8 494    8    0  

VonZu: Jordvoll og leplanting

 234     Rogaland     0
Sesongen tilsier at det er på tide å iverksette litt arbeid utenfor husets fire vegger.

Hagen vår er relativt stor, hvilket vi setter pris på. Men den er veldig utsatt for vind fra alle kanter untatt sør. Derfor tenger vi å legge opp litt jordvoller rundt hagen, og sette leplanter i dem.

Jordvollen tenker vi å bygge opp med en steinrekke på hver side, for å få litt ekstra høyde, samt holde vollen bedre på plass. I bunnen av vollen tenker vi å bygge opp med pukk, samt en og annen kampestein. På toppen av dette legger vi jord.

Leplantene ser vi for oss å sette opp i tre rekker. En på toppen av vollen, og en litt nedenfor på hver side.

  (trådstarter)
   #1
 234     Rogaland     0
Jordvollen som går høyre-venstre over det ene bildet skal brukes i den nye vollen. Under ligger en gammel vei som vi vil ha frem i dagslyset igjen.

Den nye jordvollen skal ligge i ca. i det inngjerdede området med dødt gress. Det er mulig den blir noe bredere, men det må vi se litt etter hvert.
VonZu: Jordvoll og leplanting - 2010-04-11 20-16-40 - 0003_resize.JPG - VonZu
VonZu: Jordvoll og leplanting - 2010-04-11 20-15-37 - 0002_resize.JPG - VonZu
  (trådstarter)
   #2
 234     Rogaland     0
Jordvoll nummer to tenker vi å legge inn mot denne steinrekka. Kanskje litt høyere enn steinrekka. Vi ser for oss at jordvollen avgrenses på nedsiden av en litt mindre steinrekke. Foran delle lager vi en ny grøft for å lede bort vannes som kommer fra bakken til høyre.
VonZu: Jordvoll og leplanting - 2010-04-11 20-17-51 - 0004_resize.JPG - VonZu
  (trådstarter)
   #3
 234     Rogaland     0
Av planter har det blitt foreslått å sette kristtorn på toppen, og aronia på sidene.
Kristtorn fordi det etter sigende er en god leplante, og så er den vintergrønn.
Aronia fordi den også skal være en god leplante, samt at bærene kan brukes i matlaging.

Litt her og der tenker vi også å lure inn ett og annet frukttre. Plommer, for eksempel. Da fortrinnsvis på lesiden, da de skal være så skjøre.

Men når jeg leser om kristtorn og aronia, blir jeg litt i tvil om det er så egnede leplanter.
Kristtorn ser ut til å like lune steder med dyp, løs og næringsrik jord. Høres ikke ut som toppen av en forblåst jordvoll.
Aronia blir jeg usikker på om vi har blitt anbefalt den røde eller sorte typen. Hvis det er den sorte, blir den etter sigende ikke mer enn 1 meter høy. Knapt noen leplante i det hele. Den røde typen blir høyere, men er bærene like anveldelige?

Svar til dette mottas med takk. Men jeg lurer på om dette strengt tatt er rett forum? Kanskje det fins ett eller annet hage- og landskapsforum en eller annen plass. Her inne er det vel kanskje mer flis i fingeren enn grønne fingre  :D
   #4
 345     Kvinnherad     0
Ligger ikke enn planteskole eller slikt i nærheten av deg? De har nok mangen gode tips?
  (trådstarter)
   #5
 234     Rogaland     0
Joda, det ligger hvertfall en planteskole på Braut. Vi har en nabo med fatstid innenfor anleggsgartneri. Han snakker med dem nå. Vi lurer på å bruke han til å levere og plante busker og trær og hva det til slutt nå blir.
Men det er alltid greit å få innspill fra mange hold.
  (trådstarter)
   #7
 234     Rogaland     0
Under og etter jonseredsifisering. Trærne er noe kronglete greier. Jeg hadde en tanke om å lage ved av dem, men nå er jeg i tvil. Det kommer kanskje til å koste mer enn det smaker. Torner og kronglete greiner og drit og lort. Tror kanskje de skal få begraves i bunnen av jordvollen.

Saga er for øvrig 20 år gammel, og sviver akkurat like bra som den noen gang har gjort. Etter å ha stått ubrukt i hele vinter, startet den på tre drag. Den har utallige trær på samvittigheten, og har slitt ut mange sverd. I begynnelsen gikk den regelmessig på felling og kvisting i granskog. Det er strengt tatt ikke før en har slik historikk å se tilbake på at en virkelig kan begynne å snakke om kvalitetsverktøy. Når denne saga takker for seg, skal jeg sette den på pidestall.
VonZu: Jordvoll og leplanting - 2010-04-14 19-16-57 - 0067_resize.JPG - VonZu
VonZu: Jordvoll og leplanting - 2010-04-14 19-34-55 - 0080_resize.JPG - VonZu