95,846
105
13
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919
858
Bærum
0
Vi er nå endelig i gang med det store prosjektet vårt, tilbygg og totalrenovering av enebolig fra 1919 i Bærum. I hovedtrekk skal vi gjøre huset større og bedre planløsningen. Huset ble sist renovert i 1990, men vi er ikke fornøyd med dagens planløsning og tekniske tilstand. Huset har i dag kun 145 kvm p-rom. Og det er dessuten kun 2/3 soverom i huset. Vi ønsker oss 4/5 soverom. (vi venter barn nummer to snart..)
Prosjektet har budsjett på 1.700.000,- og består i følgende:
*Bygge tilbygg med grunnflate 30 kvm, ca 50 cm senket ift. 1 etg. Gir to nivå på stue og kjøkken
*Nytt kjøkken
*2 nye bad pluss WC i 1. etg
*Nytt teknisk rom og vaskerom i kjeller
*Forbedre planløsningen, fjerne og flytte innvendige vegger
*Flytte begge de innvendige trappene
*Flytte hovedinngangen til andre side av huset, per i dag er inngangen på husets hageside, men alle gjester og vi selv går inn bakdøra
*Senke gjellergulvet med 40cm og understøpe grunnmur
*Etablere soverom, kjellerstue, kontor og soverom i kjeller
*Ny drenering
*Nytt rør i rør system for tappevann
*Vannbåren varme i alle gulv i kjeller og 1.etg + bad i 2. etg
*Ny spillvannsledning
*Ny vannledning (usikker på om vi skal foreta anboring på kommunal ledning, eller bare skjøte oss på eksisterende ledning som allerede ligger i hagen)
*Innsetting av to takvindu for å gi lys inn i husets hall
Vi fikk innspill og tegninger fra arkitekt, men valgte til slutt å tegne huset selv. Tegningene er tegnet i Revit. Byggesøknaden er nå godkjent, og det gikk kjapt! Takk til Bærum kommune. Er det noen som har innspill til planløsningen? Ennå ikke for sent å gjøre justeringer...
Vi skal gjøre grunnarbeidene selv, og jeg har nettopp importert en 2,8 tonns graver fra Danmark til formålet. Den har så langt kommet godt med i de utvendige rivearbeidene!
Jeg har nettopp valgt et firma som skal støpe grunnmuren og kjellergulvet i tilbygget for oss, fastpris 83000 inkl mva. Han tenker å sette kassettene rett på komprimert pukk og støpe 15 cm betongmur. Er det en ok løsning på leirgrunn?
Dimensjonering av bjelker ifm open planløsning inn til tilbygget er viktig og vil bli utført ihht byggforsk sine datablader, og kvalitetssikret av noen med denne kompetansen. Regner med at vi må til med stål, type HEB.
Snekkeroppgavene blir utført av en snekker som har mesterbrev og er meget dyktig. Har bestilt 1000 timers assistanse fra han og medhjelper. Han har skiftet tak på vår forrige bolig, og det var veldig bra utført.
Jeg skal selv utføre det meste av rørleggerarbeid, men med assistanse fra en rørlegger i slekten. Jeg skal også legge 140 kvm vannbåren varme selv. Leser mye om temaet om dagen, og tenker kanskje å kjøpe gulvspon, alu og rør fra buildahouseno.dk. Men er det verdt merkostnaden å kjøpe rør fra mer anerkjente merker om uponor? Vi vil velge energibrønn eller l/v beroende på hvordan vi ligger an ift budsjettet. Har forstått det slik at enegibrønn er ca 70.000 dyrere.
Understøpingen blir gjort av meg selv, men vurderer å ha polsk assistanse i et par uker for å bli ferdig. Det er sand/leiregrunn. Metode for understøping er ennå ikke bestemt. Er det for risikabelt å grave ut hele kjelleren samtidig som man har gravd bort massene på utsiden? Tenkte at det kunne være greit å ta begge sider samtidig.
Vi skal ha 130 kvm parkett, og vi vil sannsynligvis bestille denne fra utlandet for å holde prisen nede. Foreløpig er Kahrs 1-stavs eik en favoritt.
Vi skal ha en 3 meters foldedør i front. Men har ikke valgt leverandør enda. Vi vil ha dør i tre, helst med 4 folder. Er det noen som har noen tips?
Status nå: Vi har revet tilbygget og balkongen mot hagen. Gamle byggverk er solide saker… Snart begynner vi arbeidet med å grave ut tomten, og fylle på med pukk og komprimere.
Alle innspill blir satt pris på!
Siste redigering: Saturday, March 17, 2012 11:17:08 PM av olechrd
Signatur
Noen som har innspill til spørsmålene i teksten?
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Kledningen er fra 1990, og er stort sett ok. Det samme med bjelkelag. Ellers blir det nye kurser for elektrisk der det trengs. Tar oss ikke råd til full oppgradering nå - tror jeg...
I midten av huset, der vi skal flytte trappene, blir det åpnet helt opp, og gulvbjekene til 1. og 2. etg. skiftet.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Ikke at jeg har noe peiling på fagområde, men synes det høres skummelt ut og støpe både på utsiden og innsiden av grunnmuren samtidig...
Det vil bli noen søyler i overgangen mellom ny og gammel del. Disse er ikke vist på tegningen. Total areal for stue og kjøkken vil bli et sted mellom 70 og 80 kvm. Har ikke finregnet på det.
