56,316    68    5  

fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh!

 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
I 2007 kjøpte vi et lite paradis på jord. 30-40 minutter fra Bergen sentrum bor vi så landlig og naturskjønt som det omtrent er mulig å få til. Siden 2007 har vi og klart å få 3 friske og sterke gutter, så det er åpenbart gode vilkår for mye og mangt her på landet  ;D
Huset i seg selv er fra 1957, og i overraskende god teknisk stand. Fram til nå har vi for en stor del konsentrert oss om å fikse opp teknisk innvendig:
Brannvarsling fra Autronica, balansert ventilasjon til alle rom, kablet nettverk til oppholdsrom og det meste av elektriske kurser har fått nye kabler/stikk.

I fjor malte vi huset grundig utvendig. Brukte Drywood-maling, og resultatet er vi ekstremt fornøyd med  :)

Så nå er tiden kommet for endel utvendig.

For ikke å lage for lange poster, stykker jeg det  opp i flere poster.

Siste redigering: Monday, June 10, 2013 8:14:35 AM av eirikBerntsen
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Nå har vi knappe 250.000,- å bruke på disse prosjektene, og målet er å få gjort så mye som mulig selv, uten å tulle for mye med ting vi ikke kan. Er litt spent på å se hvor langt kronene rekker. I og med at prosjektene kommer til å ta sin tid, så vil vi spe på med kroner vi måtte ha "til overs" hver måned.

Vi har mange prosjekter vi har lyst til å gjøre, men her er en noenlunde prioritert liste:

* Strøm: Har idag luftstrekk og 3*25A. Nå legger vi alle kabler i bakken, både strøm, fiber og tele. Nytt elskap i teknisk rom i kjeller, som dels vil erstatte dagens modulskap på loft.

* Avløp: I 2009 var det en større oppgradering av vann og avløpsnettet langs veien her vi bor, så vi fikk lagt avløpsrør inn på tomten vår. Men siden det har det manglet 15-18 meter med rør opp til septiktank.

* Balkong/markterrasse: 48m² balkong, en markterrasse på rundt 25m², og diverse gangvei/trapper som blir bygget i terrassebord.

* Takaltan/terrasse og takvinduer: Bytter ut et gammel støpejerns takvindu med 2 store Velux, hvor det ene er en såkalt takterrasse, slik at vi får tilgang ut på flatt tak på tilbygg, og kan bruke dette som nødutgang og som takaltan.

* Redskapsbod. Etter inspirasjon fra flere supre blogger her på bb, blir det ikke noe byggesett, men en bod som bygges fra scratch, og som skal isoleres. Dette burde egentlig ha hatt pri #1, siden det nok vil fungere som furtebu/bomberom for meg. Men sånn er det når man er gift med Presidenten herself  8)

* Innrede kjeller: Idag er det ikke oppholdsrom i kjeller (vaskerom, teknisk, matbod, snekkerrom), men alt ligger tilrette for å bruke det til opphold. Så når redskapsboden er oppe, skal alt verktøy og dill og dall dyttes ut i redskapsboden, slik at vi kan pusse opp/innrede kjelleren til helse- og leke-rom (badstue, treningsapparater, spill som airhockey, etc), kjellerstue, vaskerom skal få dusj og do, mens teknisk rom beholdes som idag.

Mye på gang, men 1 ting om gangen... Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Aller først har vi måtte tenke, tygge og tegne litt.

En bekjent har tegnet mye fint på PC (Sketchup), jeg har tegnet litt på PC, og fruen har tegnet på papir.
Med hjelp av info både her på bb og ellers på nettet, fikk vi kludret ned en søknad til kommunen.

En strek i regningen var avstand til kommunal veg, som skal være hele 15m.
Vår balkong kommer rundt 13 meter fra vegen, så her måtte vi søke om disp.
Hadde det ikke vært for denne dispen, kunne vi begynt å bygge etter 3 uker, om ingen protesterte. Neppe noe problem, vi har endelig nok å holde på med. 3 små gutter (1, 3 og 6) og begge i jobb (og jeg med variabel funksjon i ryggen, for sikkerhets skyld), gjør sitt til at intet byggverk vil bli reist i høyt tempo  ;D

