1,265
13
1
Hjelp! Hvilken type ugress/villblomst er dette? Giftig for barn?
4
0
Begge brukes som "grønnkrydder" i salater, så du behøver ikke være redd for at de skal være giftige. (Diverse andre urter i korsblomstfamilien brukes også i salater etc.)
Det eneste andre forslaget jeg kunne komme med er engkarse, men bladene stemmer ikke på det eksemplaret som er avbildet. Uansett: Heller ikke engkarse er giftig; den ble i gammel tid brukt som kur mot skjørbuk.
Er det slik at disse blomstene sprer seg, og burde bekjempes snarest?
De som du hadde ifjor, og før, har nok frødd seg, men det vil gi seg fort, disse er vel egentlig ettårige om jeg husker riktig.
Jeg har dyrket mye rart innendørs / drivhus uten problemer med å få frukt - men frukttrær har jeg naturligvis ikke under glass.
Jeg ser sjelden en eneste bie i hagen min, men har aldri hatt noe problem med avlingen, verken på bærbusker eller frukttrær. Kanskje insektene stikker innom hagen mens jeg er på jobben
Eller, tilsvarende at høner kan legge ubefruktede egg: Vil noen planter lage fruktlegemeer selv om ikke frøet har blitt bestøvet?
https://blomstermeny.no
https://www.furulunden.no/2017/05/tips-til-humlevennlige-planter-for.html
vær obs på at noen av disse planter, f.eks revebjelle er svært giftige, det er lett å sjekke på nettet enkeltplantene før en skaffer,
Tysbast er veldig giftig, er blant ville busker.
Og for de med katt, alle liljer er meget giftige for katter.
I https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/wProBn/Insektbestoving-er-mindre-viktig-for-matproduksjonen--Asmund-Bjornstad hevder Åsmund Bjørnstad, professor i planteforedling, at 80% av karbohydrat og proteiner i planteføden vi spiser er helt uavhengig av insekter. De resterende 20% går fra "litt nytte av insekter" til totalt avhengige. Hvis alle insekter forsvant ville vi fått 5% mindre mat, hevder han.
Han sier absolutt ikke at insekter er unyttige! Men han påpeker f.eks. at det er stor forskjell på om du regner prosent av antall arter eller prosent av produksjonsvolum. Artsrikdom har også sin verdi, men i en debatt må man vite hva som er hva: Du kan ikke bruke redusjon i antall arter for å underbygge at vi vil sulte i hjel, hvis de artene som forsvinner utgjorde en mikroskopisk del av produksjonsvolumet.
Artikkelen er interessant - lesing anberfales.
De aller fleste matplantene våre er vindpollinert, men klart vi ville miste mye av det gode også.
Anbefaler også å lese artikkelen, og lage blomsterenger i hagen, og epletrær og kløver og tiriltunge og lyng.