8 569    10    2  

Bekjempe rotter

 693     0
hei. har kjøpt hus med spor etter rotter på loft. det er vist eksrementer under isolasjonen der. uvist om dette er ferskt, men vil anta at dette er et vinterproblem. eieren har vist aldri hørt noe der oppe men.

dette er ett gammelt nordlandshus fra 1910. det er laftet og utlektet med stående kledning. sansynlig vis lektet på innsiden også.


det jeg vet er feil er iallefall ett åpent avløpsrør i kjeller og en sluk der uten rist på.

også er det bygd garasje inntil huset hvor det ikke er støpt såle.(også utett under garasjeport) kan de komme inn via grunnen her ? bør jeg støpe? skal gjøres på sikt men var ikke planen å gjøre dette med en gang..


hvilkene tiltak anbefaler dere? Grin

det jeg tenker så langt er :

-musebånd under kledning utvendig
-rive isolasjon loft
-tette avløpsrør/ sluk kjeller
-se etter andre hull i grunnmur osv kjeller
-støpe garasje? (er utett under porten der også..)


skal begynne litt renovering av huset men ønsker ikke å gjøre så mye før dette er i orden : )

   #2
 113     Østfold     1
Er du sikker på at det er rottemøkk og ikke mus? Ville i såfall begynne sjekke der soilen kommer opp i etasjeskillet på loftet.
Får du tommelen inn mellom rør og skille, kan rotta komme seg opp. Sjekk at det ikke er utette forgreninger på soilen deroppe. Har det vært rotter på loftet vil du nesten garantert finne ganger i isolasjonen på rundt 6-8cm i diameter.
Er det noe gårdsdrift i nærheten av huset ditt, eller over gjennomsnittet dyrehold? Feks kaniner e.l? Eller har det vært dyrehold på plassen back in the day?
Har du åpne soilrør må du få tettet de straks. Dytt en ball med hønsenetting i de feks. Om det er vannlås i sluket du nevner, og stakelukepluggen er på plass er mindre sannsynlig at dette er veien inn.
Rotter kommer som regel inn ved, eller i soilrørene. Det er ikke veldig ofte rotter opererer på overflaten og tar seg inn i hus på den måten. Om du har rotter i huset og du stenger veien til kloakken har du kuttet av mattilgangen deres. Da setter du feller på stedene du har tettet. Bruk Rappfeller. De gode gamle. Som åte kan du bruke peanøttsmør eller nugatti eller noe annet som holde seg en stund og med godt fettinnhold.
Du kan også strø mel i områder du mistenker at rottene ferdes og se etter spor i dette.
Sannsynligvis er dette gamle spor......
Signatur
HSt
   #3
 30 454     Lillestrøm kommune     0
Er det mus så kommer de fint inn ventilasjonsrister i kjellermur. Jeg skal hjelpe noen med krypkjeller i sommer, rustfri fluenetting er kjøpt inn og jeg planlegger å brette denn inn i ventilhullene (fra innsiden) og feste de med Tec7. Nettingen skal da beskytte Tec7 fra utsiden er planen. Musebånd finnes for ettermontering hvis kledning er problemet.
  (trådstarter)
   #4
 693     0
tusen takk for tips.

det har vært gårsdrift på plassen for mange herrens år siden ja. låven er nå innredet og brukes som bolig. denne er utseksjonert. vet ikke om de sliter med samme problemet men.

det er ikke noe spesielt dyrehold ellers såvidt jeg vet på området. men det ligger nært sjøen da. er sjøen typisk rotte plass kanskje ?


var ikke dumt å sjekke rundt soilen på loftet. det er ganger i isolasjonen på loftet ialelfall vet jeg. og eksrementene er vell av rotte-størrelse ja. mus er vell endel mindre..


kjelleren er av typen "pottetkjeller". dvs berg og støpt gulv. det er og isolert og lagt panel mellom bjelkene i taket der nede. vil tippe det er samme aktiviteten der så jeg bør vell rive panel og isolasjon her også?


