186    4    0  

Bygger pergola

 26     0
Nå er tiden inne for å gjøre noe med terrasse-området og et ønske om skygge over spisebordet står høyt. 

Vi kommer til å bygge en pergola med svakt skråtak inntil husveggen. Den foreløpige planen er å benytte et solseil under sperrene for å få skygge, men det er mulig at dette blir oppgradert med en mer permanent løsning på sikt. 

Jeg legger ut tegninger her etterhvert, men har noen tekniske spørsmål før jeg setter i gang:
- taksperrene får et spenn på 3,5m. Vil det være noe poeng/hjelp i å spikre på lekter på tvers på under- og oversiden av sperrene inntil de har tørket for å unngå at de vrir seg? Sperrene blir i 48x148 impr.

- sperrene skal hvile på tverrgående bjelke og jeg ønsker en minst mulig synlig innfesting. Noen som har erfaring med dobbeltgjengede konstruksjonsskruer, slik som disse? https://www.maxbo.no/treskrue-dobbelgjenget-protec-8-0x245-50stk-pk-p3463577/
Vil disse også være så sterke at jeg hindrer sperren i å vri seg på enden ved å skru tvers gjennom sperren ovenfra og ned?

Tegninger av prosjektet kommer snart!
Siste redigering: 17. juli 2021 11:12:36 av emiliuzen

TSt
   #1
 10 349     0
Konstruksjonskruer av denne typen har gjenger med litt forskjellig stigning på de to partiene slik at materialene blir dradd godt i sammen. I tillegg er material valg i skruene slik at de ikke ryker. En må passe på å skru slik at hvert gjengeparti bare er i en av delene til slutt.
  (trådstarter)
   #2
 26     0
Konstruksjonskruer av denne typen har gjenger med litt forskjellig stigning på de to partiene slik at materialene blir dradd godt i sammen. I tillegg er material valg i skruene slik at de ikke ryker. En må passe på å skru slik at hvert gjengeparti bare er i en av delene til slutt.


Jeg forstår. I tillegg vil jeg tro at det er lite sannsynlig at bevegelser i materialet skal kunne bøye en 8mm skrue som går tvers gjennom på høy kant. Slik sett vil jeg med dette kanskje unngå noe kuving, hvertfall i enden?
  (trådstarter)
   #3
 26     0
Jeg startet i går med å demontere noe av det eksisterende terrassedekket for å kunne forankre pergolaen godt i bjelkelaget under. Som ofte med et eldre hus dukket det opp noen utfordringer og prosjektet ble plutselig veldig mye større.
Jeg har vært klar over at bjelkelaget under dekket har vært langt utenfor gjeldende anbefalinger, men at det sto så dårlig til trodde jeg ikke.. De som bygde terrassen har virkelig ikke gjort noe etter boka. Terrassebordene er skrudd i liggende 48x98, ja liggende! med et spenn på 1,2m og c/c 85cm. i tillegg er hele rammen til terrassen 10cm lenger på den ene langsiden enn den andre med andre noe som gjør det problematisk å lage en pergola med rette vinkler til å se bra ut på denne skeive terrassen. Det ligger derfor an til å rive dekket, rette opp og stive av bjelkelaget og lege nytt dekke med nytt rekkverk.

Det er litt nøye at høyden på terrassen er den samme som i dag og spørsmålet er da om konstruksjonen svekkes nevneverdig av å felle den inn i bjelken under ved å fjerne halve stokkens tykkelse som vist under? Tanken er da å rette opp og forsterke eksisterende ramme av 48x148 for deretter å legge 48x98 på tvers med c/c 60. Spennet på 48x98 kan jeg lage på enten 1,15m eller 0,85m.

Bygger pergola - innfelt bjelke.JPG - emiliuzen
TSt
   #4
 10 349     0
Det er mange som gjør sammenføyninger med store krefter med vanlige skruer og da vil en kunne oppleve at skruene ryker over tid hvis de ikke er beregnet for dette. I tillegg hvis gjenge partiene ikke er tilpasset det som settes sammen vil en ikke klare å dra sammen det som skrus. Jobbet tidligere hos leverandør som leverte skruer og en fikk reklamasjoner men heldigvis for leverandøren bare på løsninger som aldri skulle vært benyttet.