248    3    0  

Uteovn/pizzaovn

 1     0
Hei!

Mitt første innlegg, ganske enkelt fordi jeg lurer på å starte på et prosjekt der jeg ikke har peiling.

Fant en video på YouTube av en innretning jeg synes var interessant.

https://youtu.be/DBc34XRhZbA

Planen er å bygge noe lignende rett på fjellet. Tenkte å støpe en såle som ovnen kan stå på, og bruke ildfast mørtel for å støpe selve ovnen. Likevel er jeg redd det er mange store tabber jeg kan gjøre her. Hvilken type stein bør brukes som heller? Da tenker jeg på steinene som skiller de forskjellige nivåene, og som er brukt som fundament i videoen. Er det samme hvilke steiner ovnen er bygd av ellers? Kan teglstein fungere?

Vet at jeg egentlig har tatt meg vann over hodet her, men virker spennede selv om jeg har alt å lære.

Det er sikkert masse andre feller jeg også kan gå i, så alle tips mottas med takk!

   #1
 683     Bergen     0
Jeg skal mure meg en slik ifm hagestue/basseng, og har funnet ut følgende:

Understellet må være solid nok (murt/støpt). Leca, betong, tegl fungerer fint.
Platen under ovnen må være minst 10cm, (avhenging av armeringen, distanse mellom bena osv) men normalt 15-20cm plass støpt.
Over platen brukes olivine sand eller brannmursplate som isolasjon mot selve ovnen. Olivine sand er i praksis det samme som sandblåsesand fra biltema. Brannmursplate har de overalt, f.eks coop bygg
selve ovnen kan bygges i charmotte eller gammel massiv tegl. Jeg skal bruke massiv tegl som plukkes fra et bygg fra 1930 tallet.
Utenpå domen må du isolere for å oppnå høy temperatur. Her kan du bruke keramisk isolasjon (dyrt) eller Perlite blandet med cement og vann. (skaper en luftig blanding som isolerer) Perlite løsningen krever selvsagt mer plass da isolasjonsegenskapene er dårligere enn keramisk. Du kan også gjøre begge deler og avslutte med å pusse perlite miksen.

Han her gjør slik jeg har tenkt å gjøre:
https://www.youtube.com/watch?v=L2ggDFNaGQc

Charmotte stein får du kjøpt f.eks på
https://bakerovner.no/produktkategori/tilbehor-og-utstyr/byggevarer-til-bakerovn/stein/
Teglstein:
www.finn.no
Ildfast mørtel:
https://www.google.com/search?q=ildfast+m%C3%B8rtel&rlz=1C1GCEU_enUS819US819&oq=ildfast+&aqs=chrome.0.69i59l2j0l2j69i57j69i60l3.1609j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
brannmursplate:
https://coop.no/sortiment/obs-bygg/bygningsplater/brannbeskyttede-plater/tolmer-14102?variantCode=141106
Perlite
https://hageglede.no/produkt/sautstyr/tilbehor-fro-og-sautstyr/perlite-grade-3-100liter/?gclid=CjwKCAjwqpP2BRBTEiwAfpiD-0AcEvzieskhT8-4ZhaOqkzh0HwV8vFlKecEEqk3zcfv0D74PwJnDBoCPoUQAvD_BwE
Keramisk isolasjon:
https://bakerovner.no/produkt/keramisk-isolasjon-rull-1260-c/
Olivine sand:
https://www.biltema.no/verktoy/trykkluft/sandblasing/sandblasesand-2000043005
Signatur
HSt
   #2
 26 338     Lillestrøm kommune     0
Synes dette ser for simpelt ut til å fyre i

Pass i allefall på lang avstand til treterasser og takmembraner og alt som en glo kan medføre brann.
TSt
   #3
 7 543     0
Et sted hvor det ikke finnes en treverk i mange meters omkrets kan en kanskje bruke noe slikt men en ser jo at dette lekker over alt så kan ikke benyttes mener jeg.

Det er viktig å passe på, i nabolaget var det en med utepeis og de hadde "bål" på balkongen etter første gangs bruk ca kl. 3.30 på natten. Heldigvis var eier fremdeles oppe og var i god form så de klarte å slukke det selv. Har dessverre annet eksempel fra noen som reiste fra hytte tidligere på kvelden og kom tilbake til en branntomt med to omkomne når de kom hjem fra byturen. Jeg ble klar over det pga at himmel ble lyst opp av branntomten snau km unna.