675    17    2  

Feste gjære i granitt

 3 531     Asker     0
Hei godt folk. Da trenger jeg litt hjelp. Skal snart igang med å bygge ett (av mange) rekkverk som må bygges rund huset, og få bort litt av de mer provisoriske. Skal da ha et rekkverk som skal festes i en granittmur. Har dere noen forslag, samt fremgangsmåte for å feste stolpene. Litt usikker på hva vi lander på av gjære, men regner uansett med at det blir bygget i tre. Kanskje 98x98 stolper (?). Kom gjerne med forslag der også. 

Rekkverk skal gå i L og er sannsynligvis mulig å feste i vegg i ene enden, og kanskje i en mindre platting i andre. 
Signatur

TSt
   #1
 12 091     0
Stolpestøtte er lenger enn en stolpesko så ville benyttet dette.

Ble overrasket over hvor ustabilt det ble at bare stolpesko men det var for mange år siden før internett ble vanlig så en hadde ikke så lett oversikt over hva som finnes. Men på konstruksjon som bindes sammen i flere retninger er ikke stolpesko noe problem gjerne hvis en kombinerer dette med noe på skrå men det er ikke mulig på et gjerde.
  (trådstarter)
   #2
 3 531     Asker     0
På skrå «bakover er ikke ønskelig, da det blir ut på plenen. Men kan nok stive av på skrå mellom stolpene på ett vis.

Har du noen tanker om fremgangsmåte på feste. Er noob på det der. Så alt utover borre til rett dybde er nytt territorie for meg med tanke på stein. Limes det? Hvilken type lim? Hvor mye større må hullene være? Alle referanser tas imot med stor takk.

Ser ut som det kanskje blir spiler, evt spiler på begge sider av stolpene, da begge sider har behov for ett estetisk pent utseende.
Signatur
TSt
   #3
 12 091     1

De største stolpestøttene er 1m høye inkl det som går ned i hullene men det finnes flere størrelser.
Støpes fast med masse i hullene, her er det flere typer som kan benyttes, benyttes lik som blandes med vann er det lurt at det ikke er for varmt materiale og vannet, størkner fort.
En bruker en kamstift eller skrue først på stolpene for å få de på rett plass og så vatres de nøyaktig opp (sikt mot de andre også hvis de står på linje) og så skrus det fast med to skruer.
HSt
   #4
 31 927     Lillestrøm kommune     0
Det finnes en firkantet fot også som har en flens med en skrue i hvert hjørne, syklet forbi en mur som hadde gjerde på toppen med disse for noen uker siden
   #5
 364     1
Bruk stolpejern som vist over, fungerer som bare det. Du trenger ikke de på 1m, 40 cm er passe. Skal gjerde bli høyt bruker du gjennomgående bolter til å feste stolper med, opp til 1m bruker du waf-skrue. Du trenger ikke 98x98. 48x73 holder.

Heydi har mye fint til å støpe fast med, feks heydi rapid. Stolpejerna er 24mm, så du bør borre med 25mm+, viktigste er at stolpen er i vater langs lengderetningen, andre veien kan du justere når su fester stolpene.
   #6
 208     Bergen     0
Jeg bygde terrasse og gjerde som jeg festet i granitt. Brukte den "dyreste" SDS+ jula laget selv. (Meec), gikk ned 24 CM mener jeg det var. Sikkert alt for mye. Men gikk greit med SDS+
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 3 531     Asker     0
Har en blå Bosch boremaskin, så tror den skal komme seg greit ned i granitten.

Takk for alle tips.

Noen tips til hvordan man sørger for at alt er i vater før man fester? Skrur man det midlertidig fast i noe?
Signatur

   #8
 364     0
SDS+ blir etter min erfaring for lite for en slik jobb. Jeg ville brukt SDS Max med et borr med 4 skjær, da får du rette fine hull. Jeg har brukt 25mm til de stolpejerna. Du må ha borhammer, slagbor er «no go .

Jeg har laga meg en jigg med en stolpe som står opp og kan justeres, festet en liten vater på denne. Grei å ha å styre etter under borring.

Når du støper fast bruker du en liten vater med magnet. Heydi rapid er herdet på ca 3 min, så ikke støp mer en max to hull om gangen. Grunnet kort herdetid er det ikke behov for noe som holder jerna på plass under støping.
   #9
 364     0
Ps: du må sjekke om heydi rapid er egnet for støp i stein, eller bare betong. Men, etter erfaring med produktet vil jeg tro det går bra.
   #10
 3 933     0
Ved bruk av Heydi Rapid er anbefalt klaring 15-60mm. Bruk heller Bolt fast eller lignende hvis du har hull med liten klaring.