342    5    2  

Oppskrift på låring av flaggstang

 729     Drøbak     1
I forkant av at flaggstangen skulle ned for et strøk maling googlet jeg meg grønn for å finne en god måte å få den ned på. Tipsene gikk i stiger, tau festet høyt og lavt og stropper og fandens oldemor. Jeg fikk ingen entydig råd om at "sånn skal det gjøres". Når dagen så var kommet og stressnivået var ganske høyt, viste det seg at min planlagte måte fungerte helt konge (heldigvis 😅). Tenkte derfor å dele den med verden slik at andre kan finne denne oppskriften og slå seg til ro med at "sånn skal det gjøres!"

Flaggstangen er 12 m i stål (huset er bygd på 60-tallet - usikker på hvor gammel flaggstanga er).
Jeg festet to jekkestropper mot bunnen av fundamentet og tok ut bolten i bunnen av stanga. Deretter slakket jeg én stropp og satte i lås før jeg forsiktig slakket neste stropp til stanga stoppet I stroppen som var slakket. Slik fortsatte jeg kontrollert til det var nok plass til en talje mellom fundament og stang. 

Satte så en 16mm gjengestang gjennom boltehullet i stanga og la en 1m løfteslynge rundt gjengestanga. Satte i bolten i fundamentet og monterte talja. Deretter monterte jeg en stropp i bunnen av fundamentet og under gjengestanga (så den ikke kunne skli) som ekstra sikring. Låret deretter stanga helt ned uten en dråpe svette eller et sekund med angst. Jeg kjente i etterkant at vekten ikke er enorm (fattern og jeg klarte å reise tuppen ved å dra i bunnen), men i dét stanga dreier om vippepunktet bør man ha kontroll. Jeg tror vi hadde klart oss med stroppene (og gjengestanga), men med talja gikk det utrolig enkelt og kontrollert.

Oppskrift på låring av flaggstang - 20200404_135139.jpg - jaxryOppskrift på låring av flaggstang - 20200404_141521.jpg - jaxryOppskrift på låring av flaggstang - 20200404_141919.jpg - jaxryOppskrift på låring av flaggstang - 20200404_142721.jpg - jaxryOppskrift på låring av flaggstang - 20200404_144612.jpg - jaxry
Signatur

TSt
   #2
 10 602     1
Men pass på hvis det er en tre flagg stang så kommer den ofte veldig forter ned i det den brekker i hengsel punktet pga råte.  Da kommer den så brått og er så tung at den kan være dødelig.  Jeg har utført det en gang selv men det var etter at vi hadde sett nabo forsøke dette.  Der var det bare flaks at ingen sto på feil sted,  vi var jo klar over den mulige problemstillingen så ikke noe galt skjedde når den kom.  
   #3
 40     0
Hvilket museum har du lånt den talja der fra? Smile
Ser ut som en skikkelig gammel traver!
  (trådstarter)
   #4
 729     Drøbak     0
Akkurat det jeg letet etter! Takk for at du tok deg bryet med å dele Smile

Bra det kan komme til nytte 😉
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 729     Drøbak     0
Hvilket museum har du lånt den talja der fra? Smile
Ser ut som en skikkelig gammel traver!

Haha, det har du rett i 😁 Lånt fra svigermor, som har en stålbjelke i garasjetaket med trinser, slik at det blir en traverskran med taljen på plass. Usikker på når det ble satt opp, men gammelt er det😄
Signatur