1 149    13    1  

Hjelp! Hvilken type ugress/villblomst er dette? Giftig for barn?

 4     0
Hei! Har en del ugress og viltvoksende blomster i plenen min. Men vet ikke hva den jeg har mest av er, eller om det er giftig for barn. 

Jeg har lest om giftkjeks, selsnepe og skarntyde men vet ikke om det er er en av dem eller om det er noe annet som kan være farlig..

Takker på forhånd! 
Hjelp! Hvilken type ugress/villblomst er dette? Giftig for barn?  - 20190429_143808.jpg - Therrix
Hjelp! Hvilken type ugress/villblomst er dette? Giftig for barn?  - 20190429_143831.jpg - Therrix
Hjelp! Hvilken type ugress/villblomst er dette? Giftig for barn?  - 20190429_143749.jpg - Therrix

   #2
 3 535     1
Tror Hjelpema har har rett, at dette er en pengeurt. Eventuelt kan det være en vårpengeurt; de er nært beslektet. Så vidt jeg vet er blomstene på pengeurt ofte nær-hvite mens de på vårpengeurt som regel er mer rosa, og på bildet til TS synes blomstene ganske hvite. Forskjellige kilder kan ha ganske ulike bilder av pengeurten, der "pengene" (frøposene) kan være alt fra et par millimeter tversover, og hjerteformet, til nesten sirkelrunde skiver på størrelse med en tikrones-mynt (med en liten klump/forhøyning i sentrum, der frøet ligger). Jeg tror kultiverte varianter ofte har større penger.

Begge brukes som "grønnkrydder" i salater, så du behøver ikke være redd for at de skal være giftige. (Diverse andre urter i korsblomstfamilien brukes også i salater etc.)

Det eneste andre forslaget jeg kunne komme med er engkarse, men bladene stemmer ikke på det eksemplaret som er avbildet. Uansett: Heller ikke engkarse er giftig; den ble i gammel tid brukt som kur mot skjørbuk.
  (trådstarter)
   #3
 4     0
Tusen takk for hjelpen! Det er betryggende å vite =)
Er det slik at disse blomstene sprer seg, og burde bekjempes snarest?
   #4
 1 674     0
Ja, de sprer seg, effektiv ugras. Ville ikke brukt gift likevel, men bare håndplukket de, så de ikke frør seg, og i ettertid vil jevn grasklipping nok holde de i sjakk.
De som du hadde ifjor, og før, har nok frødd seg, men det vil gi seg fort, disse er vel egentlig ettårige om jeg husker riktig.
  (trådstarter)
   #5
 4     0
Ok tusen takk for all hjelp! 😊 Da skal de håndplukkes i morgen 👍
   #6
 5 111     Sørnorge     0
Biene vil nok sette pris på litt blomstereng. Jeg ville latt de stå for å gjøre hagen mer attraktiv for bier, og dermed mer avling på frukttrærne.
   #7
 3 535     0
Vet du noe om hvilke kjøkkenhageplanter som vindbestøves, og hvilke som er avhengig av insekter?
Jeg har dyrket mye rart innendørs / drivhus uten problemer med å få frukt - men frukttrær har jeg naturligvis ikke under glass.

Jeg ser sjelden en eneste bie i hagen min, men har aldri hatt noe problem med avlingen, verken på bærbusker eller frukttrær. Kanskje insektene stikker innom hagen mens jeg er på jobben Smile

Eller, tilsvarende at høner kan legge ubefruktede egg: Vil noen planter lage fruktlegemeer selv om ikke frøet har blitt bestøvet?

   #8
 1 674     0
https://www.sabima.no/trua-natur/humler-og-bier/
https://blomstermeny.no
https://www.furulunden.no/2017/05/tips-til-humlevennlige-planter-for.html

vær obs på at noen av disse planter, f.eks revebjelle er svært giftige, det er lett å sjekke på nettet enkeltplantene før en skaffer,
Tysbast er veldig giftig, er blant ville busker.

Og for de med katt, alle liljer er meget giftige for katter.
   #9
 3 535     0
Det er tydeligvis ikke full enighet om insektenes betydning.

I https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/wProBn/Insektbestoving-er-mindre-viktig-for-matproduksjonen--Asmund-Bjornstad hevder Åsmund Bjørnstad, professor i planteforedling, at 80% av karbohydrat og proteiner i planteføden vi spiser er helt uavhengig av insekter. De resterende 20% går fra "litt nytte av insekter" til totalt avhengige. Hvis alle insekter forsvant ville vi fått 5% mindre mat, hevder han.

Han sier absolutt ikke at insekter er unyttige! Men han påpeker f.eks. at det er stor forskjell på om du regner prosent av antall arter eller prosent av produksjonsvolum. Artsrikdom har også sin verdi, men i en debatt må man vite hva som er hva: Du kan ikke bruke redusjon i antall arter for å underbygge at vi vil sulte i hjel, hvis de artene som forsvinner utgjorde en mikroskopisk del av produksjonsvolumet.

Artikkelen er interessant - lesing anberfales.
   #10
 1 674     0
Helt sant det han skriver, og det får meg ganske irritert av informasjon fra endel av miljøorganisasjoner, de som påstår at vi sulter ihjel uten insekter.
De aller fleste matplantene våre er vindpollinert, men klart vi ville miste mye av det gode også.
Anbefaler også å lese artikkelen, og lage blomsterenger i hagen, og epletrær og kløver og tiriltunge og lyng.