Det finnes mage kjellertråder her. Jeg leser og leser, og konklusjonen er at det er mange måter å gjøre understøping på. Lurer på om vi ikke skal gå for Frodes løsning...
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Vi har nå gjort ferdig mye av grunnarbeidene og arbeidet med støping av grunnmur er i gang. Vi foretok også understøping av grunnmuren på utsiden i påsken, siden vi hadde god tilgang når vi likevel hadde gravd ifra. Oppskriften på vår understøping var duk, singel, XPS, murblokker og jordfuktig betong. Bak murblokkene fylte jeg på med 10 cm betong med armering. Og de siste 5-10 cm på toppen stappet vi med jordfuktig betong. Det var mer jobb enn jeg hadde trodd! Spesielt mye jobb å grave ut den knallharde leiren.
I hagen har jeg gravd grøft for å legge nye avløp og nytt vannrør (32 mm). Håper å finne en rørlegger som vil kople dette sammen med det eksisterende systemet lenger nede i hagen.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Grunnmuren er støpt direkte på 20 cm pukk som er godt komprimert. Gulvet i tilbygget er bygd opp av fiberduk, pukk, 10 cm isolasjon, støp med vannbåren varme.
Vi har også fått sagd ut nye vinduer og dør i den gamle grunnmuren.
Jeg har nå pinsen understøpt deler av den gamle grunnmuren med alternativ 1 fra denne tråden:
http://www.byggebolig.no/grunnarbeider-mur-og-betong/3-losninger-for-understopingkjellersenking-i-gammelt-hus/
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Har også laget ferdig spaltegulv i tilbygget. Hvis jeg skulle gjort det på nytt hadde jeg kjøpt kledning fra byggmax til 11 kroner meteren i stedet for forskalingsplank fra maxbo til 13 kroner meteren. Alt for mye kvist og skjeve plank. Noen av de knakk når jeg gikk på de og måtte byttes ut. Og servicen på Maxbo - kan den bli dårligere? Virker som om de helst ikke vil ha noen kunder inn på trelasten sin på Vækerø. Det finnes unntak, men det er stort sett bare sure miner å spore. Når jeg skulle kjøpe plankene til spaltegulvet hadde jeg med meg den lille hengeren min. Jeg tenkte å trille den inn og legge plankene direkte på hengeren. Men det måtte man IKKE finne på. Til tross for at jeg var eneste kunde på lageret fikk jeg streng beskjed om at det gikk ikke an. Jeg måtte i stedet lesse 200 løpemeter opp på en liten tralle med 2 hjul, for så å bli trakassert for at plankene ikke kunne scannes i kassa! For en gjeng. Neste gang går turen til Byggmax der alt gåt rett på hengeren, og man slipper scanning av hver eneste planke man kjøper. Ok, nok om det. Måtte bare få ut litt oppbygd Maxbo-aggresjon ;)
I huset har vi de siste 3 dagene fått ut et par kubikk med stubbloftsleire og revet gulv og tak i huset. Vanvittig mye støv av den stubbloftsleiren. Metoden som vi brukte var spade, bøtte, trillebår, kost - og til slutt "Dust Deputy" støvutskiller + grovstøvsuger.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Jeg var også innom en kar, som til min store overraskelse var ”frodes” her på forumet for å kjøpe en jernbaneskinne. Den gikk oppunder taket i kjelleren neste dag som erstatning for en bærevegg. Dette gjør jobben med graving og støping mye enklere.
Denne uken er det utgraving av kjeller som står på programmet, vi startet på mandag. Har pigget ut betonggulvet og gravd oss ned 80 cm i løpet av 3 dager, ca 40 kubikk med masse er fraktet ut med transportbånd, og kjørt videre ut i hagen med gravemaskin. All graving gjøres for hånd med hakke, spade, spett og krafse. Knallhard leire er stoffet vi jobber med. Det gikk faktisk overraskende raskt! Vi har latt det stå igjen litt leire på innsiden av de gamle veggene, så fjerner vi det seksjonsvis når vi understøper.
Vi hadde også en yttergang som ikke har vært utgravd under tidligere. Muren på denne yttergangen går helt ned, men var altså fylt med jord og leire under. Her så jeg mitt snitt til å grave direkte med gravemaskinen. Kastet ut gulvet, trappen og døren og kjørte gravemaskinbommen inn døren. Kjelleren ble tømt for 2 meter med jord på rekordtid! Vips, "fikk" vi et ekstra rom i huset.
Ellers går kona bare å ruger om dagen, venter på at barn nummer to skal komme. Så hver dag gjelder det å ha en plan klar hvis man plutselig må dra, midt i støping, graving eller hva annet som måtte foregå.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Total rehab, kone, unger og full jobb.
Det er tungt men det går stadig framover. Setter virkelig pris på huset når man kan kose seg der etter all innsatsen Har en lignende klassisk villa.
Du får ha lykke til, stå på og husk å sette av tid til familie. Hus og penger er ikke alt her i livet.
