57 365    36    3  

Frodes: Drenering av overvann

 10 486     Akershus     0
Endelig får jeg brukt graveren min til noe fornuftig :-)


I området jeg bor, er det stort sett sandgrunn, og lite behov for drenering. Dessverre bor jeg nederst i en "dump", og får inn smeltevann fra 4-5 naboer. Dette kommer gjerne rennende over naboens plen, over vår vei, og inn til oss. Det hjelper lite at grunnen består av sand, så lenge gårdsplassen fortsatt er full av is og snø, og telen sitter i bakken, noe den jo gjerne gjør når snøen først begynner å smelte.

Planen er å grave ned en kum med rist, der vannet kan renne ned. Denne plasseres på laveste punkt på naboens plen, helt inntil veien. Veien er såvidt høyere enn plenen, men jeg lurer på å fylle noen lass med masse for å bygge opp veien (tips til type masse som funker best mottas med takk. Subbus??). En drøy halvmeter oppe i kummen går det ut rør, over veien, inn til en synkekum på min gårdsplass. På denne måten vil det meste av vann normalt sett trekke ned under kummen, men hvis det blir mye vann, så den ikke greier å ta unna, vil det renne over i røret, og inn i synkekummen på min side.

Som tenkt, så gjort.

1. 10-20 cm 20-70 topplag skrapes bort. Her skal synkekummen komme.

3. Godt i gang med å grave ut. Jeg gravde først ca. 1 meter ned over et ganske stort område.

4. Stemingsbilde dagen derpå.

5. Graveren går max 2 meter (i praksis ca. 1,Cool meter ned i bakken. Her har jeg kjørt ned i gropa, og graver videre i det som til slutt skal bli selve synkekummen. Kompis Emil ble kalt inn, så med litt muskelkraft ble det siste gjort ferdig, og vi havnet til slutt 2,5 meter under bakkenivå. Det får holde.

7. Det syns kanskje ikke så godt på bildet, men det er faktisk 2,5 meter ned.
Frodes: Drenering av overvann - 1.jpg - frodes
Frodes: Drenering av overvann - 3.jpg - frodes
Frodes: Drenering av overvann - 4.jpg - frodes
Frodes: Drenering av overvann - 5.jpg - frodes
Frodes: Drenering av overvann - 7.jpg - frodes
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 10 486     Akershus     0
På den andre siden av veien skal det graves ned en kum.

8. Her er gravingen stort sett unnagjort. Bunn i hullet er ca. 2,2 meter under bakkenivå. Noe manuell graving her også, men det var sand helt ned, og bare de siste 10 cm var leire.

9. Kompis Emil er igjen innkalt. Fiberduk er lagt i bunn, noe er hengt opp rundt, og det er fyllt i noe pukk.

10. Disse betongringene veier mye mer enn de ser ut som. Denne på 0,5 meter høyde er relativt grei å ta med graveren, men er man uforsiktig, så er det fort gjort å velte.

11. Hjertet i halsen mens den lirkes forsiktig ned. Det er mye sand, altså ganske ustabile masser i grunnen. Skulle det skli ut, så er det langt ned før den ringen ikke lenger prøver å trekke graveren over ende.

12. Den kom da på plass, og mer pukk lesses rundt, samtidig som fiberduken strammes opp. Tanken er at vannet som samler seg i bunn skal kunne trekke ut på sidene og presses oppover dersom det blir nødvendig.

Drenering av overvann. - 8.jpg - frodes
Drenering av overvann. - 9.jpg - frodes
Drenering av overvann. - 10.jpg - frodes
Drenering av overvann. - 11.jpg - frodes
Drenering av overvann. - 12.jpg - frodes
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 10 486     Akershus     0
Betongring på 1 meter høyde var i grenseland for hva graveren min ville løfte. Den greide såvidt å få løftet den opp av hengeren, så hengeren kunne kjøres unna. Å buksere denne med graveren, og da særlig over et 2 meter dypt hull var ganske uaktuelt. Vet noen hva sånt veier??

13. Ringen dyttes bort til ny plassering, og forankres i graveren.

14. Ringen tippes uttfor, og sklis nedover. Graveren greier fint å holde den under kontroll.

15. Endelig er alt på plass.

16. Tid for å skåle i pepsi :-)

17. Kona stakk en tur på byggmax etter et rør til. Jeg hadde feilberegnet og kjøpt bare ett rør. De er 6 meter, og det trengs ca. 9 meter. Dårlig service hos dem, men når røret koster 199,- , mot 790,- i den lokale byggvaren, så får vi tåle litt slett service.

Drenering av overvann. - 13.jpg - frodes
Drenering av overvann. - 14.jpg - frodes
Drenering av overvann. - 15.jpg - frodes
Drenering av overvann. - 16.jpg - frodes
Drenering av overvann. - 17.jpg - frodes
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 10 486     Akershus     0
På tide å legge rør mellom kum og hull. Det går 3 tv-kabler i bakken, og canal digital skal ha 1500,- for å påvise. Da er det bare å bøye et par ståltråder og påvise selv. Jeg har noen dårlige tegninger fra geomatikk, så jeg visste omtrent hva jeg skulle se etter. Det er et eget skap for meg og naboen, og en inngående kabel. Altså totalt tre kabler, hvorav to av sammen, og den siste for seg selv. Påvisningen min viste seg å være vel så nøyaktig som noe geomatikk har gjort noen gang, men for sikkerhets skyld stoppet vi gravingen en halvmeter unna.

