35 353    5    1  

Frodes: Vi bygger gjerde

 10 486     Akershus     1
Vi trengte et enkelt gjerde mot naboen. Grunnen er at de har noen til å måke snø for seg, og de dytter snøen sammen med en masse grus inn på vår plen. I tillegg har vi plantet en hekk, og ønsker ikke at denne skal bli kjørt ned av en masse snø. I vår oppdager vi to døde roser i rosehekken like overfor, antakelig pga. snøen. Jeg har snakket til de som brøyter, og 3. gangen virket det endelig som de skjønte at jeg mente alvor med at de fikk legge snøen et annet sted.

Dette ble et slags "hurtigprosjekt" midt mellom drenering av overvann og oppussing av soverommet.

Vi er ikke blitt helt ferdig, men nå står i hvertfall gjerdet der, og så får vi gjøre resten til sommeren. Planen da er å fylle innunder med litt subbus noen steder, kappe ned stolpene noe, og male når materialene er tørket opp.

Totalkostnad ble 3100,- for materialer, stolpespyd, beslag og skruer. Alt sammen kjøpt på byggmax. Total lengde er ca. 14 meter.
Av materialer er det brukt stående 4"4" til bjelker, liggende 45*95mm (svensk dimensjon), og kledningen er 120*28mm terrassebord. Disse var bare ørlitegrann dyrere enn ikke impregnerte, mye tynnere planker.

1. Vi snorer opp, og legger ut stolpespydene med riktig mellomrom. Avstanden ble til slutt relativt lik, med 4 cm variasjon i CC på det "verste".

2. Spydene er slått ned, og stolpene prøvemontert. De ble skrudd fast helt til slutt, for å ha litt å gå på. Siden det var litt variasjon i CC, og jeg ville ha ting nøyaktig, så ble det å gjøre ferdig de liggende bjelkene for hvert mellomrom ad gangen. Neste stolpe ble vatret opp, og mellomrommet målt. Liggende bjelker kappet til, skrudd fast osv.

3. Liggende bjelker er montert hele veien. Det var dette som tok mest tid. Vi vurderte om vi skulle lage "trappetrinn" eller jevn stigning, men landet til slutt på trappetrinn. Saga til naboen er spikret fast i pallen sammen med en stående bjelke. Med dette på plass tok kona jobben med å skjære opp alle plankene som skulle brukes til kledning. Litt for mange viste det seg etterhvert. Jeg regnet meg bort en del ganger, men fikk omsider merket av på øverste bjelke hvor hver planke skulle festes.

4. En enkel mal for å montere kledningen like høyt ble laget til av et bord, en bit 1,5"3" og to skruer.

5/6. Før jeg visste ordet av det, hadde kona vært ute med drillen og hengt opp resten av kledningen.


Stolpespydene var jeg skeptisk til, men det var det ingen grunn til. Gjerdet står stødig som bare det.

Det tok noen kvelder å få det hele opp, men det var ikke så lange økter. Når man er ferdig på jobb 16, og det er mørkt klokken 17, så er det begrenset hva man får gjort hver dag.


Jeg håper dette kan være til inspirasjon for andre som går og tenker på noe tilsvarende Smile
Frodes: Vi bygger gjerde - 1.jpg - frodes
Frodes: Vi bygger gjerde - 2.jpg - frodes
Frodes: Vi bygger gjerde - 3.jpg - frodes
Frodes: Vi bygger gjerde - 4.jpg - frodes
Frodes: Vi bygger gjerde - 5.jpg - frodes
Frodes: Vi bygger gjerde - 6.jpg - frodes
Signatur

   #1
 2 174     Oslo     0

Liggende bjelker er montert hele veien. Det var dette som tok mest tid.


Lite spørsmål  ;)

Hvordan festet du de liggende "bjelkene" til stolpene?

Har sett mange løsninger, men har fortsatt ikke funnet en "pen" måte å løse dette på...

bex
   #2
 4 296     Østlandet     0
finnes mange varasjoner rundt dette, man kan skråskru underifra, man kan skru et vinkelbeslag akkurat der stolpen treffer, og legge så stolpen oppå beslaget, da skjuler man det nesten helt.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 10 486     Akershus     0


Liggende bjelker er montert hele veien. Det var dette som tok mest tid.


Lite spørsmål  ;)

Hvordan festet du de liggende "bjelkene" til stolpene?

Har sett mange løsninger, men har fortsatt ikke funnet en "pen" måte å løse dette på...
Vi skrudde dem fast med 90 grader vinkelbeslag på undersiden. Man skal værer spesielt interessert for å se dem i det heletatt.
Signatur
   #4
 1     0
Hei! Nå er det en stund siden dette gjerdet ble satt opp. Jeg vurderer samme type Stolpespyd, men er redd for at telen skal bevege på gjerdet. Har ditt gjerde holdt seg stabilt og uberørt av telen? Hvilken masse er det i bakken? Jeg har leiregrunn og er dermed utsatt for teleproblematikk.
  (trådstarter)
   #5
 10 486     Akershus     0
Hei.
Her er det stort sett bare sand. Gjerdet står helt fint.
Signatur