166    4    0  

Støpe fundament til tørkestativ

f5k
 4     0
Jeg trenger å støpe et fundament til et tørkestativ (som tas ned om vinteren). Stativet står i dag i et stålrør som er sikkert ned i plenen, og vaier litt hit og dit siden røret ikke sitter spesielt godt fast. Det bør legges til ser jeg er fullstendig nybegynner og har aldri støpt noe selv (ennå).

Planen var å bruke støperør og sette stålrøret oppi, noe som også støttes av http://www.husbyggeren.no/opstad1005.htm, men det er enkelte ting jeg synes er uklart:

1. Diameter på fundamentet: jeg har planer om å bruke en støpesylinder i papp, men hvor stor bør diameteren på denne være, eller mer spesifikt, hvilken tykkelse bør fundamentet ha på utsiden av stålrøret?

2. Vannansamling og frost: vil det være best med et gjennomgående hull i fundamentet (og stålrøret) slik at vann kan renne gjennom eller er det å foretrekke et tett stålrør (som det anbefales på nettsiden over)?

3. På nettsiden over står det at man skal grave til frostfri dybde og legge isolasjonsmatter eller telesikre masser under, minst 50 cm rundt. På https://www.glava.no/isolering-i-grunnen/losninger/telesikring/telesikring-av-personbilgarasjer-uthus-og-boder/ står det "uten markisolering må det fundamenteres til frostfri dybde som ofte er 1,5 m til 2,5 m avhengig av sted og grunnforhold". Dette går ikke helt ihop, og ville innebære et hull på en drøy meter i diameter, minst 1.5m dypt og med isolasjonsmatter under i tillegg. Jeg forstår det slik att man bruker isolasjonsmatter hvis man ikke har gravd til frostfri dybde, og jeg synes dette virker fullstendig overkill for et enkelt tørkestativ. Noen anbefalinger / erfaringer?

Håper det er noen som kan hjelpe meg litt i gang her, regner med at det er noen relativt naive spørsmål her, men i såfall er de forhåpentligvis enkle å svare på. Smile

HSt
   #1
 16 791     Sørum     0
Hva slags masser har du under? Er det leire så høres godt med isolasjon fortsatt fornuftig, du kan legge isolasjon rundtfundamentet og legge den høyereipp rundt for å slippe å grave så stort hull.

Frost kan følge fundamentet ned derfor kan isolasjon være viktig
f5k
  (trådstarter)
   #2
 4     0
Takk for imponerende raskt svar!

Ja, det er leire under, så da burde et hull på 1m, med isolasjon et stykke opp rundt sidene (til ca. 20 cm dybde?) og pukk mellom isolasjonen og fundamentet være en plan?
OH
   #3
 240     0
Har støpt fundament i 10l plastbøtte. Har fungert perfekt i mange år nå.
Danderer hylsa der den skal være. Taper igjen bunnen så betongen ikke tetter røret.
Når det er tørt er det bare å ta av bøtta og plassere i ønsket hull.
f5k
  (trådstarter)
   #4
 4     0
Takk for svar! Det er ikke noe problem med frostspreng i hullet når stålrøret ikke er tett? Antar ikke det, siden sidene jo er dekket av stål.