354    10    0  

Hvordan feste bærebjelke til husvegg

 24     Viken     0
Hei,

jeg går med planer om å bygge et lite tak over terassen vår foran huset (se relatert sak). I den sammenheng lurer jeg på hvordan jeg best skal feste bærebjelken til husveggen. Se bildet nedenfor.

Min tanke er selvfølgelig at bærebjelken må festes kun i stendere (dvs. 600 mm cc) og at det skal være et lite gap mellom husveggen (kledning) og bærebjelken. Men spørsmålet mitt er hva slags skruer man kan/burde bruke til dette formålet? Gjennomgående bolter er utelukket (da jeg i så fall måtte rive ut gipsplater innvednig, etc. pp.). 
Hvordan feste bærebjelke til husvegg - 2021-03-10_09-47-41.png - Crispi
Signatur

   #1
 119     Bærum     0
Tenkte først spikerplater, men ser jo nå at du skal ha en bærebjelke der.

Noen solide treskuer burde jo funke. Noen små avstandsstykker i mellom stender/kledning og bærebjelke burde vel gå fint.

  (trådstarter)
   #2
 24     Viken     0
Ja, jeg tenkte mer i retning hvilken type skrue og antall. Franske treskruer virker litt overkill...

Tenkte på disse her men har enda ikke funnet dem i butikkene i Norge. Tror uansett at de kanskje ikke er nok mtp at jeg kun kan feste de hver 600 mm. I databladet står det noe om minsteavstand bør være ca. 200 mm.... 
Signatur
   #3
 1 286     Oslo     0
Da jeg snekret et skråtak bak garasjen (primært for å tørke/oppbevare ved), så festet jeg "spikervinkler" dvs spikerplater vinklet i 900. (Disse finnes i en mengde forskjellige størrelser). Med (mange) torx-skruer skrudde jeg disse fast i veggen og skrudde fast en horisontal "firkant" - rundt 10x10 cm - oppe på vinklene. Og så hadde jeg noe å feste sperrene til. Amatørmessig? Ja, ganske sikkert.
De proffe synes kanskje ikke spikerplater og stålvinkler holder utseendemessig. Men da et stort tre en høst la seg over skråtaket mitt og ødela det, så ga i hvert fall ikke veggfestingen etter.

Jeg vet ikke hvor mye snø som kommer skliende ned på skråtaket til Crispi. Det må man jo tenke på, når man konstruerer et tak.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 24     Viken     0
Takk @bergho, jeg vil tro vi får omtrent like mye snø, jeg bor en halv times kjøring langs fjorden fra Oslo. Ellers så har jeg snøfanger på taket, så det blir litt men ikke mye.

Men det er akkurat det, jeg er litt bekymret for utseende da dette blir foran huset for alle å se (først og fremst meg Grin). Det du snakker om er noe i den dur her?
Signatur
HSt
   #5
 30 142     Lillestrøm kommune     0
Hvis veggen er lektet ut så kunne festene stå på innsiden av kledningen. TS må da ta av kledningsbord men det gir jo også tilgang til et beslag over i overgangen
  (trådstarter)
   #6
 24     Viken     0
Hvis veggen er lektet ut så kunne festene stå på innsiden av kledningen. TS må da ta av kledningsbord men det gir jo også tilgang til et beslag over i overgangen

Hvis jeg har skjønt dette riktig vil det ikke være tilfelle her. Rett under kledning er det et lite mellomrom (ca. 10 mm) så kommer det gjennomgående treplater hvor vindsperre er integrerte og de lektene du sikter til er bak disse platene... Ellers så har jeg misforstått forslaget ditt HSt?!
Signatur
HSt
   #7
 30 142     Lillestrøm kommune     0
Normalt skulle utlekting vært større enn 10-11mm, men bortsett fra mulig problem med å feste kledningsbord så skulle vel fortsatt 10mm være nok til å skjule beslag og skruer ved å fjerne lufte lekten i området du fester beslaget

  (trådstarter)
   #8
 24     Viken     0
En fransk treskrue (e.l.) med skive alle 600 mm kan ikke funke mener dere? Forborre skikkelig ...
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 24     Viken     0
https://www.essve.com/no/kunnskapssenter/aktuelt/konstruksjonskrue-waf/

Langt bedre en franske treskruer. Dersom du skal ha avstand mellom kledning og bærebjelke, så bruker du feks kapp av terrassebord eller annet impregnert virke


Takk 9105, disse har jeg også sett på. Dessverre har jeg enda ikke funnet disse i en butikk med tilstrekkelig lenge (maks 120), får se om de kan bestille noen lengre.
Signatur