Det må sies at jeg ikke har gjort alt arbeidet selv, men har leid inn hjelp til riving og kjellerutgraving, samt snekkerhjelp til tilbygget. Ellers hadde det tatt alt for lang tid. Tidsplanen tilsier at vi skal ha klart bad og ha huset beboelig innen 01.11.12. Så da er det bare å henge i frem tid det. Så får vi ta en litt roligere periode. Nå om dagen har jeg ferie fra jobb, og da får vi gjort ekstra mye. Prøver å være på bygget klokken 07:00, og jobber som regel til 18:00, men ofte lenger. Når det er ens eget er det lett å motivere seg - syns jeg. Jeg er også heldig som har en kone som er forståelsesfull, siden vi er sammen om dette og det kun er en midlertidig fase. Jeg har for eksempel ikke tatt ut av oppvaskmaskinen mer enn et par ganger siste måned. Skal man klare å gjennomføre dette som et par må man stå sammen, og være villig til å ofre noe og strekke seg lenger enn normalt.
Når det gjelder omfanget av jobben er det på en måte greit at "alt" skal gjøres, for da har man fritt spillerom, og slipper å ta hensyn til gamle sikrigsskap og rør.
Legger ved et bilde av dagens jobb - Understøping av pipe. Var vågal og tok 1/4 i ett smell. Ser at andre har delt det i flere seksjoner enn fire... Understøpingen går sin gang, og håper å bli ferdig innen helgen er omme. Ellers kan man se at det nå er gravd ut til 2.65 cm høyde. 85 cm under gammelt nivå som var 1,8 meter. Må ærlig talt si at det har gått over all forventning med tempoet siden vi har klart å grave pigge ut kjellergulv , gravd ut 85 cm leire og understøpt hele kjelleren på en uke. Hvis vi når målet da...
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Blir spennende å se hva totalkostnaden blir...
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Kjenner igjen det med å velge dyrere løsninger underveis. (Kjenner også igjen det med å ha en på 1,5 år og nr 2 på vei...) Når det er sagt har du et hus som fortjener litt mer påkostede vinduer. Vinduer er dyrt uansett, og det blir enda dyrere å kjøpe billige først og så angre om noen år... Vi brukte Frekhaug vinduet, veldig førnøyd med utseende og kvalitet, men det var ikke gratis. At vi har slike vinduer i hele huset, gjør også at vi er stuck med det i tilbygget som er under planlegging
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Kan jeg spørre hvordan dere har tenkt omkring ventilasjon?
Jeg tenker passiv ventilasjon og avsug fra bad og kjøkken. Men jeg er åpen for innspill rundt dette!
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Jeg begynner å installere balansert ventilasjon til helgen, for å forbedre luftkvaliteten innendørs. Jeg holder på å ferdigstille et tilbygg, så det er enten nå eller aldri. Vil tro det samme gjelder deg. Er noen utfordringer med rørføring, men satser på at det blir verdt det.
vlangebar: Jeg har lest tråden din, og høstet mye inspirasjon fra den når vi planla arbeidet. Jeg planlegger som sagt ikke balansert ventilasjon. Er det virkelig nødvendig altså? Opplever ikke luften som dårlig i gamle hus, men kanskje det er meg som er gammeldags her?
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
I juli har vi gjort følgende:
-Pigget opp betonggulvet, og gravd oss 85 cm ned i knallhard leire. Massene planerer vi utover i hagen. At været ikke var det beste for å planere leire er en kjent sak, men at det skulle være så ille var vanskelig å forestille seg. I sporene til gravemskinen, der jeg kjørte alle massene fra transportbåndet, dannet det seg en suppe uten like. Opp mot 50cm gjørme, som gjorde sitt til at gravemaskinen tidvis satte seg fast, så jeg måtte bruke skuffa for å dra meg frem.
-Gravd ut et rom i kjelleren som tidligere ikke var utgravd. Altså drøye 2 meter med jord og leire måtte fjernes. Dette gjorde vi ved å fjerne gulvbjelkene i etasjen over, fjerne døren og trappen og bruke gravemaskin for å grave ut massene.
-Fått sagd ut nye dører i kjelleren, blant annet til det tidligere ikke utgravde rommet.
-Understøpt veggene innvendig. Har forskalt og støpt med egenblandet betong. Det gikk med en pall med sement, og et utall tilhengerlass med sand. Understøpingen var i snitt 15 cm bred og 70 cm høy. Under midtenav grunnmuren lot jeg det stå igjen 30-40 cm kompakt leire. For å redusere sannsynligheten for kapillært oppsug, la jeg knotteplast mellom leiren og den innvendige understøpte betongveggen.
-Drenert videre utvendig (kun en vegg gjenstår nå). Drenringen var sist utført på 90-tallet, og var elendig utført. Dreneringen lå faktisk 20 cm over det gamle gulvet. Valget om å sette i gang med omfattende grave- og kjellerarbeid var lettere å ta når vi oppdaget at vi likevel måtte grave opp rundt hele huset og ruinere både bed og hekker.
-Understøpt også på utsiden. Samme metode som på innsiden, men ingen innstøpt knotteplast.
-Lagt nye avløpsrør i kjellergulvet, og slengte på en stk Ola-stubben også. Har gjort klart for ett baderom, med toalett, dusj, badekar og servant.
Gjort klart vegg på teknisk rom. Kledde veggen med rupanel for å få en god vegg til å skru godsakene på.
-Isolert med 14 cm EPS i gulv, lagt på armeringsnett og armeringsstoler. Ser for øvrig at det er mye kritikk til stolene fra Biltema her på forumet. Hos meg var det ikke noe problem, men det er viktig at de ligger i kryssene på nettet, og at de snus slik at den lave delen av stolen treffer den laveste tråden på nettet.
