19 698    13    2  

frodes: Hjemmelaget huskestativ

 10 486     Akershus     0
Ei jente på 4,5 år er i sin beste huskealder, og da må man jo ha huskestativ. Jeg har lenge snakket om å laget et litt ordentlig et fra bunnen av, men ikke helt kommet så langt. Da naboen tok ned sitt, så måttet jeg få ut finger'n.
Jeg er ingen stor fan av de stativene man kjøper på byggevarene rundt om kring. De er spinkle, litt bælete, dyre, og ikke hjemmelaget.

Det begynte med en tur i skogen hos mamma og pappa. De har ei naturtomt på rundt 1,5 mål i tillegg til den de bor på, og der er det bare bra å få tynnet litt. Pappa viste meg noen trær med dim omtrent som fyrstikker. Jeg viste han noen med dim omtrent som hanebjelken i taket på hytta. Han ristet litt på hodet, og jeg fant fram motorsaga. Målene hadde jeg bare løslig i hodet, så jeg tok ned noen trær som var grove nok, og lange nok. Ikke noe +/- bare +/+ .

Her er jeg godt i gang. Litt huskematerialer, litt ved.
Det blir litt kvist av sånt.
Men heldigvis også en del fine stokker.


Veldig greit å ha egen traktor til å dra fram tunge stokker med. De ble visst rundt 6 meter, så de veier en del.
Jobben med å barke stammene hadde jeg nok undervurdert litt. Strengt tatt hadde jeg knapt tenkt på den i det hele tatt. De første stokkene tok jeg med elektrisk høvel, mens de siste tok jeg med barkespade, litt ymse verktøy og tolmodighet.


Litt småtteri blir også med på lasset. Kjekt å ha.
Planet på hengeren er 4,2 meter langt. Stokkene rundt 6 meter, sånn +/+ .
Kjekt å slippe å løfte dem av for hånd.
Her har jeg begynt å legge greiene utover for å lage til sidene. Det ble en del måling og justering for å få det riktig.
Endene tilpasses for å passe i stolpesko. Jeg var lenge i tvil om jeg skulle bruke stolpesko eller grave dem ned, men kom til at løsningen med stolpesko antakelig varer mye lenger. Ulempen er at det blir mindre stabilt.
Når først den første var laget, var det fort gjort å lage en "kopi".
4 hull, ca. 75 cm dype er gravd, og en gammel kjenning dratt frem frem fra glemselen.
Viktig å signere. Det skal være ca. 70 liter / 160 kg i hvert hjørne.
For å skru greiene sammen, handlet jeg gjengestenger, muttere og skiver i 10 og 16mm. Mutterne må gjerne skrus hele veien, da det er vanskelig å skru etter å ha kappet. Da er det jo lov å ta drillen til hjelp.
Første siden er på plass, og det er klart til å få opp toppbjelken. Det gikk på centimeteren med graveren min, men det gikk ikke å løfte toppbjelken over sidene, så først måtte den ene sida på plass, deretter toppbjelken opp, og så den andre sida.


Begge sidene er på plass, men særlig stødig er det ikke før skråstiverne kommer på plass.
Restene fra en av bjelkene ble saget på langs med motorsaga, og brukt til å lage skråstivere av.

Her har jeg barket av en liten pinne som brukes på den ene sida. Perfekt høyde for lita jente å hoppe opp til og bli hengende i.
Jeg monterte skråstivere og gummidekk i full fart, og det ble såvidt klart til leggetid en dag. Dekket hentet jeg på ei lokal dekksjappe, boret 8 hull i, trakk kjettingen gjennom sideveggen, og skrudde fast i slitebanen. Det er testet med over 100 kg last, og viser ingen tegn til å gi etter på noe vis. Jeg funderte lenge på å legge i noe metall og greier, men det var unødvendig.
Dagen etter var det ei som ba om å bli vekt tidligere for å rekke å huske litt før barnehagen Smile
Treverk er levende, og jeg kan antakelig stramme bolter så lenge jeg gidder. Det blir slakt etter hvert uansett, så for å forhindre mer sideveis bevegelse enn nødvendig, tok jeg skråstiverne av igjen, og la på sånne her i mellom. Da er det litt mer som holder greiene på plass, og forhindrer vakling. Dessverre gir den øverste bjelken litt etter, så det er ikke dønn stabilt sidelengs.
Klatretau montert i enden.
Det kommer seg.
Huske nr.2 ville jeg ha litt annerledes, rett og slett for å ha flere muligheter. litt mer rester ble funnet frem igjen, og pusset og justert med vinkelsliper og betongkopp (faktisk). Spor til kjettingene er slipt rundt, så de skal holde seg på plass. Jeg vurderer et par skruer på hver side sånn for å være sikker.
Syns den ble fin, jeg.
Huske er garantert ikke testet på dyr, men barn får værsågod stille opp. Den var visst godkjent denne også :-)Den siste huska henger ganske lavt, så det blir ordentlig stor fart på den. Helt opp i himmelen, visstnok.

