76 526    105    11  

Avstand mellom bordene på terrassegulvet

 311     Hedmark     4
Jeg skal legge en ganske stor terrasse med trykkimpregnert materiale.  Den blir liggende ca. 20 cm. over bakkenivå (komprimert steinfylling). Jeg har tenkt å bruke 21 mm materiale.  Trykkimpregnert er vel i seg selv ganske fuktig når det er nytt. Jeg vil helst ha så små sprekker som mulig i gulvet. Hvor stor avstand må jeg bruke mellom plankene?

   #2
 492     Trondheim     0

Legg helt inntil hverandre.

-og bruk snor og/eller metermål for å se at det blir rett. En i nærheten her som har en terrasse man blir sjøsyk av å se på. Materialet er ikke alltid helt rett og helt i samme dimensjon.
  (trådstarter)
   #3
 311     Hedmark     0
Nå til dags bruker en vel skruer til slikt? Det er vel lurt å bruke en skrue midt på bordet for å unngå tørkesprekker???
   #4
 543     Asker     1
Litt avhengig av bredden på bordene, men bruk 2 skruer på hver bjelke. Og husk å legge bordet "riktig veien" slik at skruene sørger for å holde igjen kuvingen.

Hvis du legger de klin inntil hverandre, så får du et par mm sprekker neste sommer.
Signatur
   #5
 185     0
Jeg forborret også for å ikke få sprekker i bordene.
Forsenke litt også så blir det bra.
Du må bruke 2 skruer ellers vil bordet "krølle" seg.
Skruene må ikke senkes så mye at det blir hull som vannet blir liggende i.
   #6
 3 716     Ringerike     1

......... og helt i samme dimensjon.


Kommer av at vi i Norge har kvastpakker (ulike lengder i samme pakke) det vil da si at det bordet hvor enden stikker ut i det fri får bedre tørk og endrer da dimensjon. Har selv brukt endepløyde terassebord for å unngå å skjøte på bjelkelaget og spare avkapp.
Signatur
   #7
 744     Verdens navle     0
Har en platting på bakken, der spalten mellom bordene noen steder tettes av sand, barnåler, etc. Ikke moro når man spyler eller det regner, og vannet ikke får rent unna. Er spalten i utgangspunktet liten er det lett for at det tetter seg helt.

Ville lagt bordene med 2-3 mm avstand, så tetter de seg ikke når de blir våte.
Signatur

   #8
 195     0
Nye terassebord er nesten gjennomvåte, jeg har aldri opplevd at de har utvidet seg etter de er lagd.
   #9
 324     Karmøy     0
Heisann. Bruker å legge to av lamellene på målestokken mellom, for avstand. Greit å kontrollmåle avogtil også da. 2 skruer på endene, også er jeg fornøyd med tipset jeg fikk av en snekker, og det var å veksle skruer på bjelkene, for å unngå sprekk. En annen ting som er litt nyttig å vite er at det er en rotende på bordene, og den er som regel bredere. Og terrassen skal selvfølgelig skrus på rettsiden (marg) opp. For prikken over i'en er det fint med kantbord, med det byr jo på litt mer arbeid i for av spikerslag.
Jo, ville sikret litt mellomrom, da jeg tidligere la terrasebord med for lite mellomrom, og den er hvertfall tett mye av vintershalvåret.
Avstand mellom bordene på terrassegulvet - 2010-05-03 21.19.46.jpg - BLADE
   #10
 3 716     Ringerike     0

.........En annen ting som er litt nyttig å vite er at det er en rotende på bordene, og den er som regel bredere.......


Vel, forskjellig bredde har ingenting med rot/topp på bordet å gjøre men om produsenten legger topp/rot i rettenden av pakken. Den delen av bordet som er i kvastende tørker mere ut og derfor vil den delen endre bredde. Den delen som er i andre enden av pakken beholder fuktigheten lengre og vil derfor heller ikke krympe i bredden så mye. Etter at det er lagt vil fuktigheten og bredden gjevne seg ut over tid.
Signatur