-Lagt 5 kretser vannbåren varme i kjelleren. 20mm rør fra buildahouse. Sneglehusmønster cc15 i gang og på bad. Ellers vanlig mønster cc 30.
Støpt trapp i kjeller, 3 trinn, mellom vaskerom/teknisk rom og resten av kjelleren.
-Støpt gulv i kjeller. Leide inn et firma til dette, og angrer ikke. Gulvstøpen var unnagjort på knappe 2 timer, og så kom de tilbake for å kjøre helikopter. Resultatet ble helproft, så nå vanner jeg i vei
Alt i alt er vi sånn nogenlunde i rute, men jeg sliter litt med at snekkeren ikke er til stede. Jeg har derfor måttet trå til som snekker selv, så denne helga har det gått i rupanel til tak. Håper at snekkeren er mer til stede i ukene som kommer!
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Gleder oss til å kunne komme hjem fra jobb til et hus som ikke har innestengt luft..
Tømrer, montør av bad-garderobe og kjøkkeninnredninger.
"Det er ingen romstasjon, det er en fjøs..."
Denne uken setter vi opp nye vegger, bjelkelag og gulv med spor for vannbåren varme. So far so good!
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Som sagt støpte vi kjellergulv 1. august. Etter det tok vi noen dagers pause fra byggingen. Deilig med litt fri! Og deilig å se frem til å bygge opp i stedet for bare å rive og grave ut masser. Utrolig deilig å bli ferdig med kjelleren, og litt stolt av at vi rakk utgraving, understøping og oppbygging av nytt gulv med vannbåren varme på under 4 uker.
De siste 3 ukene har vi gjort følgende:
-Drenert det resterende rundt huset og grav ut masser til fremtidig utvendig kjellertrapp
-Gravd ned overvannsrør. Jeg bruker 110mm avløpsrør til dette for å være sikker på at jeg aldri må grave igjen ;D
-Satt opp nye vegger i kjelleren, inklusiv trapperom.
-Sagd hull i kjellerveggen for fremtidig inngangsdør. Gikk kjapt med diamantbladet, men støvskya stod hundremetervis til værs. Og inne var det nesten umulig å se noe som helst.
-Lagt opp nye gulvbjelker i deler av første etasje og rettet opp de gamle i resten av etasjen.
-Lagt spongulv for vannbåren varme i hele 1. etasje. Gulv fra buildahouse
-Revet veggen mellom stue og kjøkken og lagt inn en IPE140 stålbjelke.
-Satt inn nye vinduer på stue og kjøkken
-Satt opp nye vegger i første etasje og rettet opp og lektet ut alle veggene med 5 cm.
-Nytt avløp og tappevann er lagt opp til kjøkken. Sanipex er et genialt system! Jeg kopler selv og det er nesten umulig å gjøre feil hvis man har gjort det før.
-Lagt nytt bjelkelag til 2. etasje
-Revet endeveggen på den gamle arken og satt opp reisverk til ny ark som skal romme bad på 10 kvm.
-Saget hull i taket og setter nå inn Veluxvinduer i inngangspartiet/hallen
-Har så smått også begynt på det elektriske.
Ellers har dette vært ukene for planlegging av alt det tekniske. Mye å huske på! Tenker på innbygde høyttalere i vegg/tak (muligens Sonos også). Det har også vært mye innkjøp av rørdeler og elektisk materiell. Har også tenkt å strekke Cat 6 kabel rundtom i huset der jeg kunne finne på å trenge det.
Neste uke blir det en tid til ferie. Drar til nordvestlandet en tur 8)
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Kort oppsummert har vi gjort følgende i september og oktober:
*Er nesten ferdig med røropplegget til alt elektrisk. Mange punkter og mye strømkrevende utstyr, men til tross for dette har ikke dette tatt så mye tid som jeg hadde trodd.
*Nytt bad i 2.etg. Gjenstår å møblere badet
*Ferdig med drenering og grunnarbeider
*Støpt kjellertrapp
*Satt inn nesten alle dører og vinduer
*Kjøpt inn ny varmepumpe. Dette er den rykende ferske modellen fra Daikin, der vvb er integrert i innedelen. Visstnok mye bedre ytelse på lav utetemp. Skal installere denne i løpet av ukene som kommer.
*Lagt ny strømkabel inn til huset
*Isolerer og pusser grunnmur. 5 cm XPS med fiberpuss
*Gjort ferdig tak og utvendinge snekkerarbeider. Takrennene kom på i går. Laget for morro skyld en bildeserie som viser fasadens forandring de siste i løpet av det siste halve året.
Ellers sier vel bildene det meste - mye å gjøre!
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Siving
Leilighet (2009-2011)
Husprosjekt (2011-2020)
Hytteprosjekt (2016- )
Husprosjekt (2021- )
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Imponerende arbeid, og ikke minst fremdrift du har fått til her. Du har jo gjort like mye på 4 uker, som jeg har gjort på .... 2 år eller så ..
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Takk for det Frode. Nå skal det sies at jeg har nok leid inn mer arbeidskraft enn det du har gjort i kjelleren din, men vi er likevel fornøyd med fremgangen. Vi satser som planlagt å flytte inn i løpet av November. Nå om dagen går det i fliselegging, maling og gulvvarme.
Jernbaneskinna di har fått æren av å bære halve stua. Kommer med skriftlig reklamasjon hvis den ikke holder 8)
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Er dere i full jobb ved siden av husprosjektet?
