809    17    2  

Skifte ut verandastolpe

 8     0
Jeg vurderer å skifte ut en søyle/stolpe på verandaen på hytta. Nåværende stolpe er ca. 1 meter høy og består av blokker/elementer med siporex/porebetong på ca 20x40 cm. Den står oppå en betongmur-/kloss, som igjen står på fjell. Det ligger en bærebjelke på ca. 15x15 cm oppå stolpene. Bjelken er skjøtet over midtstolpen. Det ser ut til å ligge et stykke takpapp e.l. mellom stolpen og bærebjelken, men de ser ikke ut til å være festet sammen med beslag, skruer, spiker e.l. Siporex-klossene har holdt seg greit, men de har forskjøvet ca. 1 cm, så stolpen har blitt litt skjev og stygg. Bærebjelken har også sunket litt på midten, noe som kan tyde på at betongklossen har flyttet litt på seg. Murpussen har falt av i vinter, så nå må jeg enten legge på ny puss eller skifte ut hele stolpen. Jeg tror det blir enklere, billigere og penere å skifte den ut. 

Planen er som følger:
  • Montere en dekkestøtte/skrustøtte på hver side og heve bærebjelken noen millimeter til den er i vater. Dette vil også gi litt klaring mellom søylen og bærebjelken.

  • Rive eksisterende søyle.

  • Bore hull i eksisterende betongkloss og montere en stolpesko. Jeg ser for meg den typen med et flatt beslag i bunn som man skrur fast i underlaget. Og det må være justerbart i høyden siden jeg er så forbanna slurvete.

  • Montere en ny stolpe av impregnert 98x98.

  • Feste stolpen til bjelken (som altså blir liggende oppå stolpen) med vinkelbeslag.


Grei skuring? Eller bør jeg heller legge på ny puss eller ringe en fagperson? Er framgangsmåte, materialvalg osv. grei? Bør jeg ha takpapp e.l. mellom stolpe og bjelke? Bør de festes til hverandre på en annen måte? Osv. Alle innspill er velkomne.

Om det skulle være relevant: verandaen er ca 4,5 x 2 m. med langsiden langs hytteveggen. Det er ikke overheng utfor stolpene. I tillegg til midtstolpen, som jeg altså vurderer å skifte ut, er det en stolpe/støttemur i porebetong på hver av kortsidene. Hytta er i indre Østfold, så det er ikke så store snømengder å ta hensyn til. Verandaen er fra 60- eller tidlig 70-tall.

På forhånd takk for innspill!

   #1
 5 294     Akershus     1
Snakker du om en et bærende element her eller en rekkverkstolpe? Bilde hadde hjulpet mye Smile

.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 8     0
Det er et bærende element. En bæresøyle bygget av blokker / klosser /elementer i porebetong. Jeg skal prøve å spesifisere det i den første posten hvis jeg finner ut hvordan jeg skal gjøre det. Bilde vedlagt.
Skifte ut verandastolpe - 7FF359B0-7B7A-4F15-B9AE-E46C8EA42F65.jpeg - LyseRosa
HSt
   #3
 30 454     Lillestrøm kommune     0
Du bør ha en løsning med armering. Jeg brukte leca konstruksjonsblokk, med armering og fylt med B20 når jeg byttet en søyle på en hytte. Dagens søyle kan knekke på midten
  (trådstarter)
   #4
 8     0
Hvorfor ikke en bæresøyle i tre? 4x4 skal tåle noen tonn, så vidt jeg har skjønt.
HSt
   #5
 30 454     Lillestrøm kommune     0
Opplegget oppe er for lite, du må evt bygge ett vegg felt som er like bredt som søylen er nå.

Når jeg la opp limtre drager på hytta måtte jeg ha 115x115 limtre i søyle for ikke å få for store krefter på enden. (90x90 hadde for liten annleggsflate)
  (trådstarter)
   #6
 8     0
Er det skjøten i bjelken som gjør at 4x4 er for smalt på toppen? Så vidt jeg kan se her på forumet, er det vanlig å bruke 4x4 (ev. dobbel 2x4) til verandaer, gjerne større og med høyere søyler enn min.

Eller er det dimensjonen på bærebjelken (15x15 cm) som er problemet? Altså at bæresøylen bør være stor nok til å dekke hele undersiden av bærebjelken? I så tilfelle bør det vel være greit å ha en bæresøyle på 4x6, sannsynligvis med to 2x6 som er limt og skrudd sammen?
   #7
 2 978     Vestlandet     0
4x4 er sterk nok, men for lita flata på toppen. Du kan jo leggja 2x6,evt 2stk 2x6 med t.d. Ein meter breidd under skøyten, spm du skrur godt fast i berebjelken på begge sider av skøyten og under denne setja opp stolpe. Fest stolpen i bjelken med beslag og skruer e.l.

Eg har 4x4 stolpar på min altan og berebjelke på 4x8. Men her er det ikkje skøyt ab verebjelke oppå stolpen.
Signatur

HSt
   #8
 30 454     Lillestrøm kommune     0
Jeg tenkte det var tak over, men ser at det trolig var feil. Men skjøten krever fortsatt bredere opplegg
  (trådstarter)
   #9
 8     0
Takk for innspill! Så hvis jeg skruer fast ca. en meter 2x6 liggende under skjøten, setter en dobbel 2x6 som søyle under der igjen og fester med spikerplate og vinkelbeslag, så er jeg i mål?
   #10
 2 978     Vestlandet     1
Eg vil meina så. Det trengs ikkje voldsomme greier til stolpe for å halda vekta. Det som er viktig er at bjelken ikkje fr¨r høve til å gli frå kvarandre, eller løsna frå stolpen
Signatur