19,070    23    6  

frodes: Microprosjekt solfanger

 10,486     Akershus     0
Sånn går det når far og datter er alene hjemme, og behovet for varmtvann i plaskebassenget melder seg Smile




En kveil svart rør, kjøpt inn til hagevanning for noen år siden, et par plater isopor for å reflektere noe solstråler opp i røret igjen, samt isolere fra kald bakke, og en pumpe fra varmeapparatet på en Mercedes jeg hugget opp for noen år siden.

Resultatet etter noen timer er badevann som er så varmt at det knapt er til å oppholde seg i (36C, og det er fortsatt en del soltimer igjen).

For referansens skyld har jeg fylt to like basseng med noenlunde like mye vann, hvor det andre kun varmes direkte av solstrålene.

Effekten

Jeg har prøvd å måle litt temperaturer, men fant bare et febertermometer å måle med.

Pumpa gir en flow gjennom det lange røret på ganske nøyaktig 4 liter / min, eller 240 liter / time. Temperaturøkningen vises til 0,9 grader. Termometeret har oppløsning på 0,1 grader, så nøyaktigheten er ikke ekstrem.

Hvis jeg da ikke er helt på bærtur, skulle det gi en effekt på 240*0,9*1,12 = 242 watt. Pumpa drar ca. 1 A, så da er jeg nede i 230 watt "gratis".

Økonomien i prosjektet

I løpet av en lang, varm sommerdag, bør jeg ha spart minst kr. 1,- i forhold til å varme opp tilsvarende med vann fra vvb, og oppnådd vann som ingen orker å bruke.

Jeg har solgt noen sånne pumper for kr. 1000,- og slangen koster kanskje kr. 500,-. Hvis vi regner at norsk sommer varer 20 dager (tar hardt i nå), så gir det en potensiell besparelse på kr. 20,- pr. år, eller en nedbetalingstid på bare 75 år hvis vi ser bort fra renteutgiftene og evt. vedlikehold. . Alt i alt et svært vellykket prosjekt vil jeg si :-)


Referansebassenget er i følge termometeret dødt, og det vil ikke oppgi noen temperatur. Det føles knapt varmere enn da det kom fra hageslangen.

Inspektøren er svært fornøyd, og det vurderes om vi skal dra inn enda en inspektør utenfra for å dobbeltsjekke, da vår egen er i overkant positiv.
Siste redigering: Saturday, July 20, 2013 6:20:59 PM av eirikBerntsen
Signatur

   #1
 2,326     Trondheim     0
Justervesenet bør vell inn i bildet for å sikre rktig mål på temperatur og flow.

Men aller viktigst er jo tilbakemelding fra bruker, går det å bade ustoppelig samtidig som innehaver har så og si null utlegg (ikke synlig endring på strømmåler), så er prosjektet en hit! Suksess fra en ende til den anden!
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 10,486     Akershus     0
Effekten av rennende vann var nok også et bidrag til suksessen. Det har blitt mange timer bading i dag, og både far og inspektør er godt fornøyd. Helt ærlig, så var det bedre å bruke en halvtime på å mekke i hop denne svært enkle, men også funksjonelle solfangeren, enn å bære bøtter med varmtvann.
Signatur
Ebe
   #3
 4,452     Vestlandet     0
Så herlig prosjekt!  8)

Sirkulerer du bare vannet med pumpa?
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 10,486     Akershus     0

Så herlig prosjekt!  8)

Sirkulerer du bare vannet med pumpa?


Ja, den henter fra bassenget med de to slangene, så går det gjennom spiralen av svart rør, og så ut i bassenget igjen. På vei ut i bassenget kan det forresten også brukes til å fylle vannkanne, glass, kopp og annet, eller drive vannmølle.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 10,486     Akershus     0
Sil?

Næh, får være måte på. Microprosjekt, sa jeg Smile
Tetter det seg, bare spyler jeg ut med hageslangen mot strømmen.

Vannet byttes nok ut i morgen.