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Hatten av for innsatsen!
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Kombinerte mine uker med pappaperm med konas sommerferie, så fikk jeg litt mer tid til å bygge
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Grattis igjen
Jeg hadde pappaperm i 1 år. Fikk bygget et helt hus på den tida, men rakk å skifte bleier samt være våken på natta likevel ;D
Her er noen få bilder fra mobilen, men jeg kommer tilbake med mer bilder av de hekstiske siste ukene etterhvert som vi har fått kommet mer i orden i huset.
Fantastisk deilig følelse å skru på vannet i kjøkkenkranen for første gang! Nå strømmer det også deilig varmt vann i gulvet, og tilsyndelatende er alt tipptopp (med unntak av en oppvaskmaskin som lekker og del andre detaljer som vi ikke er ferdige med.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Har du noen nærbilder av kjellervinduene?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Nei, men det kan skaffes. Det er 3 lags rømningsvinduer med en klassisk look og sprosser som er gjennomgående i det ytterste laget glass. Midtstolpen er en juksestolpe som henger fast på de ene "faget". Fikk dette laget hos østlandske vinduer.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Det er egentlig overgangen mellom vindu og isolasjon/mur jeg er interessert i . Her er vinduene på plass, og isopor hengt opp, men finishen mangler.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Jeg sier igjen RESPEKT!!!
Tømrer, montør av bad-garderobe og kjøkkeninnredninger.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Litt treg respons her... Det store beistet er en nyvinning fra Daikin! Det er den nyeste Luft/Vann pumpen deres. Tror jeg fikk landets første av dette slaget :-)
Det er alt i ett, dvs at varmtvannstank på 260 liter er integrert i innedelen, sammen med varmeveksler, vannpumpe, booster heater og en del annet rask.
På bildet er jeg i ferd med å kjøre i gang systemet. Derfor er frontdekselet av, og jeg har diverse hageslager hengende for å lufte systemet.
En super maskin, jeg er 100% fornøyd med installasjonen
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Jeg har ikke fått ut fingeren med bildet av vinduet og muren, men innfestingen av XPSen er gjort med plugger, samt noen kladder med fliselim for å få det helt stabilt på den ujevne og gamle muren. XPSen ble rubbet med stålbørste på begge sider for god vedheft.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
http://www.byggebolig.no/tilbygg-pabygg/ekstrem-totalrenovering-av-bolig-fra-1961/
Her er et bilde som viser døren i front. Det er en dør fra Elgesem. Vi ville ha gjennomgående sprosser og en dør av tre for at det skal passe bedre med det gamle huset vårt. Bildet er tatt samme dag som vi monterte den, en gang i november.
Jeg monterte den selv, og vi brukte ca en halv dag på selve montasjen. God kvalitet i døren! Den her helt tett og fri for trekk. Selv når det var ned mot 20 minus ute, var det ikke merkbart kulderas fra døren.
Anbefales!
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Ser du om du får med noen detaljbilder av vinduene i kjelleren også over påske?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Er det lov å spørre om prisen på dennel? Hvor bred er den? Drømmer om å sette inn en foldedør hjemme hos oss også. (Den lista over drømmeting begynner å bli ganske lang nå. )
Døren er 3m bred og kostet 50.000,- inkl mva. eks montering, inkl frakt.
Den har 4 dørblad. Døren lengst til høyre åpnes som en vanlig enkel terrassedør. De 3 dørbladene til venstre foldes til siden. Fin-fint system, og god kvalitetsfølelse på døren, skinner mm.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Peisen er Nordpeis N36-V
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
På peisen er det siporex. Billig og raskt å bygge med. Brukte 1 dag på selve muringen. Limte med billig fliselim. Funket som fjell
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Vi fikk også unge nummer 2 midt i prosessen, og flyttet ut i en liten 2-roms leilighet i 5 måneder. Vi flyttet inn i huset igjen i slutten av November.
Følelsen av å nå bo det "nye" huset er derfor ekstra deilig!
Det er fremdeles mye som gjenstår i kjelleren, og soverommene våre må taes, men dette er bare småtterier når vi ser tilbake.
Her er noen bilder av huset, slik det ser ut innvendig. Hvis det er noe dere lurer på svarer jeg gjerne.
Føldedør fra Elgesem trevare
Inngangsdør fra Woie Snekkeri i Lofoten
Trapper fra Atab i Sverige
Gulvfliser fra "Gamle trehus" - reproduksjon av gammel norsk flis
Kahrs Valois Parkett, oljet fra fabrikk. Hardvoksolje på stedet
Sonos med Dali og B&W høyttalere i vegg
Varmepumpe fra Daikin
Vannbåren varme fra Buildahouse
SH Jupiter Soft spotter med 7 w LED
Trelags vinduer med gjennomgående sprosser fra Østlandske Vindu
Nordpeis N36V peis
Noen som tipper hva slags kjøkkeninnredning det er?
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Kanskje jeg klarer å få det halvparten så bra hos oss...I løpet av de neste 10 årene....
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Vilke betong brukte du til støyping av benk plate på bade? evt noe triks del gjerne ;)
Kan du fortelle litt om den støpte plata di?