den sluken og røret som ikke er tettet står vidåpent. det er ikke vannlås på sluken og man ser rett nedi røret som går forbi. står ikke vann her. så det er vell en god mulighet for at dette er veien inn?!

bør jeg sette opp feller samtidig som jeg tetter ting slik at de ikke dauer inni huset om de er her fortsatt??


det jeg tenker å gjøre er følgende

-rive isolasjon på loft og sjekke rundt soil/ evt pipenedløp
-rive isolasjon og panel i kjeller
-tette soil/sluk kjeller
-montere musebånd borkledning
  (trådstarter)
   #5
 693     0
er det forresten noen forhåndsregler jeg bør ta her for å ikke bli smittet av noe her? engangsmaske og engangshansker bra nok?
   #6
 279     0
fjerna rensa loft stövsug bruk maske musefeber er enn dritt att få kan ta år att bli kvitt bruk cellulose med bor det liker dom inte o det blir tett o inget att gå på se på bilden std mibneralull
Bekjempe rotter - SAM_0384.JPG - Trefiber.com
Signatur
   #7
 5 567     0
Du bør for alt i verden unngå at du gjør tiltak mens det er rotter inne i huset, slik at de blir sperret inne. Mus som dør inne i vegger etc er ikke så farlig, de tørker inn og lager minimalt av problemer. En rotte som dør i en vegg er derimot et stort, illeluktende, problem.

   #8
 113     Østfold     1
Her er det litt å rydde opp i.
- Rotter liker celluloseisolasjon. Velg den isolasjonen du selv finner mest hensiktsmessig å bruke.
-Det er ikke noe problem å sperre rottene inne om du vet hvor de går.
Da bruker du feller og IKKE gift. Har du kuttet veien til matfatet (kloakken) , går de på felle etter et døgns tid. Rotter har høyt stoffskifte og ikke noen fettreserver å snakke om. Derfor MÅ de spise hver dag. Og drikke.

Så til saken.
Hell vann i vannlåsen i kjelleren. Sett på en rist eller et malingspann e.l
Tett rørgjennomføringen i etasjeskillet i kjelleren, PM det er rom rundt røret.
Sett feller som forklart over , i kjeller rundt sluk og oppe ved slik på loft, evt litt mel som sporingspulver.
Er huset gammel, har sikkert vann og avløp blitt flyttet på i årenes løp.
Få kontroll på alt av avløp og bruk tid på å sjekke at de ikke står utæsjede rør igjen i veggen. Klassikeren på gamle hus er at der den første vasken kom, står avløser igjen inne i veggen.

Tetter du og setter ut feller og sporing, finner du fort ut om dette er aktivt eller ikke.
Som sagt tror jeg dine spor er gamle som alle haugene. Det fritar deg derimot ikke for å gjennomføre disse tiltakene, da rotter kan snuse seg frem til der det har vært rotter før.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 693     0
ang sluken i kjeller så er det ikke vannlås i den. er dette noe jeg kan kjøpe og montere selv eller må jeg meisle opp og bytte sluken?


er fortsatt ingen som har gått i fellene. og jeg hører ingenting heller.

har nå lest takstrapportene litt nøyere, og takstmann fant ingen tegn til at dette skulle være aktivt.

så jeg begynner å anta at dette ikke er aktivt. MEN de har jo kommet inn en plass og det er sansynligvis ikke tettet. så jeg må finne veien og hindre at det skjer igjen..

riktig det at avløpene har vært byttet. det er nye rør som går opp/ned i plast. nevnte sluk tilhører det gamle avløpet. er usikker på om dette faktisk er koblet til kloakknettet eller ikke.


trolig at de finner veien gjennom pipa tru? er vell vanskelig for de å klatre her? står ett åpent hull i kjeller og det mangler lås på feieluka på loftet...
   #10
 113     Østfold     0
De har nesten helt garantert kommet inn via kloakken. Eventuelt vært på overflaten under den tiden det var gårdsdrift på plassen.
Om det er et gammelt soilopplegg i huset MÅ du få kontroll på det.
Signatur