23 370    14    0  

TorW: Prosjekt sykkelskur

 96     Bærum     0
Heisan. Vi kjøpte oss en enebolig for en tid tilbake. Den er bygget i 1951 og står på en tomt som etter fradelinger og omreguleringer etterhvert er blitt på litt under 800 kvm. Det er godt med uteplass siden huset er på ca. 90 kvm grunnflate.

Vi er 7 mennesker mellom 9 og 40 år som bor i huset, inkludert en rullestolbruker og et par hardcore fjortiser. De minste har som seg hør og bør sykler som fremkomstmiddel, men noe fornuftig sted å sette dem i fra seg er det ikke. Så da ender de opp mellom hagemøbler, biler og selvfølgelig midt foran inngangsdøren. Og som kjent: sykler som står ute ruster litt fortere enn de som står under tak.

Så da var det vel bare å sette i gang og lage sykkelparkering med tak over? Skuret skal bli ca. 9 kvm.
Planen er som følger.

1. Fjerne eksisterende gressplen og matjord i ca. 30 cm dybde
2. Legge fiberduk underst for å unngå vekst
3. Legge et lag med subbus, rette av og stampe hardt med hoppetusse
4. Legge et lag med settesand
5. Legge 40x40x5 cm betongheller av en eller annen type (som husets eksteriørkonsulent får bestemme Wink )
6. Feie over med fugesand
7. Bygge et enkelt skråtak og panelte vegger
8. Muligens legge takstein som ble til overs etter det nye hustaket
9. Male i samme farge som huset
10. Innvielsesfest!

Plassen der skuret skal stå var okkupert av en prydbusk. Den hadde stått der i over 20 år i følge naboen (som er vokst opp i huset vårt), så det tok en hel søndag å fjerne den med røtter og det hele.

Bilde 1: Her ser vi hullet etter busken samt påbegynt fjerning av gressplen.
Bilde 2: Her er alt gresset borte, og det tynne laget med matjord er begynt å bli borte.

Etter ca. 10 cm jord begynte problemene: stein på stein på stein, og ikke enkel småstein. Det er solid fjell som sprekker opp i skiver når du stikker spaden i den. I og med at det ikke var så mange steder å gjøre av all steinen, fant vi ut at vi skulle bygge et steingjerde.

Bilde 3: Så mye stein kan du få av å grave ut ca. 3 kubikk med masse  :o

Subbus blir bestilt straksens, og så blir det avretting og stamping.

Mer kommer!
TorW: Prosjekt sykkelskur - sskur1.jpg - TorW
TorW: Prosjekt sykkelskur - sskur2.jpg - TorW
TorW: Prosjekt sykkelskur - sskur3.jpg - TorW

  (trådstarter)
   #1
 96     Bærum     0
Etter en ukes stillstand i prosjektet kom det i dag halvannen kubikkmeter 0,20 subbus og én kubikkmeter 0,4 settesand. Bestilte det hos Oslo Pukk. OBS: subbus veier 1,53 tonn per kubikkmeter, så det var uaktuelt å hente det selv på en vanlig bilhenger. Levering kostet 800 kroner pluss mva.

Neste steg blir å fylle subbus i hullet og pønske ut hvor jeg skal leie meg en hoppetusse. Vibrasjonsplaten må være minst 70 kg for å komprimere subbusen riktig.
Prosjekt sykkelskur - subbus-settesand.jpg - TorW
   #2
 278     Sandefjord/Larvik     0
Flott at du legger ut prosjektet ditt!
Artig å følge med.

Lykke til videre!
  (trådstarter)
   #3
 96     Bærum     0
Takk skal du ha! Siden jeg aldri har pjusket i noe hage før eller hatt enebolig, tenkte jeg å ta en masse bilder og dokumentere alt. Uten slike forum som dette her hadde jeg vært skikkelig på bærtur ...  :D

Da var det dags igjen. Etter litt finpussing av underlaget la jeg ut fiberduk mot uønsket vekst underfra. Koster en knapp tohundrelapp for en rull på 10x1 meter. Jeg la den i remser med ca. 20 cm overlapp. Deretter måkte jeg subbusen forsiktig utover duken. Duken er veldig lett og ligger ikke særlig rolig. Det kan være lurt å ha et par never grus på hjørnene og midt på før man begynner å måke på for alvor.

