257    10    3  

Støpe gulv bad - tilstrekkelig stivhet på gulv?

 248     0
Jeg skal i gang med å støpe gulvet på badet og lurer litt på om jeg er nødt til å forsterke gulvet først.

Bjelkene har et spenn på 2,3m og er på CC60. De er 5cmx18cm og har heltre gulv 20mm x 50 mm spikret oppå. Disse er spikret fra siden, men jeg har i tillegg skrud hver eneste lamell. 

Bør jeg legge noe ekstra oppå dette? F.eks skru på noen bord på 15 mm på tvers/langs bordene?

Jeg skal støpe litt over 2 cm, som kanskje er i underkant. Jeg har med med armeringsnett i tillegg til armerende varmekabler på rull. Videre skal jeg benytte 60x60 flis som kanskje fordeler trykket? Vil det hjelpe å pepre gulvet med spiker/skruer som stikker litt opp slik at betongen får ytterligere noe å feste seg til?

Hva tenker ekspertene? 

  (trådstarter)
   #1
 248     0
Hvis det har noe å si så er bjelkene også spikret på undersiden med forskalingsbord for å holde glavaen.

Bilde av gulvet:Støpe gulv bad - tilstrekkelig stivhet på gulv? - thumbnail_image1 (1).jpg - SjurVik
   #3
 1 208     0
Evt. støpe en selvbærende tykkelse? Jeg bruker vannbåren varme og har derfor stort sett støpt 10cm tykkelse på bad (med fall til 7cm tykkelse ved sluk). Doble armeringsnett med 20mm PEX imellom. Da blir det såpass stivt at det spiller liten rolle hvor stivt bjelkelaget er. Bruker betong blandet til ca. B30 med en god del pukk i.
TDJ
   #4
 937     Asker     3
Sakset fra Sintef Byggforsk's hefte "Lag nytt bad";
Anbefaler armert betongpåstøp med tykkelse på ca 50 mm på trebjelkelag CC60 og undergulv 19 - 22 mm når det skal legges keramisk flis. Ved lavtbyggende innstøpningsmasse (12 - 50 mm) m/gulvvarme, 21-22 mm golvbord / plater og keramisk flis anbefales bjelkelag på CC30. Økes undergulvet til 28 mm tykkelse kan CC60 benyttes også ved lavtbyggende inn-støpning.
Signatur
   #5
 18 811     Akershus     0
Men her mangler lengden på bjelkene.
Er det nedbøyning mellom bjelkene eller nedbøyning av hele bjelken som er dimensjonerende?
Signatur
TDJ
   #6
 937     Asker     0
Er det nedbøyning mellom bjelkene eller nedbøyning av hele bjelken som er dimensjonerende?

Vet ikke om det har mer enn teoretisk interesse; normen sier CC30 ved påstøp og keramisk flis og CC60 ved vinylbelegg uten påstøp (innlysende nok).
Har selv bygget om vaskerom med 22 mm finér vinyl på 2x8" bjelkelag, lengde mellom understøttelse var ca 4-5 m (gikk under flere rom). Forsterket med ekstra 2x4" skrudd i 2x8" samt kubbing hver 60 cm. Påstøp ca 5-8 cm med armeringsnett og varmekabler. Keramiske fliser. Dette ble gjort i 2011/12 og det er ingen negative effekter av denne tilnærmingen.
(Hører med til historien at det nå er bygget kjeller under og bjelkelaget er understøttet med lang mindre spenn enn opprinnelig.)
Signatur
   #7
 18 811     Akershus     0
Her er det CC60, 2,2m sperrer, 7 cm påstøp, stubbloft mellom sperrene og senket slik at det ikke er høydeforskjell ved dør, fliser.
Signatur

   #8
 245     Telemark     0
I utgangspunktet er 50x180mm bjelker ikke så galt på 230cm lysåpning. Da det egentlig er godt nok med 48x148 kunne også gått opp 20cm på lysåpningen ved limt 21mm spon til undergulv. Ved nyttelast opp til 3KN/m², ved påstøp på 5cm minker nytte lasten til 2KN/m². Så om du ikke skal ha et stort badekar der er det ikke noe nødvendig med forsterking. Tror ikke å legge et lag til med 15mm bord hjelper så mye. Alternativ til å legge på 15 mm bord bør du legge kryssfiner eller spon som hel limes, som vil ha mere effekt på bæreevne og bevegelser om du skal gjøre noe enkle løsninger for å stiveopp gulvet.

Er mere skeptisk til kun 2 cm påstøp. At dette fort kan sprekke opp når det er så tynt, ved belastning. og vil ha større påvirkning på bevegelser i bygget. Er jo ikke helt døde disse trehusene 😉
Ville heller gått opp til 5cm påstøp.
Andre problemstillinger enn bæreevne, det er vel også vanskelig å få fall 1:100 og 1:50 i dusjsone med kun 2 cm påstøp? Om ikke det blir laget fall på undergulvet også? Termostaten blir vanligvis lagt i et 16mm krør+ armeringsnett så har du over 2 cm tykkelse?

  (trådstarter)
   #9
 248     0
Folkens, hjertelig takk for diskusjonen. Tdj kommer med et treffende utklipp. For å ha ro i sjela tror jeg at jeg går til innkjøp av noen sponplater og legger oppå. Tror det skal være godt nok, i og med at det er tilstrekkelig med 28 mm.
   #10
 7     0
Regner med du har planer om å flytesparkle når du skriver at du skal ha 2cm påstøp.
Går du opp til min 2.5cm fiberarmertsparkel (f.eks mapei uniplan eco)
så blir det selvbærende. Gjerne smell ned tynne armeringsmatter for å få ekstra stivhet i gulvet.
For å få tilstrekkelig fall mot sluk blir det automatisk tykkere ved dør.