Jeg lurer dog på å utvide. Jeg har enda en pakke hagevanningsopplegg liggende uåpnet hos foreldrene mine. Kan doble rørlengden, og burde kunne dra effekten opp i en halv kw.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 10,486     Akershus     0
Prosjektet er i gang igjen Smile

Stort sett som før, men jeg har brukt lim (marine&teknikk) på slangene inn i pumpa, samtidig som jeg har boret to hull, og fått sugeslangene inn gjennom sideveggen i bassenget. Det er også plassert på verandaen i stedet for plenen.

Pumpa er veldig følsom for luft, og da stopper ting helt opp. I fjor måtte jeg spyle den i gang igjen med hageslangen ganske ofte. I går gikk den "hele dagen" uten å suge inn luft. At den gikk så lenge var mest for å teste. Etter 3 timer var det veldig god badetemperatur, enda jeg hadde fylt bassenget nesten til randen.

Jeg har ikke målt temperaturøkning ennå, men det må jeg få gjort en dag. Det er i hvert fall åpenbart at det er ganske vesentlig. Jeg kjente god forskjell på vannet i bassenget, og det som kom gjennom slangen i går.

Jeg vurderer å utvide til ett basseng til, og koble dem i serie, enten ved å bore hull i begge, eller med hevertprinsippet.

Effekten er egentlig mer enn god nok til formålet, men man må jo alltids optimalisere litt. Noen som har synspunkter på følgende? :

1. Rørene ligger enten rett på mørkt brunt verandagulv, som opptar ganske mye varme. Varmen vil jo stige opp igjen, og nødvendigvis varme opp rørene før den "forsvinner". Alternativt legge isopor under, så solstrålene reflekterer opp, og til en viss grad også varmer undersiden av rørene.
Da solfangeren lå på plenen var jeg overbevist om at isopor var beste løsning, nå er jeg ikke like sikker lenger. Rørene ligger på isopor nå, selv om bildet viser noe annet.

2. Dekke over rørene med noe tynt og svart, f.eks. søppelsekker? Det vil skape "bakerovn" rundt rørene, men de vil ikke i like stor grad bli utsatt for direkte solstråling.

3. En "vegg" av noe hvitt, f.eks. isopor bak rørene? Det vil reflektere mer av solstrålene tilbake og ned, men har det noen betydning?

andre forslag?

frodes: Microprosjekt solfanger - 2014-05-18 12.19.22.jpg - frodes
Signatur
   #9
 188     Kristiansand     0

Dekke over rørene med noe tynt og svart, f.eks. søppelsekker? Det vil skape "bakerovn" rundt rørene, men de vil ikke i like stor grad bli utsatt for direkte solstråling.


Søppelsekker er nok så tynne at selv om sortheten gjør at de blir fort varme vil de ikke kunne holde på noe signifikant mengde energi, så jeg vil forvente at søppelsekker rundt rørene heller kanskje vil kunne fungere som isolasjon...


andre forslag?


Jeg har hørt (men ikke testet selv) at om man setter en klassisk jernstekepanne i solen vil den kunne bli så varm at man kan steke egg i den. Så et eller annet sort jernelement til å fange varmen med kan kanskje hjelpe?

Ellers finnes jo muligheten med linser ala home made solar water heater powered by a fresnel lense (se også How to get 2000ºF Solar Power). Tror slike fjernsyn er lite utbredt her i landet, men det går an å være på utkikk.



   #10
 3,704     Ringerike     0
Tøft mikroprosjket som er på tur til å "ta av" :)

Noen meninger:
Direktestråling gir deg best energioverføring.
Senk vannhastigheten ved å paralellkoble 2 sløyfer etter pumpa, eventuelt også bruk slanger med mindre diameter.
Bruk tynnveggede slanger de overfører mere varme.
Ville nok ha isolert under slangene pga varmetap andre veien når du får opp tempen på vannet til over lufttempen, eventuelt sorte stålplater som fordeler bedre varmen fra der hvor slangene ikke dekker overflaten.
Signatur