971    10    0  

2 tom 8 som terrassebord

AKB
 55     Sandvika     0
En nabo vurderer 2 tom 8 som terrassebord. "Gevinsten" vil være penere dekke dersom man liker brede bord, og økt c/c avstand på bæringen (1,2m). Terrassen legges på avrettet gruslag så det er kun snakk om et lag 2tom4 med tilnærmet full understøttelse under til lufting

Enkelt prisoverslag vs 28*120;
28*120: 
2tom4 20,-/m  c/c 0,6 =33,33
28*120 14,-/m 8,3pr m = 116,2
SUM: 149,53/kvm

2tom8:
2tom4 20,-/m c/c 1,2 = 16,67
2tom8 35,-/m 5pr m = 175
SUM: 191,67/kvm

Dvs en merkostnad på 42,-/kvm for et dekke som går raskere å legge (?), innebærer færre skruer og er penere å se på (ifølge noen :) ).

Hva tenker dere?

Det er i tidligere tråder nevnt problemstillinger rundt tørking av brede bord og innfesting av skruer. Er det noen som har erfaringer rundt tilsvarende? Et bord av denne størrelsen vil vel krympe 5-8mm i bredden? Kan trinnvis innfesting være en mulighet? Kun skru en side ved montering og neste side året etter når det meste av tørkingen er unnagjort?

For å lage litt variasjon i terrassen kan man kanskje vurdere noen innspill med 2tom4 også?

HSt
   #1
 31 312     Lillestrøm kommune     0
Det vrir seg, finnes en leverandør av brede tersssebord av limtre, vil han ha brede ikke kunststoff bord er det alternativet
TSt
   #2
 11 660     0
Norsk Limtre  har Royal behandlede brede bord som løser problemene dine(de er innom Alvdal for behandling)  De sender deg også vareprøver hvis du vil ha.  Jeg fikk de i forrige uke men har ikke rukket å vurdere videre terrasse.
   #3
 307     Sørlandet     0
Jeg tenker at jeg lurer på hvor du får cc/avstand på 120cm fra?

Om vi sier cc60 på 28mm bord-tykkelse er normen*, så har du en dobling i L og en 48/28 = 1,7dobling i h.
Gitt at det er samme materialstivhet så bøyer da 2"8"ene ned 2^4 mer, pga. spennlengde og 1,7^3 mindre pga. tverrsnittshøyde, hvilket netto blir  2^4 / 1,7^3 = 3,3 ggr mer.
Det blir forstås litt andre forutsetninger i lastarea, da man sannsynligvis fint klarer å tråkke helt ned på kun den ene 120x28eren, som da også er smalere. 

Med cc80 får du iaf. med tilsvarende regneøvelse 1,03 ggr mer = tilsvarende situasjon som for 28mm bordene.  

*Jeg vet ikke helt hva normen for dette er, men når jeg byggde en 120cm bred trapp med 2" tykke trinn så gikk jeg for tre vanger, da det ble for lite stivt med to. 
Eller edit.. kom på at jeg valgte å gå over til 28mm bord når jeg liks måtte inn med tre vanger Smile


AKB
  (trådstarter)
   #4
 55     Sandvika     0
TSt: Hva er prisen på limtrebord til sammenlikning?

HSt: Med vri seg, regner jeg med at du mener at bordet vil kuve opp mot tørkesiden i ulik grad i bordets lengderetning(?). Kan i så fall trinnvis skruing være en mulighet for å unngå at bordet sprekker pga spenningene på tvers av bordet etterhvert som det tørker? Slik at man spenner ned den kuvede siden etter et år. På særlig kuvede bord kan man eventuelt sette flere skruer i bredden for å fordele spenningene mellom hver enkelt skrue og redusere muligheten for at bordet sprekker. Et annet alternativ kan være å kappe bordene i lengder på f.eks 2,4m, men da vel vitende om at man får mange flere skjøter på terrassen.

Er i utgangspunktet tvilende jeg også, men det hadde vært interessant å høre om noen har forsøkt å ha dekke med 2 tom 8, og hvilke eventuelle tiltak folk har forsøkt for å unngå vridning, med eller uten hell Smile

Werecar: Det er helt riktig dersom man ikke tar bredden av bordet i betraktning og antar at nedbøyningen er som jevnt fordelt last. I de aller fleste tilfeller er det i det du setter foten på bordet at du opplever om det er sviktende eller ikke. Så dersom man tar utgangspunkt i at nedbøyningen for punktlast er mest relevant og bredden er med i regnestykket for stivheten får man 3rot av 8,4 som gir 2,0, dvs c/c 1,2m. Men dersom erfaring tilsier at opplevd stivhet er ulik enn regnestykket så bør man absolutt ta med det i vurderingen av senteravstand, det er jeg helt enig i, jmf ditt eksempel med trapp. Men deler av forutsetningen her er også at 2tom4 har tilnærmet full understøttelse hele veien så det blir ingen samtidig nedbøyningen med bærelaget som man typisk har. I alle tilfelle er det lite kostnad å legge flere 2tom4, så vi kan ta utgangspunkt i c/c 0,9 og får da 197,22,-/kvm
HSt
   #5
 31 312     Lillestrøm kommune     0
De vil krumme seg i tversretning og lage vanndammer
   #6
 307     Sørlandet     0
Jeg er enig i at bredden har noe å si, nevnte det også såvitt (men tok jo ikke inn det i den helt klart litt for enkle beregningen). Sen er det jo snakk om dynamiske laster når man tenker svikt og en fot er slik du sier nærmere en punktlast, men spørs her om det kun er en fot. Det er sannsynlig at to personer samtidig vil belaste et cc120 spenn på en 8" bred planke , mens det er mer tvilsomt på 12cm bredde og cc60.

cc90 kan jeg kjøpe vil være ok.
AKB
  (trådstarter)
   #7
 55     Sandvika     0
HSt: Det blir resultatet uansett innfestingsmetode, eller andre tiltak? Intet nytter?

Werecar: Godt poeng med bredden opp i mot mulig belastning. Et ekstra stivt terrassedekke er helt klart å foretrekke. Går utifra c/c 90

   #9
 26     0
Norsk Limtre har Royal behandlede brede bord som løser problemene dine(de er innom Alvdal for behandling) De sender deg også vareprøver hvis du vil ha. Jeg fikk de i forrige uke men har ikke rukket å vurdere videre terrasse.

Hei!

Endte du opp med terrassebordene fra Norsk Limtre, eller valgte du noe annet. Vi vurderer det samme nå på en terrasse på 70-80m2 og prøver å høste litt erfaringer...
TSt
   #10
 11 660     0
Har hatt andre ting så terassen er ikke ferdigstilt. Det er visst lov å bruke Royal impregnert til terassedekker men ikke til kledning lenger pga brannklasse.