Gikk rundt med nabovarsel som inneholdt både skisser, bilder og beskrivelse. Begge aktuelle naboer var såre fornøyd, ingen protester. Etter anbefaling fra elektrikeren har vi skrevet i nabovarselet om strømkabelen som må legges gjennom en mindre del av naboens tomt. Rett og slett for å sikre at vi har et papir som viser at vi har lov å ha kabelen der, med signatur av naboene. Los problemos  :)

Søknad for å koble seg til kloakken var en enkel sak, med et enkelt skjema, og en tegning hvor jeg tegnet inn hvor røret skulle gå. Skjema og tegning fikk jeg hos det lokale vannverket, og med på veien et par tips om hvordan en fyller ut. Sendte papirene til en lokal rørlegger, som igjen stemplet papirene og sendte de til vannverket, som igjen sendte følgende skriv til kommunen.

Søknad for takaltan og balkong er registrert hos kommunen, og ligger her, her og her. Søknad om dispensasjon av vegloven ligger her..

I søknadene ligger der endel bilder, som gir et visst inntrykk av hva vi skal igang med.

Kom gjerne med innspill, spørsmål, kommentarer! Jeg har klødd meg en stund i hodet for tilslutt å ende opp med denne søknaden, og jeg er slett ikke sikker på at alt er gjort som det skal.
Man lærer så lenge man lever  8)
Siste redigering: Sunday, June 9, 2013 11:15:28 AM av fikse
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Litt bilder etter gravingen:

Klarer ikke å legge inn tekst mellom bildene her nå, men bildene er nokså selvforklarende. Trur eg.


Har liggende en liten haug med grus som skal fylles i bunn, men avventer til jeg får tak i en beltetrillebår. Her er det bratt, så jeg gidder ikke engang prøve å ta dette med vanlig trillebår  Grin
Grøft til avløp - P1070913.JPG - fikse
Grøft til avløp - P1070914.JPG - fikse
Grøft til avløp - P1070915.JPG - fikse
Grøft til avløp - P1070916.JPG - fikse
Grøft til avløp - P1070917.JPG - fikse
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Har lastet bilder opp til dropbox, og henter de derfra. Håper det funker bedre:

Bilder av grøften, fra stolpe som står på naboens grunn, og oppover/innover til vår hage, og videre opp mot huset:

(Flagget er til topps siden vi har en 3-åring å feire idag  :)  )Her kan det se ut som at vi ikke har overdekning i det hele tatt, men i praksis vil det bli helt greit. Trur eg  ;D
Det var en gang en vakker hage... Grøften skal jo fylles igjen, men det blir fjernet endel jord på oppsiden for å gjøre klart til redskapsboden.Her var vi adskillig nærmere vannrøret enn planen var. Vi visste ikke hvor vannrøret var lagt nøyaktig, så vi måtte bare ta en sjanse. Takk og lov for en forsiktig "gravør": Eneste skaden her er at isoporskålene rundt vannrøret knakk av et par steder, og må erstattes. Selve vannrøret er helt fint. Puh!Her ligger jordledningen. Denne tenker jeg å legge sammen med kablene/rørene (den gikk tidligere oppover i hagen). Her kan man se skjæringen i asfalten, hvor jeg i fjor høst gravde meg ned for å få ut jordingsledning. Her skal det graves opp, og alle kabler og vann skal inn samme sted i kjelleren.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Med en flaske glidemiddel og 60 meter "hesjestreng" gikk det som en lek å dra 48meter 25mm² inn i rør. La hele trekkerøret langsmed det flate og rette fortauet som går forbi huset, hengte kabeltrommelen opp med 2 bukker og en staur mellom, slik at den kunne snurre lett. I røret lå der en tynn streng, som jeg brukte til å dra igjennom en hesjestreng, som jeg igjen festet grundig i kabelen. Sprayet godt med glidemiddel for kabel inn i røret, og noe over kabelen mens den ennå hang på trommelen. Deretter var det overraskende lett å dra kabelen på plass. Røret forble liggende på bakken, så dette ble en enmannsjobb :)

Litt verre å få dradd kabel og rør opp i grøften alene, så her var det bare å kalle på fruen, og satse på at vi fikk dradd opp kabelen før det kom en bil kjørende  ;D
Det gikk igrunnen greit det og, men for å si det slik er jeg glad for å ha en frue som faktisk har litt muskler  ;)

Vi legger et rør i tillegg, som vi egentlig ikke skal bruke nå, men ha i reserve. Blåserør for fiber (det tynne oransje) er en fin ting når man skal flytte på fiber. Blåserøret er noe man _får_ hos strømleverandøren, iallfall her hvor vi har BKK.
Jordingsledningen surrer vi fast sammen med rørklasen.

