10 059    18    2  

Komprimering av jord/leire

 5     0
Hei, ny på forumet her Smile

Vi har et prosjekt i hagen hvor vi skal sette opp en granittmur på ca. 8 meter (30 x 30 x 100 cm blokker) og utvide plattingen og heve denne ut mot hagen. I forkant av vårt prosjekt blir det gjort noen utbedringer av kloakk. Det er dermed gravd en grop på ca. 3m dybde. Det er hovedsakelig leire i jorda. Personen som graver her, har fortalt oss at det området som har blir gravd opp trenger tid på å sette deg skikkelig. Vi har blitt anbefalt å vente et år. Har dere her på forumet noen gode råd for hvordan vi kan fremskynde denne komprimeringsprosessen? F.eks. om det kan fylles annen masse (dreneringsgrus, ect)? Komprimering vibrator?

Legger ved et bilde av hullet. Den hvite snoren viser tenkt plassering av mur. Vinkelen på bilde er litt feil, snoren går rett over gropen.

På forhånd takk for all hjelp!

Komprimering av jord/leire -  - Bnavn

   #1
 992     Østlandet     0
Kult (stor pukk) bør gjøre susen. Komprimer underveis med stor hoppetusse.

Sjekk løsningen med graveren.
   #2
 10 486     Akershus     0
Min erfaring er at hvis man er nøye ved tilbakefylling, så trenger det ikke tid på å sette seg. Det er begrenset hvor mye man får pakket til, så det må bare fylles litt og litt, og så stampes godt til. Bruke god tid med graveren, slenge oppi litt masse, stampe det godt til med skuffen, og så slenge i litt til. Jeg har gjerne hatt med en kompis som har tråkket til etter hvert som jeg har slengt ny masse oppi.

Fyller man bare opp med graveren uten å pakke til underveis, så kan det bruke flere år på å sette seg.
Signatur
   #3
 962     Figgjo     0
Viss hullet er 3m ville jeg lånt en 500kg dieselplate til å slå skikkelig.
De slår 0,5m, så ikke fyll mer enn dette om gangen.

Om du benytter skikkelig pukk så vil dette aldri gi telehiv.

Lykke til Smile
   #4
 2 018     Strømmen     0
Tror graver har rett, jeg hadde samme setting, bare rør og strømkabler,
det ble fylt med grus, og leire på toppen (ca 1 meter), komprimerte greit,
men ikke for hardt for ikke å skade rørene... la duk, og 30 cm grus, som
også ble komprimert, så la vi en 1,2 meter stablemur på toppen...
Der det var gravd ut for strømkabel sank nivået ca 15 cm på ett år...
Spør du meg, så ville jeg fylt opp hullet med pukk/grus... ville vært
forsiktig med å komprimere for mye, for ikke å skade kloakkrør..
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 5     0
Takk for alle svar! Vi fyller igjen med jordmassen som har blitt gravd ut og legger pukk (og mulig noe maskingrus) på toppen som vi komprimerer i flere omganger over en 2 - 3 mnd periode med hoppetusse. Og håper at dette vil holde, tiden vil vise.. Smile
HSt
   #6
 30 459     Lillestrøm kommune     0
Hm, du følger ikke rådene som gis. Det er særlig jorden du fyller med i starten som vil sette seg. I veier krever de nå normalt masseutskifting helt til bunn av grøften.
  (trådstarter)
   #7
 5     0
Hullet skal fylles til uken og gravemaskinføreren vil stampe massen (så godt det lar seg gjøre) med skuffen etter hvert som hullet fylles. I tillegg tenker vi å komprimere med hoppetusse flere ganger (annenhver uke) for å ytterligere pakke massen, for å være på den sikre siden. Er vi helt på villspor hvis vi gjør det på denne måten?

HSt
   #8
 30 459     Lillestrøm kommune     2
Det er komprimeringen underveis som er den viktige. Når grøften er full vil hoppetusse bare komprimere øvre del. Den følger trolig bare setningene i underliggende masser nedover så hoppetusse over tid hjelper lite tror jeg.
   #9
 10 486     Akershus     0
HSt har helt rett her. Å kjøre rundt med hoppetusse på toppen vil ha veldig lite for seg. Det viktige er å stampe det godt sammen mens det fylles opp på Jeg har en 90 kg hoppetusse, og den er oppgitt å komprimere inntil 30 cm. Jeg har gravd en del, og de stedene jeg har tatt meg bryet med å stampe ordentlig til, har det ikke seget noe. Det nytter ikke å fylle igjen en meter og så dulte litt borti med skuffa, det må stampes skikkelig, og det bør ikke være mange cm mellom hver gang.
Signatur
   #10
 1 806     Trondheim     0
Har du leire som stedlige masser bør du legge duk før du blander inn andre løse masser.