192    11    0  

Hvordan løse platting på denne måten?

 14     0
Hei!

Jeg skal bygge platting, og har aldri gjort det før. Jeg ønsker å bygge noe slikt:

Hvordan løse platting på denne måten? - platting-uten-ramme.png - trsdm

Eventuelt med en ekstra ramme i bunn av den høye delen, om det er penere. Hva synes dere?

Hvordan løse platting på denne måten? - platting-med-ramme.png - trsdm

Uansett, når jeg sitter her og skisser så prøver jeg å tenke på at jeg må ha noe å skru bordene inn i under. På en vanlig firkantet terrasse så er jo ikke det noe problem. Men jeg ser på skissene at jeg må ha ganske mange ekstra bjelker under for å ha mulighet til å skru i alle:

Hvordan løse platting på denne måten? - platting-uten-ramme-bjelkelag.png - trsdmHvordan løse platting på denne måten? - platting-uten-ramme-bjelkelag-2.png - trsdm

Enda verre er det på versjonen med sånn ekstra ramme:

Hvordan løse platting på denne måten? - platting-med-ramme-bjelkelag-2.png - trsdm

Hvordan løse platting på denne måten? - platting-med-ramme-bjelkelag.png - trsdm

Er dette normalt å gjøre, eller tenker jeg helt feil? Det ser jo veldig "overkill" ut spør du meg. Men jeg må jo ha et sted å skru i disse terassebordene.

Så lurte jeg også på hvordan jeg sikrer at det går opp i hele terassebord både på utsiden og innsiden av den vinklede delen av terassen. Som dere ser på bildene vil jeg måtte kappe det ytterste bordet for å få det til å gå opp, og på versjonen med ramme må jeg kappe en rar vinkel i det ene bordet. Men det er kanskje å forvente? Eller finnes det smarte triks her?

Hvordan løse platting på denne måten? - platting-uten-ramme-2.png - trsdmHvordan løse platting på denne måten? - platting-med-ramme-2.png - trsdm

Alle tips til en helt grønn fyr tas mot med takk! Smile

   #1
 2 663     Asker     0
Svaret er at det blir mange ekstra bjelker. Men du trenger ikke planlegge dette så heftig på forhånd. Det du gjør er å bygge nedre platå uten (mer eller mindre) tanke på øvre. Deretter setter du på øvre, og legger inn ekstra der du trenger. Selv ville jeg kanskje lagt noen 48:148 flatt, og deretter 48:148 som bjelker under på høykant for nedre. Da blir det stivt og fint.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 14     0
Takk for svar!

Så du tenker at jeg ikke skal skråskjære alle de nederste bordene for å få det til å se pent ut, men at jeg bare bygger en hel eller nesten hel terrasse nede og bare bygger den andre oppå terrassebordene fra den under?
   #3
 2 663     Asker     0
Nei. Ville skråskjært dem. Men ikke tenkt så mye på det før du kommer dit. Man legger bordene helt til slutt. Det er den lette delen. Men akkurat hvor langt høyre/venstre hvor mange bjelker etc ville jeg tatt mens jeg bygde. Forsøker du å få alt til å perfekt passe med en tegning går det nok vanskelig opp uansett. Bedre å tilpasse på stedet.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 14     0
Takk igjen Smile

Men - du ville ikke planlagt noe for å få antall bord til å "gå opp" i de skrå delene? Du ville heller kuttet til bordene med de vinklene som trengs etterhvert som du skal legge dem, selv om ett av bordene både blir skrått og rett, om du skjønner? Som du ser på ett av bildene over.

Og, ville du hatt den nederste innrammingen der eller ikke? Smile
   #5
 2 663     Asker     0
Du kan gjøre deg mer eller mindre flid. Jo mer omstendelig, jo mer arbeid og jo mer komplisert å få det pent. Det absolutt viktigste er gode materialer, en skikkelig kapp- og gjære sag, samt en god drill. En stikksag og sirkelsag/dykksag kan også være viktig. Så får du kuttet pent rundt ting og kuttet endene helt rett.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 14     0
Skjønner, skjønner!

Det er denne beslutningsvegringen da vet du!

  (trådstarter)
   #8
 14     0
Overtenking er jeg god på!

Får prøve å løse det litt underveis Smile
   #9
 822     0
EnORME gliper også, hva er avstand i mm du har brukt her? 10mm? Blir 20mm når plank er tørr osv.
Signatur
   #10
 2 663     Asker     0
Benytter du Royal impregnerte bord, evt kebony, Acoya etc, kan du nok legge med 2,5mm. Kanskje mindre. Jeg synes 3,5mm som jeg har et sted ble for mye, men ikke til å rive seg i håret av. Hadde bare skruemal på 3,5.
Signatur