103    2    1  

Helårs vinterhage med planter i grunnen?

 6     0
Jeg vil gjerne ha innspill til vinterhage. Ønsker:
1. Den skal være tilknyttet husets fasade (dvs mulig å gå tørrskodd fra stue til dette påbygget).
2. Det skal være plass til spisebord for 8-10 personer med type "innemøbler". Dvs nokså pent bord og stoler.
3. Det skal egne seg til helårs bruk. Dvs tilstrekkelig isolering i glass og gulv / oppvarming til at det er komfortabelt å være her midtvinters uten at det koster skjorta i fyring
4. Jeg ønsker å kunne åpne store deler av en langvegg slik at dette blir en integrert del av hagen for grilling og slikt, og på sommerdager blir det opplevde "rommet" av vinterhage + uteområde med utemøbler omtrent doblet.
5. Jeg ønsker å ha minimum en drue-plante og en fiken. Disse skal helst stå i bakken (og ikke i krukke). En mulighet er å plante dem rett utenfor veggen og lede stammen inn gjennom et hull, en annen er å lage hull i gulv/sokkel sånn at røttene fritt får vokse ned i grunnen.
6. Jeg ønsker at vegger mot sør og vest samt tak skal slippe inn mye lys, og ha mulighet for lufting og/eller avblending på varme dager.
7. I andre etasje rett over dette bygget er det en liten (råtten) balkong med dører fra soverom. Jeg aner ærlig talt ikke hvordan den kan integreres med hagestuen. Det tror jeg er arkitekt-mat, fasade-endring og rømningsvei og hele bøtteballetten.
8. En av veggene er mot nabo/nord-vest, og kan forsåvidt være i tre eller murstein.
9. En peis i et hjørne med pipe kunne være trivelig, men er ikke noe must.

Lar dette seg gjøre praktisk og økonomisk, eller må jeg kompromisse på noen av kravene? Siden den er fullisolert så er den såvidt jeg forstår søknadspliktig.

Jeg innbiller meg at dette havner litt mellom flere stoler. Arkitekter og interiørarkitekter har ikke nødvendigvis noen kompetanse i hvordan holde planter i livet. Leverandører av vinterhager er ikke nødvendigvis byggteknisk kompetent (?). Jeg ser for meg å bruke entreprenør i samband med fiksing av drening og utvendig etter-isolering av hus.

Grave opp til frostfri dybde (leire). Legge markduk og drens ut. Fylle på med drenerende masser. Kompaktere. Legg isopor. Støp sokkel med hull til planter. Støp ned varmekabel. Legg flisegulv for enkelt renhold. Monter ferdigløsning vinterhage med isolerende kanal-plast, evt glass i vegg mot hagen?

https://boligfiks.no/pris/vinterhage-1541420301564x918835991295054600#:~:text=kr%2015.000%20per%20kvadratmeter%20inkludert,og%20kr%2025.000%20per%20kvm.
Til 15.000 pr kvm så er 25kvm tabulert til 375.000. Er det realistisk i dag?


-k

   #1
 122     0
Isolasjonen har ikke noe å si om dette er søknadspliktig men ja dette er helt klart søknadspliktig. Mest pga størrelsen på tilbygget.

Det er nok godt mulig å bygge vinterhage på 25m² til 375000 men aldri i verden det byggverket du beskriver. Du må jo ihvertfall plukke det høyere priseksempelet og ikke gjennomsnittet.

Kombinasjonen mye lys i taket og en langvegg som kan åpnes med god isolasjonsevne blir nok mye dyrere enn du forestiller deg.
  (trådstarter)
   #2
 6     1
Isolasjonen har ikke noe å si om dette er søknadspliktig men ja dette er helt klart søknadspliktig. Mest pga størrelsen på tilbygget.

Byggverkets størrelse betyr noe, og også om det er for helårsbruk (dermed har isolasjon noe å si).

"Lovverket skiller blant annet på om bygget du skal sette opp er et påbygg eller et frittstående bygg, og om det bygges for helårsbruk eller ikke. En vinterhage er typisk et rom som er isolert for bruk hele året gjennom, mens hagestue hovedsakelig brukes i de varmere månedene.
...
Du slipper å søke om byggetillatelse dersom bygget skal være maksimalt 15 kvadratmeter stort. Det vil altså si at så fort vinterhagen overskrider 15 m2, må du søke om byggetillatelse."


Min forståelse er at hvis man bygger en frittstående sommerhage på <50kvm eller en fasedemontert sommerhage på <15kvm så er det søknadsfritt. 
https://www.glassfagkjeden.no/blogg/må-man-søke-om-å-bygge-en-vinterhage-forstå-reglene-før-du-setter-i-gang

PBE har en guide for for frittstående bygg som bl.a. spør om:
"Skal bygningen inneholde oppholdsrom?

Bygningen skal ikke kunne brukes til oppholdsrom. Det betyr at du ikke kan bo eller sove i bygningen, og den kan ikke kan inneholde kjøkken, stue, soverom eller våtrom.
Bygningen kan brukes til bod, veksthus/drivhus, søppelskur, sykkelskur, garasje, carport, vedbod og dukkestue/lekestue. Bygningen kan også brukes til hobbyverksted, atelier, lysthus, øvingslokale og liknende."


Det er nok godt mulig å bygge vinterhage på 25m² til 375000 men aldri i verden det byggverket du beskriver. Du må jo ihvertfall plukke det høyere priseksempelet  og ikke gjennomsnittet.
Kombinasjonen mye lys i taket og en langvegg som kan åpnes med god isolasjonsevne blir nok mye dyrere enn du forestiller deg.

Her er et eksempel i "vinterhage pluss" kanalplast-utførelse til 266.000 med lysinnslipp i alle flater. Jeg tolker det som at alle vegger har skyvedører, men de er litt vag på det. Grunnpakken inkluderer "alt" du trenger utenom betong.

Det som trengs i tillegg er vel grunnarbeid (støpt såle) og elektriker?
https://www.willabgarden.no/produkter/hagestue/komplette-hagestuer/hagestue-med-saltak/uterum-sadeltak-runt-horn-719464w2/