556    2    2  

Prosjekt utekjøkken

 41     2
Her er årets prosjekt, håper det kan være til inspirasjon for andre og! Har alltid funnet både inspirasjon og fått god hjelp her, så jeg deler gjerne erfaringer og ting jeg ville gjort annerledes...

Prosjektet var utekjøkken med en gassgrill, en kamadogrill, vask og kjøleskap samt div skap. Jeg ville ha et utekjøkken hvor kokken (undertegnede) kan se utover i stedet for rett i veggen, derfor bygget jeg det hele som en "øy". 

Jeg brukte mye tid på å finne en grill som kan bygges pent inn og som ikke koster skjorta (det er ikke helt enkelt). Jeg endte opp med en modulgrill fra myoutdoorkitchen. Jeg skulle egentlig ha en innbyggingsmodell fra Napoelon men denne var utsolgt. Kamadoen hadde jeg fra før. Jeg valgte et rimelig kjøleskap for innbygging som jeg ikke gråter hvis ryker en gang. Søppel tar jeg i en søppelbøtte man kan åpne med foten, den står i det åpne "skapet" helt til høyre på kjøkkenet, sett fra "kokken" sin side.

Prosjekt utekjøkken - front med lys.png - HenrikpProsjekt utekjøkken - bak.png - HenrikpProsjekt utekjøkken -  - Henrikp

Jeg startet i vinter med å tegne opp i sketchup (brukte 20 minutter på en youtube-video for å lære meg basics). Dette var gull verdt, og fikk avstemt diverse detaljer med sjefen slik at jeg slapp diskusjoner underveis Smile
Jeg ville ha en kombinasjon av betong og treverk, og ville helst ha en røffere betonglook enn puss, derfor har jeg ikke bygget i leca eller lignende, men støpt elementer. Jeg brukte Finja ekspanderbetong, som gir en glatt overflate selv for en mindre dyktig murer som meg selv... Mye billigere enn weber også, og ut fra alt jeg klarer å lese meg til av trykkfasthet osv skal dette være bra nok for meg.

Steg 1 var å fjerne de gamle og slitne terrassebordene. Deretter forsterket jeg bjelkelaget slik at det tåler vekten av utekjøkkenet, før jeg la på nye bord, Møre Royal grå.

Steg 2: mure "midtkonsollen". Som nevt er jeg ikke veldig erfaren innen muring, så jeg så x antall videoer på youtube om dette før jeg bygget forskalingen. Jeg fikk hjelp til å bære den på plass, da det ikke er sjans å flytte selve elementet når det er ferdigstøpt... Jeg la inn rør til led-slangen som går fra ende til ende, armerte og fylte på. Her hadde jeg planlagt å forsterke kantene for å hindre at platene bulet ut, men det glente jeg noen steder, med det resultat at jeg måtte slipe en del etter forskalingen var av. For de som er på mitt nivå med muring kan jeg ikke si dette sterkt nok - forsterkning er viktig!! Ellers tar det overraskende (for meg) mye tid å lage forskaling. Selve muringen tar nesten ikke tid i forhold. For å få gode kutt kjøpte jeg en billig dykksag med skinne på Coop Obs, denne var en god venn for mye av arbeidet fremover også. Anbefales

Alle murelementene står oppå bjelkene forøvrig.

Dette elementet var tungt som f, og vi var fire stk som bikket det opp (murte slik at fronten lå opp). Jeg brukte biter av forskalingsplater under og fikk dyttet det dit det skal stå før vi tok vekk bitene. 

Prosjekt utekjøkken - forskaling.png - HenrikpProsjekt utekjøkken - midtkonsoll.png - Henrikp

Steg 3: mure endestykkene. Dette var en enkel jobb sammelignet med midtkonsollen. 
Steg 4: bygge innvending ramme samt montere fasadeskifer. Jeg bygget selvsagt i impregnert, og la avstandsklosser av plast under for å unngå at vannet står mot treverket. Fasadeskiferen limte jeg på våtromsplater. Jeg ville ha lys bak spilene på hver side av baren samt under selve baren, og plala derfor med en philips hue outdoor ledslange. Jeg brukte mye tid på å finne ut hva slags plate jeg skulle bruke i bakkant, og endte opp med cembrit construction (frontex). Angrer ikke på dette! enkelt å kappe med dykksag og fibersementblad, og den holder jo "evig". Jeg freste et spor i toppbordet på ramma foran slik at selve lyset blir liggende skjult. Jeg hadde målt opp slik at rørene i midtkonsollen traff der hvor toppbordet i rammen på hver side kom, og jeg hadde også bygget forskalingen til midtkonsollen med en forsenkning for å legge led-slagen "usynlig" også der".

