4,192    33    10  

Støype trapp til inngangen - den ultimate betongtrappen

 858     Bærum     0
Siden vinteren lar vente på seg, er det lett å begynne å tenke på prosjekter som normalt er forbeholdt sommerhalvåret. Akkurat nå ønsker jeg meg trapp til inngangspartiet. Så langt har jeg tenkt slik:
 • Det skal være en lukket trapp, type støpt betongkladd

 • Siden og opptrinnene skal pusses med fiberpuss og armeringsduk

 • Trinn og overflate skal dekkes med skifer, 20mm tykk

 • ca 3 m2 overflate, 1,7m bredde 1,8m lengde, ca 65cm høyde

 • 4 opptrinn trinn a 16,5 cm, 30 cm inntrinn

 • Varmekabel 1200WJeg ønsker å dele mine erfaringer og få innspill underveis, så kom svært gjerne med innspill. 

Jeg tenker å begynne slik:
 • Grave meg 20 cm ned på tomten til trappen, planere og legge ut 50mm XPS under det hele

 • For å unngå å fylle hele volumet med betong tenkte jeg å sette opp forskalingsblokker på hver av sidene, og fylle disse med betong og armering. Så bygger jeg forskaling mellom disse for trinn og topplate

 • Mellom husets grunnmur/kledning og trappen legger jeg 20mm XPS våtromsplater

 • Så sette opp forskaling til resten.

 • Isolere undersiden på trappen med EPS

 • legge armering og varmekabel

 • Støype med egenmikset betong. ca 350 liter. Kjøper et hengerlass med sand og singel (400kr) samt 10 sekker sement. Akkurat nå er jeg i innkjøpsmodus, slik at det er unnagjort når våren er her på kalenderen også. 

Slik ser det ut i dag. Betongtrappen skal erstatte den midlertidige byggetrappen fra 2012.... Unsure Ca samme utførelse, men litt større.

Støype trapp til inngangen - den ultimate betongtrappen - 400522d0a57445f396e02b1ca4b2b786.jpg - olechrd
Signatur

TSt
   #1
 14,584     0
Toppen av trapp er over grunnmur i høyde,  må passe på ved litt setninger vil det bli fall mot huset.  Ville vurdert løsning jeg laget på trapp der jeg bodde før, beslag på vegg og ut i renne som har fall fra huset og fremover på bildet. Smal rist på kantene mot huset og en stor rist på midten med ca 20cm luft under. Fall mot renne der beslaget gikk inn i spor.  

Rist er slike med firkantede avlange hull, ikke strekkmetallrist.  Ble både pent og praktisk og renere inne i huset.  
Ville vurdert å fylle opp for å unngå å måtte armere slik at trinn blir selvbærende mellom vangene. Men må passe på slik at det ikke blir setninger i det en fyller opp med.  Vi reparerte en gammel trapp som var forskalt rundt en steinhaug (støpt oppå / rundt)  
  (trådstarter)
   #2
 858     Bærum     0
TSt - takk for meget gode råd. Heldigvis er det nå 8 år siden jeg drenerte rundt huset, så jeg har fordelen av at grunnen har satt seg. Men hva med å forankre trappen inn i grunnmuren? Det er isolert med 50mm XPS på grunnmuren, så det er ikke helt optimalt feste. Merker at jeg er litt skeptisk til metallrist i trappen, av estetiske grunner, men mulig jeg tar feil. Selv vokste jeg opp med en slik galvanisert rist med rektangulære hull. Da fikk man trampet av seg litt grus og rusk, så praktisk er det jo.

Her for 8 år siden, før grunnmuren ble isolert:

Støype trapp til inngangen - den ultimate betongtrappen - 8acfc961b92e45d3ad750916b09467b8.jpg - olechrd