En tanke som slo meg i går kveld da jeg surret sammen rørene, var å få dratt ut en kabel til lys ved hageporten. Så da er det ned til trikkeren igjen, og få med meg noen meter med rett type kabel.

"Gleder" meg til det skal lages hull i kjellerveggen til kablene (42cm tykk...)  Shocked
Signatur
   #6
 5,727     OSLO     0
egentlig er det vel mest gunstig om jordingskabelen ikke er surra med røra, er best om den får mest mulig kontakt med jord, just my 2 cents ;)

ellers ser det bra ut hittil, er mye jobb med ute-områdene også Grin
   #7
 8,022     Bærum     0

"Gleder" meg til det skal lages hull i kjellerveggen til kablene (42cm tykk...)  :o


Det går nok bra hvis du er tålmodig. Tok hull i grunnmuren her med hullsag med diamantkrone fra Jula. Ikke så tykk som din, men ingen problemer med tiden til hjelp.

Forøvrig spennende å følge med! Vet alt om at gammelt hus ikke bare er hus, men hage også....Kan egentlig legge ned uendelig antall timer uten at det blir ferdig  Wink

  (trådstarter)
   #8
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0

egentlig er det vel mest gunstig om jordingskabelen ikke er surra med røra, er best om den får mest mulig kontakt med jord, just my 2 cents ;)

ellers ser det bra ut hittil, er mye jobb med ute-områdene også :D


Takk for den  :)

Ja, ser den med jordingsledningen. Trikkeren vil komme på tunet for å godkjenne/underkjenne før det blir lukket  Wink Kanskje jeg bare kan klippe strengen rundt rørene når jeg har fått alt til å ligge som det skal, og sparke litt i jordingen så den ligger litt for seg selv?  Wink
Tenker å starte med å fylle med den fineste matjorden, for å få mest mulig "kontaktflate" for jordingen, deretter litt småsten som toppes med jord igjen. Området har alltid vært fuktig i jorden, til tross for tørkeperioder, så jeg tror det bør holde. Håper jeg..  ;D
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0


"Gleder" meg til det skal lages hull i kjellerveggen til kablene (42cm tykk...)  :o


Det går nok bra hvis du er tålmodig. Tok hull i grunnmuren her med hullsag med diamantkrone fra Jula. Ikke så tykk som din, men ingen problemer med tiden til hjelp.

Forøvrig spennende å følge med! Vet alt om at gammelt hus ikke bare er hus, men hage også....Kan egentlig legge ned uendelig antall timer uten at det blir ferdig  ;)


Takk for den Cosmo!

Jau, har kjøpt 1 stk Julabor (rundt 60mm?), og har en Bosch 2-26 hammer. Ikke akkurat noe monsterutstyr, men med et par pils og god tid, så...  ;D
Nå er det ikke betong i alle 42 cm, men såkalt sparemur, så det er endel luft i midten av muren. Det gjør det neppe lettere å få hull, siden det er mye granitt i stenen som ligger der... Har laget endel hull andre steder i denne muren, og det går på et vis. Har drept ymse billig-maskiner fra Biltema/Mekk på denne veggen  ;D

Ja, arbeidsledig blir man aldri med et gammelt hus! Takk og lov har vi sluppet de ekstreme overraskelsene her (foreløpig). Tørr kjeller og tett tak. Knock on wood og sånn  ::)

Holder i øyeblikket på med å bestille meg en mini beltedumper. Siklet etter en selvlastende sak, men billigste kvalitetsmaskinen jeg finner rundt 50.000,- ferdig på tunet, så det blir for heftig. Sikter meg inn på en AXO AMT 4.0D. Håper en slik skal ta brodden av de tyngste løftene... Helv... mye jord og stein som skal flyttes!
Signatur
   #10
 282     Tønsberg     0
Når jeg ser på bildene av hoved inntaks kabelen din, skulle du ikke ha en 3-4 meter av den i slakk ved stolpen? De skal jo ha kabelen opp og feste den i toppen av stolpen?
Håper du greier å dra ute de meterne nå?
Ellers ser dette flott ut, stå på!