På bildet er subbus-laget ca. 10 cm. Det skal etterhvert opp til 20+ cm
Prosjekt sykkelskur - fiberduk_subbus.jpg - TorW
  (trådstarter)
   #4
 96     Bærum     0
Et lite tips til de som trenger sand og grus: det er begrenset hvor lite man kan bestille fra leverandørene. Jeg trengte 1,5 m3 0,20 subbus og 1 m3 0,4 settesand, men det var visst alt for lite til at de engang gadd å måle det opp. Her er haugene adskilt, og det er 2-3 ganger så mye av hver som det jeg faktisk trenger. Litt gikk i krypkjelleren, men mesteparten kunne heldigvis avhendes på carport-gulvet hos naboen.

Prisen på sand- og grusprodukter er forøvrig grei. Koster 80 kroner per kubikk, eller deromkring. Transporten koster derimot 1000 kroner  Shocked
Prosjekt sykkelskur - sandhauger.jpg - TorW
  (trådstarter)
   #5
 96     Bærum     0
I dag fikk jeg endelig r**a i gir og fikk leid meg en hoppetusse (eller "vibroplate" på det noe dølle fagspråket). Koster meg 400,-/døgn pluss et par liter bensin. Den har en plate på 90 kg og er godt over minimumskravet til komprimering av subbus (mix av steiner og sand i visse størrelser). Laget med subbus er på bildet blitt ca. 25 cm tykt.

Gjett hvor lenge jeg sto og dro i snora før jeg oppdaget "On/Off"-knappen?  ;D
Prosjekt sykkelskur - vibro1.jpg - TorW
  (trådstarter)
   #6
 96     Bærum     0
Etter første runde med komprimering var det tid for avretting. Jeg bestemte meg for å la plattingen helle meget svakt utover og vekk fra gjerdet. Her er det lagt ned to lirer i vater, men den som er nærmest kamera er litt dypere enn den andre slik at det blir et svakt fall. Det sies at fallet skal være 1 cm på 1 m, og etterhvert kom jeg sånn nogenlunde i nærheten.

Til lirer brukte jeg de minste lektene jeg kunne få fatt i: 11x38 mm. De er gravd ned på høykant. Den lange planken øverst til venstre brukte jeg til å dra langs lirene for å få det plant. Vi ser også at jeg har måkt på mere subbus der det ble for lavt etter avrettingen.
Prosjekt sykkelskur - avretting.jpg - TorW
  (trådstarter)
   #7
 96     Bærum     0
Da jeg var fornøyd med avrettingen tok jeg opp lirene og fylte igjen hullene etter dem. Deretter gikk jeg over med hoppetussa en gang til. Denne gangen holdt jeg på vel og lenge for å få det så hardt som mulig. Kan hende det er unødvendig, men det er nå så ...

Overflaten på bildet ble så komprimert og hard at det ikke ble fotspor etter meg når jeg gikk.

Neste steg i prosessen blir å repetere komprimering, avretting og komprimering, bare med settesand.
Prosjekt sykkelskur - vibro2.jpg - TorW

  (trådstarter)
   #9
 96     Bærum     0
Skissen har jeg trygt lagret i skallen. På fritida driver jeg med minst mulig planlegging, prosjektmøter, diskusjon om uvesentligheter, revidering av dokumentasjon, anbud på materiell og mikrodetaljerte budsjetter  :D

Her er settesanda avrettet og komprimert. Sanda var ganske våt og ble knallhard med en liten halvtime med hoppetussa.
Prosjekt sykkelskur - IMG_4969.jpg - TorW
  (trådstarter)
   #10
 96     Bærum     0
Så var det på tide med steinlegging. Siden jeg var utkoblet på steinsjappa kom jeg hjem uten de halve steinene som trengs for å få plattingen i forband. Dermed ble det bare én rad med heller og litt pusling med andre ting istedet. Rettesnoren ses såvidt til høyre bak helleraden.

Settesanda er forøvrig så hard at man kan ligge på kne på den og jobbe uten problemer. For justering av hellene brukte jeg en plankebit og en vanlig hammer. Betonghellene jeg kjøpte er 40x40x5 cm og koster ca. 40 kr/stk.
Prosjekt sykkelskur - IMG_4972.jpg - TorW