2 742    7    5  

Bygge levegg inntil nabotomtene

 4     2
Jeg bor i et hus som står på en forholdsvis liten tomt. Dette er i utgangspunktet helt supert, MEN vi sjeneres av at det er så mye innsyn til den delen av hagen vi benytter mest: altså solsiden der vi har verandaen vår. Tett rundt verandaen vår har to naboer sin oppkjørsel, og den tredje naboen har sin hage og veranda som står ca 1-1,5 meter høyere enn vår. 

Når vi sitter og koser oss på verandaen sitter vi altså nesten i oppkjørselen til to av naboene, og de har til sammen seks tenåringer + leieboere. Mye mennesker og biler altså. Pluss at den tredje naboen har fullt innsyn.

Vi har hekker rundt, men de er nyplantet og ikke høye nok til å begrense innsynet. Jeg vurderer derfor å sette opp en større levegg i det ene hjørnet av tomta som går mot oppkjørselen til de to naboene. Denne må imidlertid være ganske høy, da vår tomt ligger noe lavere enn deres + at vår veranda er opphøyet (dermed synes vi svært godt der vi står på verandaen, til tross for hekkene rundt tomta). Jeg tenker 2 meter høy, kanskje høyere. Og at den bør være rundt to meter bred på hver side.

Jeg ser for meg noe sånt som bildet under, bare x 2 (da det skal stå i et hjørne)
 

Men jeg aner ikke om dette er gjennomførbart, eller hvordan jeg skal gå fram! Og det er der jeg kunne tenke meg litt bistand fra dere kloke sjeler her inne:

Her er lista jeg har tenkt så langt:
1. Snakke med naboene må jeg, den er grei (og blir nok helt uproblematisk)
2. Jeg må vel søke kommunen om dispensasjon, så lenge den er over 1,8 m? Noen som har gjort dette før for noe så "enkelt" som en levegg? Det kan vel ikke være like omfattende som å søke om å bygge bod/garasje e.l.?
3. Det er tenkt at veggen(e) skal stå en del år, i hvert fall til thujaene er høye nok (de er såvidt 150 cm nå). Så veggen må være robust, sitte godt i jorda samt tåle både vind og vær. Kan dette la seg gjøre uten at det blir en kjempekonstruksjon? 
4. Noen som enkelt kan se for seg hvor mye man vil måtte ut med for å få satt opp noe slikt?  (trådstarter)
   #1
 4     1
Forresten: tenker at den bygges ganske nært inntil tomtegrensa, nærmere enn 1 meter. Dette blir i praksis inntil deres oppkjørsel, men på vår tomt (rett foran hekken).
TSt
   #2
 12 126     0
Her synes jeg de gir enkel oversikt:
https://dibk.no/bygge-selv/dette-kan-du-bygge-uten-a-soke/

Her finner en:

Levegg
Hvis leveggen ligger minimum 1,0 m fra grensen til naboen, trenger du ikke søke om å sette den opp hvis den
  • er inntil 10,0 m lang

  • ikke på noe sted er over 1,8 m


Hvis leveggen ligger nærmere nabogrensen enn 1,0 meter eller i selve grensen, slipper du å søke hvis veggen
  • er inntil 5,0 m lang

  • ikke på noe sted er over 1,8 m


Leveggen kan være frittstående eller forbundet med en bygning. Skal du sette opp flere levegger i kombinasjon, må du søke om tillatelse
  (trådstarter)
   #3
 4     1
Jepp, dette er jeg klar over. Derav spørsmålet:

"Jeg må vel søke kommunen om dispensasjon, så lenge den er over 1,8 m? Noen som har gjort dette før for noe så "enkelt" som en levegg? Det kan vel ikke være like omfattende som å søke om å bygge bod/garasje e.l.?"

Ebe
   #6
 4 452     Vestlandet     1
Kombinasjon av tiltak kan føre til søknadsplikt... Smile

Ellers trenger du ikke søke disp, bare vanlig søknad. Gitt at du er i tråd med plan.
Signatur
TSt
   #7
 12 126     0
Ja må ikke overdrive men det går ann å lage en liten haug. Levegg kan ikke stå i en dam heller.