499    3    0  

Hvordan finner jeg ut av dobbel gjæringsvinkel?

 539     Bærum     0
Jeg skal starte på følgende prosjekt: Jeg skal bygge en åttekantet benk nede en en rund Lecamur (bygget med buet Leca). Det skal nok gå greit å gjære vinklene for at sitteplankene skal bli korrekte.
Når det gjelder ryggplankene så ønsker jeg at denne skal være vinklet noe bakover, altså ikke være helt rett. La oss si vinkel på 100 grader (hva er forresten passende ryggvinkel på en sittebenk?). Siden ryggplankene også er del av åttekanten blir denne gjæringsvinkelen forskjøvet. Eller hva?
I mitt hode så blir flaten som ryggplankene utgjør til en trapes, hvor altså den øverste planken er lengre enn den nederste (og at den øverste kanten er lengre enn den nederste).

Jeg blir veldig glad om noen kan gi noen gode tips for hvordan jeg skal få til dette på en pen måte!

Under er min enkle skisse som (kanskje) gir bedre forklaring ...
På tegning 1 er benken sett fra siden, 2 sett forfra, 3 sett ovenfra (iallfall delvis ..), og 4 sett ovenfra.
Utfordringen er altså de horisontale plankene som vises best på tegning 2 og som festes i den skråstilte lekten vist på tegning 1.
Hvordan finner jeg ut av dobbel gjæringsvinkel? - IMG_0228.jpg - ElDart

   #1
 5 294     Akershus     0
Dak det opp, da kan du hente ut den informasjonen du trenger...

.thag
Signatur
   #2
 5 111     Sørnorge     0
Min lærdom etter å ha tegnet mye i Inventor for å lage meg nøyaktige maler er at man aldri klarer å skjære til med riktig vinkel. Dette fordi en bitteliten feil et sted skaper en gigantisk feil når du har kommet rundt. I den virkelige verden er det lettere å forholde seg til avstander enn vinkler. Derfor:
- Sett opp bjelkene som skal stå i hvert hjørne av ryggen.
- Merk opp senterlinja i hele bjelkens lengde/høyde.
- Sett et merke for der nedre og øvre bordkant skal komme for samtlige bord på alle bjelker
- Ta for deg ett ryggbord - mål avstanden mellom nedre bordmerke / senterlinje på ene bjelken, og nedre bordmerke/senterlinje på neste bjelke - altså hvor lang nedre del av bordet skal være på den siden som vender mot bjelken. Jeg kaller dette målet for "N"
- Gjør det samme for øvre del av bordet. Jeg kaller dette målet for "Ø"
- Finn et bord (rettskjær enden om den ikke allerede er rett) og mål fra ene enden langs den kanten du vil ha opp og vendt mot bjelkene. Sett et merke ved lengde Ø. (Dette blir en utfordring å få til dersom bordkanten er avrundet.)
- Mål langs det som skal bli nedre/bakre kant av bordet, sett merke ved Ø/2 - N/2 og ved Ø/2 + N/2.
(Hvis Ø=100cm og N=94cm blir det merke ved 3cm og 97cm)
- Tegn strek og kapp bordet ved merkene i begge ender - foreløpig bare vinkel i en retning.
- Plasser bordet på bjelkene ved merkene for øvre/nedre bordkant og senterlinje. Klem fast med tvinger
- Ta en kloss, vinkelhake eller noe annet du vet har en rett kant. Plasser den inntil bordet i et av hjørnene. Tegn av linjen på bordet som går vinkelrett ut fra bjelken. Gjenta for alle hjørner. Du får da merket av hvor bordets indre hjørner skal være. Tegn strek mellom punktene og sag.

Nå kan du teste om dette bordet ser riktig ut mellom merkene mellom de andre bjelkene. Har du flaks holder det å kopiere dette ene bordet. Ellers må du ta hele prosessen for hvert bord.
  (trådstarter)
   #3
 539     Bærum     0
Takk for tips petterg. Det er godt mulig at en slik praktisk tilnærming er det som funker best, og at teoretisk kalkulering likevel blir feil ...

Nå googlet jeg videre, og fant jaggumeg en side som både hadde excel-ark og pdf til nedlastning med alle mulige vinkler. For de interesserte: http://woodgears.ca/miter/