Kan du fortelle hvilken vask du har brukt oppå, og hvilke spotter du har brukt over spegel?
http://www.byggebolig.no/mobler-interior/egenprodusert-benkeplate-i-betong/
Oppå benkeplaten har vi to vasker fra megaflis, og spottene på veggen er egentlig utelamper. LED 3W, støpt aluminium, selges hos Jula.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Nå om dagen er aktiviteten flyttet ut. Vi prøver å gjøre klar hagen, og har tegnet en hageplan. Temaet er sirkler. Det vil bli buede former på det meste. Inkludert terrassen, som har vært prosjektet de siste to ukene. Det blir 50 kvm terrasse med avrundede hjørner. Dekket er Kebony, og jeg bruker 8” bjelkelag og dobbel 8” drager. Gikk jammen med noen meter tømmer! Drageren er fundamentert på søyler med 1,8m avtand. Søyleskoene er justerbare i tilfelle setninger i massen. (gravde tross alt nesten 3 meter ned i forbindelse med tilbygget i fjor sommer). Dybde på fundamentene er 1,2 meter. Totalt 14 fundamenter. Bjelkelaget er dimensjonert etter tabell, med lysåpning 3,1 meter. Samtlige skruer er forborret og forsenket for å minimere sjansen for fliser og oppsprekking. Kebony virker en del hardere enn vanlig trykkimperingert virke. Kostnaden for alt materiellet er 27000 kr.
For dem som måtte lure... Hullet i terrassen skal fylles med et tre/busk av ett eller annet slag :-)
Vi har også plantet 20meter med bøkehekk som vil skjerme mot innsyn i hagen.
Bildene forteller vel resten.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Grunnmuren er isolert med 5 cm XPS (festet med 140mm plugger fra biltema) som er pusset med weber fiberpuss på nett. Deretter er det slemmet med Heydi. Rundt vinduene skråskjærte jeg XPSen og pusset med fiberpuss og brukte et vinklet plastnett fra Weber for å få holdbare og fine hjørner. Under vinduene la jeg skifer som jeg hadde til overs etter gulvet på vaskerommet. Limte skiferen fast med fliselim. Overgangen mellom skifer/murpuss og vindu er fuget med silikon.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Hvor kjøpte du hekkeplantene, pris osv?
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Vurderer agnbøk hekkeplanter fra Plantasjen til kr 59 kr/stk. Tror de er 80cm høye..
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Vi skal igang med noe liknende og jeg spekulerer på løsninger for kjelleren. Vi har også sparsteinsmur på 65-70cm tykkelse som jeg vurderer å delvis understøpe med samme metode som du har brukt olechrd.
Hadde dere noen problemer med løse steiner/utglidning i prosessen? Har det vært noen setninger de siste årene? Ut i fra bildene ser det ut som dere støpte gulvet helt inntil muren. Jeg har tenkt det burde vært noe isolasjon i overgang gulv-mur for å unngå kuldebro og at all gulvvarmen går ut i muren. Hvordan er erfaringen med den løsningen dere valgte? Og hvordan kledde dere innvendige vegger i kjelleren?
Veldig kjekt med noen som allerede har gjort det man har tenkt å gjøre så man kan høste noen erfaringer. Fint om du kan svare meg olechrd!
Siden du skal i gang med prosjekt anbefaler jeg på det sterkeste å opprette en tråd på forumet. Her høster du masse gode råd, og det er faktisk bra for motivasjonen også!
Når det gjelder vår understøyping så gikk det smertefritt, men det var tungt arbeid. Steinene under og i grunnmuren holdt seg stort sett på plass. Det som jeg i ettertid har tenkt litt på og som jeg tror er essensielt ved valg av vår løsning, er knotteplasten som skiller leire fra den "nye" innvendige nedre del av grunnmuren. Vår grunnmur ble 100% tørr innvendig. Dette fikk jeg sjekket over 1,5 år, for det tok noe tid før vi fikk satt i gang med kledning av veggene. Vi har heller ikke sett noen form for setninger eller nye sprekker i kjellerveggene.
Når det gjelder kuldebro, så isolerte jeg med 10mm EPS mellom gulv og vegg. Dette er også viktig for å få noe "fleksibilitet" på gulvet. Dessuten er grunnmuren isolert utvendig, slik at veggene er varmere enn det som ellers ville vært tilfelle.
For å gi et bedre svar, kan jeg lage et nytt innlegg som omhandler kjelleren
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Først i 2014 begynte vi å sette i stand kjelleren. Dette innlegget omhandler badet i kjelleren. Badet skulle være ca 10 m2, det skulle ha badekar og dusj. Budsjettet var ca 50-60000 kroner, så her var det ikke rom for å leie inn særlig med håndverkere, men siden jeg ikke er god til å legge fliser, brukte vi en innleid handyman til dette.
Jeg har vært redd for å kle inn den gamle grunnmuren med tette plater og membraner. Skulle det forekomme fukt, vil jeg at dette skal diffundere inn i rommet, heller enn å bli stengt inne av en membran. Derfor bestemte jeg meg for å pusse veggen med weber finpuss, som gir en «røff look. Impregnerte denne med noe nano-greier, slik at såpe og skitt skulle prelle av. Det samme gjorde vi med pipen som står i hjørnet av badet.
Ellers er det ikke lagt isolasjon på innsiden av veggene. Siden grunnmuren er 60 cm betong, med utvendig isolasjon anser jeg det som tilstrekkelig isolert. Dessuten er risikoen for innvendig kondens og mugg minimert.
I gulvet er det vannbåren varme, og som membran gikk jeg for megaflis tokomponent på gulvet og enkomponent på veggene.
