117    2    0  

Muring av utepeis

 2     0
Jeg har i 15 år hatt en peis i en "semi-åpen" hagestue, 3 vegger, den 4. er en teltduk når det trengs.
I denne perioden har jeg måtte mure opp de ildfaste steinene inni peisen to ganger da de rett og slett løsner. De er hver gang montert med ildfast mørtel, men rett på Leca'en som peisen ellers er bygd av.

Har to teorier:
- Ved varmeutvidelse av steinen ved fyring, blir mørtelen dratt ut av Leca'en siden Leca'en ikke utvider seg sammen med steinen.
- Eller at det kommer vann bak steinen som fryser på vinteren og sprenger den løs fra Leca'en. Mulig siden det er åpen pipe med kun røykhatt av type skifer-helle på toppen.

Uansett, godsfruen har bestemt at det skal bygges ny peis, da varmeegenskapene også var heller dårlig på den gamle.

Så da er spørsmålet hvordan jeg skal mure de ildfaste steinene på den nye? Bunn er greit, men hva med veggene? 
Ser at det noen steder står at man skal mure med knase (tynne) fuger samtidig som steinene skal ha 1 centimeter klaring bak til veggen. Steinene er 25 mm tykke og ca 12 cm breie. Hvordan skal jeg greie å stable de opp til 60 cm høyde uten at de faller ned eller faller inntil veggen? Kan jeg bruke feks en vannfast finerplate bak dem, som jeg så tar bort når mørtelen er herda? (Må muligens smøre plata inn med noe så ikke møretelen biter i den). Og er det da  nok hold i tynne fuger? Er litt kjipt om man slenger inn en kubbe i peisen og "river ned" bakveggen.

Noen som har gjort dette og evt har noen bilder å dele? 


   #1
 5 130     Akershus     0
Ikke helt svar på ditt spørsmål, men har du vurdert engammel peisovn eller en peisinnsats? Datter skulle gjøre samme og jeg anbefalte peisinnsats. De laget da en hjørnepeis med gammel innsats, Jøtul nr. 17 tror jeg det var, med dør. Denne er prima, varmer meget godt og er meget pen. Fungerer mye bedre enn en peis med ildfast, høyere strålevarme og ferdig pipeløsning/røykvelv. En Jøtul 4, jøtuls gamle monster av en peisovn gjør omtrent samme nytten og trenger ikke omramming. Kan brukes både med og uten dører.

Disse ovnene fåes ofte gratis, da det er tunge saker eierne ofte bare vil bli kvitt, alternativt meget rimelige.