3x7" bjelke med spenn på 4,3m i andre enden men som er støttet opp ca hver meter med 3 stolper.

Badet som ble revet var ca 50 år gammelt med 10cm betong støpt med armeringsnett på 1" gulvbord nedsenket mellom bjelkene. Var uten sprekker. Måler nå noen millimeter sig i midten på hver bjelke.

Etter anbefaling fra en tømrer har jeg skrudd og limt (PU lim) 48x198 liggende under hver bjelke som da også blir underlag for 15mm rupanel som skal holde vindpapp og isolasjon. Siden det gamle gulvet har holdt med så tykk støp og vaskemaskin i alle år mente han at dette var tilstrekkelig siden vi nå skal støpe kun ca halvparten, og vaskemaskin skal i kjelleren (halve huset har kjeller). 

Etter å ha lest her inne synes jeg fortsatt gulvet virker å være noe spinkelt, og tenker nå å skru og PU-lime 36x148 på hver side av hver bjelke da jeg har nok av dette liggende som jeg ikke får brukt til noe annet. Det blir da underlag for nedsenket gulv  mellom bjelkene også istedenfor 36x48 lekter som var planen. Tenkte først å benytte de gamle 1" gulvbordene, men har nå gått bort fra dette og tenker heller å gå for spon. 22mm spon er kanskje litt spinkelt for så stor CC, bør jeg gå for dobbel 22mm vannfast gulvspon som limes sammen? Må i så fall ta av et par cm av disse 36x148mm som jeg tenker å lime+skru på hver side av hver bjelke, men regner med de hjelper til godt med avstivning allikevel.

Kan ellers legge til at jeg har lagt doble 48x198 helt inntil vegg på hver kortvegg, da det tidligere var noe pinglete saker som ikke kan kalles bjelke en gang, som var spikret i bunnsviller. 

Tar gjerne i mot kommentarer på mine planer og tanker. 
Nødvendig med dobbel gulvspon ved stor CC? - 11FF9D88-DD90-4488-A1EB-53A26A560738.jpeg - FreddyBygg

   #2
 1 955     Akershus     0
Dele hvert fakk i to?? Eller, om mulig: Fyll opp med leca, isoler og støp rett på det.

.Thag
Signatur
   #3
 1 204     Bergen     0
28x120 mm terrassegulv lagt som spaltegulv kan være et alternativ til 22 mm spon. Da har du også mulighet for å legge inn en avstiver midt i fakket som bordene skrus ned i - fx 36x68 mm på flask eller annen dimensjon. Går ut fra at du skal bruke masterboard under varmekabler og da blir jo dekket uansett tett for støping.

Kan hende du slipper unna avstivning på sider med slik løsning.
Signatur
   #4
 7     0
Ville ha kubbet mellom bjelkene på hver 60cm, så kan du legge gulvspon på tvers av bjelkene.
  (trådstarter)
   #5
 7     0
Takk for tips her!
Å fylle hele krypkjelleren med leca og støpe hadde sikkert vært det beste - men går ikke i gang med noe slikt nå. Er en relativt tørr krypkjeller, ingen råte i treverk etter 70 år.

28x120 terassegulv blir vel omtrent som å bruke gulvbordene jeg har liggende som lå der fra før, disse var ca 28mm. Ble riktig nok skadet en del not og fjær som er hovedårsaken til at jeg har tenkt til å legge noe annet (men dette mangler jo terassebordene uansett), i tillegg til at det blir litt klønete med alt av hull til sluk, rør osv kontra plater. Tenkte å droppe masterboard for å spare gulvhøyde mtp tilstøtende rom og jeg leser at det isolasjonsmessig har liten hensikt - med 22mm spon kan jeg få ned 14cm glava (7+7) og det er aldri minusgrader i krypkjelleren.

Heller veldig mot å gjøre som du sier Ojsalo - kubbe på hver 60cm med 48x148 og legge gulvspon på tvers. Blir lite svinn også med lysåpning på 75-80cm. Dette blir altså i tillegg til å forsterke bjelkene med 36x148 på hver side (en relativt rask jobb og siden jeg uansett har materialene liggende). Samt at de allerede er forsterket med 48x198 under.

Kunne ikke finne en eneste leverandør av sponplater for større CC enn 60, men så lenge de legges på tvers med kubbing på 60 så skal det vel holde fint? Støpen blir jo også selvbærende.
   #6
 1 204     Bergen     0
Så lenge kubbing ikke kommer i konflikt med rørføring så vil det fungere greit. Men hvis du skal ha varmekabler i gulvet så er det vel påkrevd med ikke-brennbart materiale under disse? Dekket blir vel heller ikke selvbærende uten at det er armert slik og har nødvendig bæring i ytterkant for samme.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 7     0
Avløpsrør går under bjelkelaget, så det blir bare 25 og 28mm PEX rør evt.
Ang armering så blir det armeringsnett og varmekabler på dette, det kommer vel langt nok opp fra sponen til at kravet om avstand til brennbart materiale er oppfylt vil jeg tro - da mange gjør det slik?

Er det nødvendig med bæring i alle ytterkanter for at det skal bli selvbærende da? Har jo bjelker helt inntil begge kortvegger. Om jeg går for planen nå med kubbing på hver 60 så vil jeg jo også få inn 48x148 helt inntil langvegger også.

   #8
 1 204     Bergen     0
Ang ikke-brennbart materiale under kabler så er det vel elektriker som må gå god for dette. Og så lenge du bruker annet enn netting som armering så vil vel dette kunne gå bra...Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 7     0
Elektriker hadde ingen innvendinger på mine planer med varmekabler stripset på armeringsnett, så regner med det skal være greit.

Hva er galt med netting som armering? Skal bruke Weber støpemørtel bad eller Heydi baderomsstøp normal, begge er selvbærende fra 4 cm tykkelse med armering skriver de. Regner med det da er armeringsnett som menes...? I og med at vi skal ha Unidrain dusjnisje med innebygget fall, så blir det flatt gulv utenfor dusjsonen (6 cm støp) og 4 cm støp helt innerst i dusjnisjen.
   #10
 1 204     Bergen     0
Med netting tenkte jeg på fx hønsenetting. Armeringsnett er selvfølgelig innenfor.
Signatur