Som ellers i huset brukte jeg Sanipex rør i rør, enkelt og greit å jobbe med for en amatør som meg.
Flisene er noen veldig billige porcelenato-fliser fra right price tiles. Samme type på gulv og vegg.
Siden det i utgangspunktet er brukt billige materialer, valgte vi litt eksklusive blandebatterier for å pimpe opp litt. Til håndvasken er det installert et Vola innbyggingsbatteri. For å kutte kostnader laget jeg veggboksen til denne av gips, smurt med membran, og dreneringrør i bunn, slik at eventuelle lekkasjer vil lekke til badet og ikke inne i veggen.
Belysning er ordnet med led (9W/m) strip over speil, dimbar i aluskinne med diffusor. I taket er det LED downlights.
Benken som vasken står på, er laget av de gamle gulvbjelkene som vi tok vekk mellom første og andre etasje. I taket lot jeg de gjenværende gamle bjelkene være delvis eksponert. På den måten føles rommet høyere, og total takhøyde er 2.40m på det høyeste.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Til å være en amatør, er det der godt prestert... Igjen!
Det ga meg noen ideer til badet jeg forhåpentlig skal lage i kjelleren en gang. Ca like stort, og tanker om ca samme innhold.
Holdt du budsjettet på badet?
Skal ikke brytere være på utsiden når det er våtrom?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Budsjettoverholdelse er jeg litt usikker på, men selve konstruksjonen av badet, med vegger, membran, rør, fliser, flislegger og elektrisk kostet anslagsvis 40.000 kr. Men vi brukte kanskje mer enn planlagt på badekar, vask, blandebatterier og toalett. Anslått totalkostnad ligger nok i området 70k +/-5k
Det er også viktig å huske på at kostnaden med avløpsrør, sluk og gulvvarme ble tatt i 2012 når vi støpte gulv og gravde ut kjelleren.
Sålenge bryteren er i sone 2 eller 3 går det bra. Normal praksis i dag er bryter inne på badet, ikke utenfor slik man gjorde før. Men her må man bruke skjønn, er bryteren rett ved åpningen til dusjdøren, så er det ikke bra Hvis du orker, kan du lese mer om dette her: http://www.standard.no/global/pdf/elektro-nek/lavspenning/nek400-7-701-2008-(2009-01-08).pdf
Husk også allpolig brudd til bad!
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Tror ikke jeg orker, jeg bare stoler på at du har rett. I vårt kommende bad nede har jeg satt brytere på utsiden, men der kommer både vask og dusj rett innenfor døra, så da er det kanskje ikke så dumt.
Jeg er også veldig usikker på dette med innvendig isolasjon og dampsperrer og greier. Jeg har to yttervegger på badet, og de får både dusj og badekar mot seg etter tegningene. Veggen er jo bare betong, så den tar ikke skade av litt fukt. Litt isolasjon vil jeg ha innvendig, så jeg vurderer å lime opp harde isolasjonsplater, type rockwool eller liknende, og så pusse dem. Jeg likte overflatebehandlingen din uten fliser på veggene. Litt sånn mørkt og mystisk. Ble missunnelig nå, ja
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Har tenkt på egen byggetråd etter hvert, men kan ikke love noe av samme kvalitet som denne....
Godt å høre at løsningene dine ser ut til å fungere. Knotteplasten var nok smart som kapillærbryter mellom leieren og ny betong ser det ut til. Hvor godt fikk du klemt knotteplasten inntil leiren? Ble det noen luftlommer bak der, eller fylte du de på noen måte? Ser at du la den under veggstøpen også - du var ikke redd for at den skulle skli/ bli ustabil på det underlaget?
Jeg har sett for meg at selv om du har isolert veggen på utsiden så vil du få et varmetap ned i grunnen under muren, hvor leiren vil holde 4 grader. 10mm EPS mellom veggen og gulvet fungerer vel mest som en fuge. Så vidt jeg har lest meg til på byggforsk, så anbefales 50mm for å bryte kuldebroene. Men mulig at varmetapet allikevel blir minimalt den veien...
Er erfaringen din at 50mm XPS på utsiden alene var nok isolasjon, eller burde du ha økt til 10? evt isolert på innsiden i tillegg?
Klart at det ville vært bedre med 10cm isolasjon utvendig, men da ville huset mitt sett litt rart ut. Grunnmuren ville stukket lengre ut enn huset forøvrig.
Kuldebro mellom vegg og gulv er nok til dels til stede. Men samtidig ville det vært noe upraktisk med 50mm EPS langs veggene?
Resultatet med 5 cm utvendig isolasjon er bra. Husk at 60 cm betong har betydelig bedre isolasjonsevne enn en tynn betongvegg. Jeg har målt temperatur på betongveggene med IR-termometer. Når det er normal romtemp inne, typisk 23 grader, og vinterkaldt ute, ligger overflatene på 17-19 grader. Totalt energiforbruk i huset på 230 kvm er 18000 kwh per år, med 5 personer i husstanden. Mye av dette er varmtvann, vaskemaskin etc. Vi fyrer utelukkende med strøm, og har det godt og varmt i alle oppholdsrom.
Lykke til med ditt prosjekt Marius W, du har tenkt på detaljene som skal til for å lykkes!
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Fylte du noe bakom knotteplasten?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Nei, ikke noe "fyll" bak knotteplasten. Men litt luft mellom steinene bakom der er vel ok? Grunnmuren bæres uansett av ny betongmur på innside og utside, men med en kjerne av leire og stein.