Det var vel en slik rist du tenkte på?
Støype trapp til inngangen - den ultimate betongtrappen - Jk_04.jpg - olechrd
Signatur
TSt
   #3
 14,584     0
Mulig denne risten har firkant profil også på det som går på tvers eller er det en rund tråd ?  
Inn mot veggen på kantene laget vi bare en smal rist så den vil ikke synes mye og så utvidet vi feltet foran døren med en større rist.  Vi delte en mindre rist opp i stripe og malte bare kutt kanten på det som var nærme huset på kantene.  Det både så bra ut og var veldig praktisk.  Kan spyle forsiktig ut under risten ved behov.  Vi skrudde en lekt på huset gjennom beslaget og hadde kant i betongen til trappen.  Opprinnelig repoet på trappen inn oppå grunnmuren men dette var opphav til vannskade inne, sprekk og vanne fulgte undersiden av plate inn oppå grunnmur men påfølgende råteskade. Derfor ville vi ha huset skilt fra trappen.  Det var iallfall så vellykket at nabo ville lage maken modifikasjon på hans gamle trapp. Jeg fikk spørsmål om metode.  Pass bare på at hullet under risten kan "flyte" opp hvis alt støpes i ett.
  (trådstarter)
   #5
 858     Bærum     0
Nå har jeg kjøpt inn følgende:
 • galvanisert rist og tilhørende trau med avløp for innstøping

 • skifer til trappen, Altaskifer 300mm bredde

 • Varmekabel, 1200W, alu-kappe

 • 2 tonn sand og singel 8-16

 • 10 sekker sement

 • Forskalingsblokker

 • Armering, 40m, 8mm.

 • XPS, EPS og tetti våtromsplaterDet jeg lurer mest på akkurat nå er plasseringen av varmekabelen. Slik jeg ser det har jeg to muligheter:
 • Feste varmekabelen på armeringen og støype den inn, eller

 • Legge varmekabelen i flislimet under skiferen.Hva blir best?

Førstnevnte kan være litt klønete å få til når man skal stake nedi betongen, da jeg potensielt kan risikere at kabelen skades eller flytter på seg. Sistnevnte kompliserer leggingen av skifer, og kabelen er mindre beskyttet, men er samtidig mulig å bytte ut. Varmekabelen vil nok også virkere raskere og mer effektivt med varmen liggende rett under skiferen.

Noen erfaringer eller tanker om dette?
Signatur
HSt
   #6
 36,722     Lillestrøm kommune     0
Oslo Sporveier prøvde teknikken med varmekabel i flislim det holdt 1-2 vintre
  (trådstarter)
   #7
 858     Bærum     0
Nå har jeg fått skisset opp en modell i Sketchup, og innsett at det lille vinduet ved trappen må muren igjen, ellers blir trappa for liten.

Den gamle trappa ble gitt bort på finn.no - en grei måte å kvitte seg med ting andre kan ha bruk for.

Jeg har også satt opp laseren og funnet frem Feinsaga for å kappe av kledning. Spørsmålet er hvordan jeg skal lage overgangen til muren under, siden den stikker lengre ut enn kledninga. Jeg tenkte i utgangspunktet å sette XPS på treverket, slik at det blir flush med grunnmuren, og støype inntil. Siden trappen skal stå på bakken, fristilt fra huset, ønsker jeg at trappen skal kunne bevege seg noe, uten å bli hengende på den isolerte grunnmuren.

Tilluftsrøret for peisen må også føres ut og under trappen. 

Vangene skal jeg sette opp først, av forskalingsblokker. Så bygger jeg forskaling på toppen, med luft under trappa.

Støype trapp til inngangen - den ultimate betongtrappen - IMG_3562.JPG - olechrdStøype trapp til inngangen - den ultimate betongtrappen - IMG_3567.jpg - olechrdStøype trapp til inngangen - den ultimate betongtrappen - IMG_3568.jpg - olechrdStøype trapp til inngangen - den ultimate betongtrappen - IMG_3571.jpg - olechrd
Signatur

HSt
   #8
 36,722     Lillestrøm kommune     0
Lag en drensrenne som du fikk beskrevet av rn tidligere, vann fra trappen må ha en barriere for å renne inn i veggen/oppå muren.
  (trådstarter)
   #9
 858     Bærum     0
Lag en drensrenne som du fikk beskrevet av rn tidligere, vann fra trappen må ha en barriere for å renne inn i veggen/oppå muren.


Jeg er enig at jeg må unngå vann inn i veggen, men jeg er redd det ikke blir pent med drensrenner på platået. Jeg har kjøpt inn en rist som skal støpes ned foran døren, men denne vil ikke hjelpe særlig på vannproblemet ved veggene. Ellers satser jeg på 1:50 fall, vekk fra huset, i begge retninger, samt nedgravd XPS I bakken under trappen, slik at telen ikke får tak.

Burde jeg ikke være trygg da?
Signatur
HSt
   #10
 36,722     Lillestrøm kommune     0
Du må ha minst 10cm oppkant hele veien hvis du ikke har stort tak over alt

Vannet renner av betongen innover ved snø og sludd