Det som er igjen nå, er å skjære av litt på sidene av den siste huska, kappe av alle småbiter av gjengestang som stikker ut her og der, og så håper jeg å finne tau av hamp eller liknende, for å surre rundt alle steder det er skjøter. Jeg skal også barke noen flere pinner, for å kunne ha litt klatrestativ i endene.

Kjetting har jeg handlet hos montér til snaut 20,- / meter, og de er festet sammen med små carabin-kroker fra biltema. Krokene øverst er også fra biltema, og godkjent for drøyt 1300 kg hver.

Kostnad så langt : Litt usikker. Gjengestenger og muttere ble handlet på konkurssalg. Jeg tror kanskje 1000-1500,- et sted.

Tidsbruk : aner ikke. Litt nå og da.
Siste redigering: 3. august 2014 11:02:44 av Ebe
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 10 486     Akershus     0
Beklager litt drøy størrelse på bildene. Endret nå.
Signatur
   #2
 6 693     Akershus     0
Knallbra! Selvgjort er velgjort :)

Selv om det ikke er dønn stabilt sideveis kommer det nok ikke til å klappe sammen med det første!
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 10 486     Akershus     0
Føler meg ganske sikker på at det blir stående, ja Smile
Signatur
   #4
 6 693     Akershus     0
Du gravde ganske voksne hull. På vårt Maxbo-stativ skulle det bare graves halvparten så dypt.

Bare for å være helt sikker eller har du gjort noen beregninger/kvalifiserte gjetninger på det?
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 10 486     Akershus     0

Bare for å være helt sikker eller har du gjort noen beregninger/kvalifiserte gjetninger på det?


Brukte samme utregning der som for resten av stativet :-)


Nå er dette rundt 3,5 meter høyt, så det blir litt andre krefter i sving (haha) enn på sånne små ferdigstativer, men jeg har vel i grunn bare gjort det sånn at jeg føler meg sikker på at det er bra nok. Og så lagt på litt.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 10 486     Akershus     0
Måtte måle.

3,4 meter totalhøyde.
2,4 meter fra ene huska opp til innfestingen i topp.
Signatur
   #7
 6 693     Akershus     0
Ante meg at det var noe kraftigere enn et ferdigstativ Smile Har nok beina godt plantet på (i) jorda!

Skulle også gjerne lagd et eget, men så var det denne tiden. Selv om jeg sikkert kunne ha gjort mye på den tiden jeg brukte på å først kjøpe et på Plantasjen, for så å bruke tid på å prøve sette det opp bare for å konstatere at stokkene var så vridd at de var helt umulige å sette sammen. Ny kjøretur,  krangling på Plantasjen for å få tilbake pengene. Så til Maxbo og deretter bygge..

Men ungene koser seg jo uansett. Men tror nok aldri det blir noe ferdigræl når det kommer til lekehus. Pusler med tanken om å lage et Mummihus fra scratch. Kanskje ikke veldig originalt, men ganske stilig.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 10 486     Akershus     1
Det tar litt tid, men det har vært litt sånn innimellom. Jeg har vært hos foreldrene mine og felt, dratt frem og barket stokkene litt sånn når jeg uansett skulle dit. Da har jeg gjerne hatt med vesla, så har hun kost seg sammen med besteforeldrene.

Huska har vært huskbar en drøy måneds tid eller så, men det var først nå denne uka at jeg har fått gjort ferdig det siste, og fått laget i stand den siste huska.

Jeg har lånt en ekstra inspektør i hele dag, og de har gått grundig til verks. Begge huskene har plass til to jenter, både sittende og stående. På dekket sitter/står de mot hverandre, og på planken går det akkurat i bredden. Det kan også bumpes sidelengs, selv om jeg har satt inn noe tiltak for å motvirke det. Den lille huska kan også snurres sikkert minst 10 runder uten at kjettingene løsner fra sporet sitt og dras innover. Da skiftet huska retning i hvert fall 3 ganger før den stoppet å snurre.

Inspektørene gikk litt sjanglete etterpå, men ellers greit. God stemning Smile
God oppvarming til å trene på å sykle uten støttehjul var det ikke, så det fikk vente litt.
Signatur
   #10
 8 022     Bærum     0
Wow - utrolig bra! Kjente jeg ble misunnelig nå. Har snakket om å få opp huskestativ i hagen lenge, men...

Skikkelig kult med ordentlige, rustikke, hjemmelagde stokker. Ikke rart inspektørene ble glade og koste seg  Smile