Enig i Frodes uttalelse, det skal et enormt trykk til for å presse sammen 50mm EPS langs hele randsonen på rommet.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
I mai støpte vi grunnmur og gulv til tilbygget. Under sees gulvet med rør for vannbåren varme. I gulvet er det 14 cm isolasjon.
Sommeren 2012 gikk det mest i kjellergraving, men også noe forberedelse til det som skulle bli det tekniske rommet. På bildet har jeg begynt å sette opp vegg av rupanel, for å ha noe solid å skru samlestokker og annet teknisk. Døren til rommet har blitt saget ut av en kyndig betongsager (Cato Betongsaging)
Her er vi i gang med å trekke rør til rommet, mye rør så det gjaldt å holde tunga rett i munnen. Rørene ble merket med vannfast tusj. Tur-vann skal fortrinnsvis gå langs rommenes vegger, og det er jo essensielt at man vet hvilket rom vannet går til. Jeg kjøpte inn 1000m gulvvarmerør til prosjektet, og det ble ikke så mye igjen. Alt av materiell ble kjøpt fra Buildahouse.dk, servicen derfra var super! Vi kjøpte også gulvspon med spor og aluplater fra Danmark.
Under er to bilder, tatt fra samme vinkel på samme rom. Det første er tatt sommeren 2012, det andre er tatt nå i kveld. Glad vi er kommet i mål!
Her er bilder av det ferdige rommet. Utrolig fornøyd med varmepumpeinstallasjonen. Vi kjører Daikin luft/vann. Seitron trådløse termostater i 1-etasje som kobler ut hvis vi skulle finne på å fyre i peisen eller hvis vår-sola steiker på. Strømforbruk lå i 2015 på 17600 kWh, og vi fyrer bare med strøm. Jeg gjorde hele installasjonen selv, med unntak av det kjøletekniske.
Rør i rør er Sanipex, utført av med selv. Sanipex er lett å montere, og er bortimot fool-proof. Valgte å samle alle rør på det tekniske rommet, uten noe skap, slik at kunstverket kan nytes J
Ellers er det skifer på gulv og trepanel på veggene. I taket er det noe ferdigmalte MDF-greier. Belysning er ordnet med LED-downlights med bevegelsessensor. For oppbevaring er det montert ikea kjøkkeninnredning. Vaskemaskin og trommel er montert høyt for enkel tilgang og god lagringsplass til skittentøy under.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Veldig mye god inspirasjon i denne tråden.
Drenering og uteområder: http://byggebolig.no/hage-uterom-71/ny-drenering-terasser-og-grontomrader
Nytt trapperom og oppgradere kjeller: http://byggebolig.no/oppgraderinger-oppussing/nytt-trapperom-og-renovere-kjeller
Garasje og carport: http://byggebolig.no/garasje-anneks-og-smahus/oystein-bygger-garasje
Nytt bad: http://byggebolig.no/oppgraderinger-oppussing/utvide-og-pusse-opp-lite-bad
JCB gravemaskin:http://byggebolig.no/anleggsmaskiner/jcb-minigraver-erfaringer/
Stemmer, det er Ikea. Heltre fronter som er pusset, vasket, grunnet og malt i samme farge som veggene. Så er det satt på egensnekret sokkel, flush med frontene.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Men kan jeg spørre, når du holdt på med kjellerutgraving, understøping av grunnmur etc. Hadde du noe firma som stod ansvarlig mtp tiltaksklasse osv..?
Snuser på et hus av samme årstall der det potensielt venter en slik jobb!
Og hvordan er det med rør? Hadde du en rørlegger bakom eller gjorde du så godt som mulig en fagmessig installasjon selv?
- Ny elektro
- Nye gulv
- Balansert ventilasjon
- Vannbåren varme og frikjølingsanlegg med Bosch Compress 7001i 12 kW på 278M brønn
- Nødstrømsaggregat
og diverse annet snacks
Hei og takk, her er det for det meste egeninnsats
Legger ved et skrytebilde av huset og hagen jeg - nå er det hyttebygging som er fokus for oss, selv om soverommet vårt ikke er ferdig enda.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Hvorfor hadde du fugeskum bak stendere på et av dine baderomsbilder i kjelleren?
Hei og takk! Noen steder er fugeskum brukt som ekstra fiksering vannrør. På ett av bildene ser man fugeskum bak bunnsvill. Denne er limt til gulvet med ms-polymer lim. Men for ekstra støtte, mot inntrykking av vegg, ble det lagt en stripe fugeskum bak bunnsvill.
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Tenkte å forskale og støpe trapp, så legge skifer på toppen. Den skal ha varmekabel for issmelting. Det blir nokså stort volum, så jeg har vurdert å legge isopor i kjernen av trappen, slik at jeg sparer betong og gjør oppvarmingen med varmekabel raskere.
Men så lurer jeg - EPS er ganske billig, XPS blir for dyrt. Men risikerer jeg å få maurtue inne i trappen? Alternativet er selvsagt å snekre en kasse av tre som settes som en kjerne inne i trappen, men ville helst unngå masse organisk materiale der inne, og så får jeg ikke fordelen med isolasjonen. Hva tenker dere?
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!
Har nok de i gulvet med varmekabel (sukkermaur).
Når du gjør noe du ikke kan, gjør det skikkelig!