18. Grøft er grav, deretter gravde Emil tunell innover mot ledningene, og fant dem akkurat der jeg mente de var. Problemet er at ståltrådene mine ikke sier noe om dybde. Heldigvis var det lett å dra fram sanden manuelt. De to første kablene er funnet, jeg har gravd litt videre med graveren, og Emil er godt i gang med manuell graving videre.

19. Grøft er gravd, alle kabler er hele, og røret er lagt ned med godt fall. Siste 1/3 av grøfta var mye mer jobb å grave enn forutsett. Vi støtte på en del leire, og graveren måtte stå på siden, så det var vanskelig å komme til. Vi ble da ferdige, så da var det bare å lappe sammen veien igjen, parkere gravemaskinen, og innta middag klokken 21:30.


Lenger er jeg/vi foreløpig ikke kommet. Søndag skal jeg kjøre for tv-aksjonen, men får se om det ikke blir tid til å grave ned resten av røret bort til det digre hullet. Forhåpentlig får jeg fyllt det med pukk på mandag eller tirsdag.
Drenering av overvann. - 18.jpg - frodes
Drenering av overvann. - 19.jpg - frodes
Signatur
   #4
 4 111     Akershus (Follo)     0

Det går 3 tv-kabler i bakken, og canal digital skal ha 1500,- for å påvise. Da er det bare å bøye et par ståltråder og påvise selv.

Kan du forklare hvordan du gjør det?
Bøyer til en ønskekvist?

Signatur
  (trådstarter)
   #6
 10 486     Akershus     0

http://www.kvistgjenger.no/


Det virker faktisk! har selv brukt det til å finne ein vannledning!ingen kvist inni bildet, men jeg bøyer til to ståltråder, hver som en L. Holder dem i hver hånd og peker forover. Så er det bare å gå, og når jeg treffer noe, så lukker de seg. Da kan jeg legge bort den ene pinnen, og følge røret, ledningen eller hva det måtte være. Jeg har ingen peiling på hvorfor det fungerer eller hvordan. Ikke er jeg overtroisk eller religiøs eller noe sånt, og hadde ikke trodd på det greiene her om jeg ikke opplevde det selv :-)

Kan brukes til mye rart. Jeg har funnet en metallgjenstand i en ganske stri elv med det, vært med og renset gårdsplassen for spiker, skruer og slikt osv.

Da brodern pusset opp leiligheten, hadde de noe polakker innom for å legge rør og greier. De visste ikke hvor vannledningen gikk, så jeg kappet noen PR-kabler og peilet i vei for dem Smile . Det fungerte helt fint, selv om gulvet er fullt av armeringsjern og slikt.

edit : Det ligger "søkepinner" til salgs på den sida det er linket til. Det er noe sånt jeg rusler rundt med. Å kjøpe sånt er helt unødvendig, det er bare å bøye til til noe metall. I nødstilfelle brukte jeg loddetinn en gang.
Signatur
   #7
 1 213     Norge     0
Jeg selv brukte to sveiseelektroder som ble formet til en l. Tok to tusjer fra ungene og kappet av tuppen og bakenden. dette ble brukt til handtak, slik at metallet får vandre fritt!!
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 10 486     Akershus     0

Jeg selv brukte to sveiseelektroder som ble formet til en l. Tok to tusjer fra ungene og kappet av tuppen og bakenden. dette ble brukt til handtak, slik at metallet får vandre fritt!!Burde funke greit det. Jeg bare holder dem i hendene, de beveger seg ganske fritt for det.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 10 486     Akershus     0
Etter et par dager stilstand, så går det fremover. Dårlig med bilder dessverre. For å få gravd ferdig grøfta, måtte jeg fylle igjen det som allerede var gravd, kjøre graveren uttpå, og begynne i enden. Dessverre gravde jeg ikke dypt nok, så jeg havnet etterhvert et godt stykke forbi enden på røret som allerede lå i bakken, og greide å mose det. Selvsagt var det knallhard leire i bunn, som måtte graves opp manuelt. Emil så jeg ikke noe til, så jeg måtte gjør det sjæl  ???  ???

Det moste røret ble kappet, og det nye satt innpå. Gropa er fyllt igjen med pukk en drøy meter opp, dekket med fiberduk, og fyllt opp med sand/jord. Jorda er planert ut og tilkjørt med graveren. I morgen skal det på mer fiberduk og stein på toppen. Hullet hos naboen er også tettet, planert og kjørt til. Forhåpentlig får jeg lagt tilbake graset jeg skrellet av der også i morgen.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 10 486     Akershus     1
Nå begynner det endelig å likne ferdigstillelse her :-)

20. I dag "tidlig".

21. En del manuelt arbeid måtte gjøres. Jeg har skrapt bort ganske mye stein/sand for å komme litt inn på gammel fiberduk og legge overlapp.

22. Kona er gartner og har lagt puslespill med grastorv som jeg tok opp da jeg begynte å grave hos naboen. Det mangler dessverre litt, men det er da vesentlig bedre enn ingenting. Det skal uansett på noe jord her til sommeren for å få nivået riktig.

23/24. En minigraver er egentlig veldig lite egnet til å planere med, men etter ganske mange skuffer stein og veldig mange turer frem og tilbake begynner det endelig å bli sånn noenlunde. Resten får bli i morgen når det er lyst igjen. Det er lys på graveren, men det er håpløst å se høydeforskjeller når det er på.

Drenering av overvann. - 20.jpg - frodes
Drenering av overvann. - 21.jpg - frodes
Drenering av overvann. - 22.jpg - frodes
Drenering av overvann. - 23.jpg - frodes
Drenering av overvann. - 24.jpg - frodes
Signatur