Den utvendige rammen bygget jeg av Kebony, da jeg allerede har brukt dette til rekkverk ellers, samt til en pergola jeg lagde i fjor.
Prosjekt utekjøkken - ramme.png - HenrikpProsjekt utekjøkken - test lys.png - Henrikp

Steg 4: Spiler. La spiler på fronten.
Prosjekt utekjøkken - spiler.png - Henrikp

Steg 5: skapstammer. Jeg bygget skapstammene av impregnert, la fibersement mot gassgrillen, og brukte en gammel steinplate til rommet der kamadogrillen står. Fuget med ildfast fugemasse. Der gassbeholderen står boret jeg hull i "gulvet" og monterte insektnetting over, før jeg la terrassebord over.
Prosjekt utekjøkken - kamadorom.png - HenrikpProsjekt utekjøkken - gass.png - HenrikpProsjekt utekjøkken -  - Henrikp

Steg 6: benkeplate. Jeg er rett og slett ikke flink nok til å mure, samt at benkeplata er ca 4m, så jeg delte den i tre deler. Jeg synes det er kult med 0 overheng på kantene, så jeg kappet til forskalingsplatene som skal være toppen og la dem ut oppå elementene og justerte helt til alt fluktet og jeg var fornøyd. Da kunne jeg skru på kantene på og være sikker på at ferdig benkeplate ville passe. Jeg brukte noe xps jeg hadde liggende til hull for vask og kamadogrill. Jeg oljet også inn formene, og merket at de slapp betydelig lettere enn da jeg murte sideelementene, så det anbefales. Jeg fuget mellom de tre delene av benkeplaten med tec7, og brukte det samme til å lime de fast til elementene

Prosjekt utekjøkken - benkeplate.png - HenrikpProsjekt utekjøkken -  - Henrikp

Steg 7: skapdører. Jeg brukte også her fibersement, cembrit construction. Som skrevet over kappet jeg enkelt disse med dykksag og blad for fibersement. Kjøpte blum-hengsler som fungerer til tynne dører (expando-t). Han på blum mente at det kunne komme noe "hvitrust" som han kalte det, men at det ikke skulle påvirke funksjonen (de er egentlig for innendørs bruk). Det å bore hull til disse hengslene var en tricky affære, de skal være 6mm dype, og på construction-plata har du svært lite å gå på (den er 8mm...) Så det skal lite til å bore for langt. Jeg lagde en mal og boret ned, og hadde et ekstra bor som jeg kappet tuppen av slik at jeg kunne frese ut hullet til at det ble flatt i bunnen. I etterid var det en kompis som spurte hvorfor jeg ikke bare brukte håndoverfres. Der hadde jeg ikke noe godt svar gitt Smile Jeg ville ha dørene oransje, og malte dem med murmaling fra flugger. Cembrit har også ferdigmalte plater men det var laaang leveringstid, så jeg malte i stedet. I ettertid tror jeg heller jeg ville brukt epoxy eller eventuelt polyuretanmaling, men det går greit. Håndtak fra Kvik.
Prosjekt utekjøkken -  - Henrikp

Steg 8: Vann og avløp. Jeg bruker vann fra hageslagen, på krana brukte jeg en overgang fra kaldt vann til 1/2" og skrudde på en gardena-kobling samt at jeg blendet av varmt vann. Vi skal pusse opp kjeller etterhvert, da legger jeg ut både kaldt og varmt vann. Avløp er forløpig bare i bøtte, tenker å leggde dette i rør og la det renne ned et sted der det ikke gjør noe, men det funker fint med bøtte enn så lenge.
Prosjekt utekjøkken -  - Henrikp

Hele prosjektet tok en god del tid, men jeg var hjulpet av at jeg hadde tgenet alt på forhånd. Jeg har lært mye underveis, og jeg har nok spart ganske mye på å gjøre dette selv. Og det har jo vært moro og Smile Nå er i alle fall familien happy, og det er en drøm å lage både mat og drinks ute! 

Moro med tilbakemeldinger og kommentarer!

   #1
 5,743     OSLO     0
kult prosjekt!
dog litt synd at bildene er så små, hvertfall på laptopp. når jeg trykker på dem ,blir de enda mindre enn i innlegget ditt.