17,459    16    4  

Boblebad-nybegynner søker råd fra boblebad-veteraner...

 241     Jar     1
Hei!



Vi har nettopp anskaffet oss et utendørs boblebad på fjellhytta.
Badet er fra Hotspring, relativt lite, med plass til 4-5 personer og det rommer rundt 700-800 liter vann.


Sammen med badet fikk vi et kjemikaliesett med flere dunker forskjellige kjemikalier, pluss teststrips selvsagt.


Det jeg savner (mulig det fulgte med men jeg har rotet det bort) er en enkel forklaring på norsk (ikke engelsk eller “kjemisk”) om hva jeg gjør i forhold til de forskjellige verdiene teststripsene måler og gir meg.


Kjemikalie-dunkene jeg har er:


SpaKlor
Denne virker som påvirker pH-verdi(?) og klorverdi (som skal ligge på 2,0-4,0ppm for et bad som vårt som ikke har ozon-anlegg)


Pro pH-UP granulate
Nokså selvforklarende, den øker pH-verdien dersom den er for lav (sur) til 7,0-7,4 som pH-verdien bør ligge på


Pro pH-DOWN granulate
Det samme, den senker pH-verdien fra alkalisk og til 7,0-7,4 som pH-verdien bør ligge på


Spa Alkalinity Up
Denne virker som også påvirker pH-verdien, siden det står den “hjelper deg å holde pH-verdien i spabadsvannet stabil”. Men det står også noe om at den påvirker alkaliniteten som skal ligge på 80-120 ppm.
Jeg har ikke noe kjemikalie som heter “Spa Alkalinity Down”


Hardness Up
Denne virker også som påvirker pH-verdien, men primæroppgaven er “å gjøre vannet ditt mer skånsomt mot både deg og komponenter i spabadet”
Den påvirker da hardheten som skal ligge på 150-250 ppm.


SpaShock
Igjen nevnes ideell pH-verdi på boksen (kanskje dette bare er en standardtekst?), men også at verdien for aktivt oksygen skal ligge på 5,0-8,0 ppm.



Teststripsene måler følgende verdier:


Total Bromine
Skal ligge på 3-5 ppm
Vet ikke hva dette er, eller med hvilket kjemikalie jeg påvirker verdien hvis den enten er for lav eller for høy


Free Chlorine
Skal ligge på 3-5 ppm
Dette er jo klornivå, vet ikke hvorfor det står “Free” men jeg tipper at dersom denne er for lav så kjører jeg på med SpaKlor..?


Alkalinity
Skal ligge på 40-120 ppm
Er denne for lav (står riktignok at ideell verdi er 80-120 ppm på boksen i motsetning til stripsene) så kjører jeg på med Spa Alkalinity Up, men hva om verdien er for høy? Måleområdet for stripsene går helt til 240 ppm...


pH
Skal ligge på 7,2 til 7,8 (eller 7,0 til 7,4 som står på flere av boksene).
Denne er jo grei, her har jeg kjemikaliebokser for henholdsvis pH UP og pH DOWN


Total Hardness
Skal ligge på 25-150 ppm ifølge stripsene, men 150-250 ppm i følg boksen
Her øker jeg hardheten med Hardness Up, men hva om verdien er for høy?




Så alt er ikke krystallklart for meg, strålende om noen med årelang erfaring kan chip’e inn med sin erfaring. Wink


Det jeg har skjønt fra teksten på boksen er at SpaKlor tar man i hver gang badet brukes (usikker på om man gjør det før eller etter), og da “1 teskje per person per time”, og at man også kan bruke denne for sjokk-klorering.
Det står riktignok at dette må løses opp i en bøtte vann først, og så helles oppi badet, men er det veldig nøye? Jeg tenker å helle kjemikaliene rett ned i grovfilteret mens badet er avslått, og så gi det noen sekunder på å synke nedi, og så sette på badet (luft/pumpe) og la det gå i minst 10 minutter for at kjemikaliene løser seg opp.
Hva er andres erfaringer og metoder her?


Jeg har også en flaske med SpaFilterCleaner (væske), den får jeg komme tilbake til senere, filteret er jo bare 4 dager gammelt og skal vel neppe måtte renses på en stund.


I tillegg fulgte det med en sylinder med Continuous Silver Ion Sanitizer.
Den skal utrolig nok “End routine usage of chlorine and bromine and restores water quality when used in conjunction with MPS.”
Jeg slapp denne oppi filterhullet, uten at jeg vet helt hva MPS er eller om jeg har det... (kanskje jeg skal fiske den opp igjen..?)



Så nå er vi i gang med å måle med strips, og forsøker å tilsette litt “krydder” basert på verdiene, og foreløpig tror jeg vi klarer å holde oss nogenlunde innenfor normalverdiene selv om f. eks. Både pH og Bromine (men særlig pH) har vært litt utenfor ideellverdi noen ganger (men da har enten SpaKlor eller pH UP/DOWN gjort susen).


Men jeg er fortsatt altså usikker på en del av de andre verdiene, hva de betyr og hva jeg gjør med de om de er utenfor normalen...


Så er det slik at dette badet står ute, på over 1.000 MOH. Så det er det tatt hensyn til ved monteringen, det er bygget opp en solid såle med lecakuler og isopor for å isolere mot tæle og kulde underifra, og badet er bygget inn i en terrasse og har fått Glava Vintermatter rundt hele, pluss en ekstra (riktignok litt tynn) isolasjonsplate på innsiden av døren til maskinrommet.


Men jeg tenker på å senke temperaturen fra 38 grader, til f. eks. 25 når vi reiser fra hytta, er det dumt eller smart? Når vi kommer opp igjen må jo uansett badet gjennom en kjemikaliekur så da kan det samtidig bruke tiden på å komme opp i temperatur.


Og, hva slags kur må jeg belage meg på når vi kommer opp igjen, og badet har stått ubrukt og uten vedlikehold (men med strøm og påslått) i opp til 4-5 uker?
Jeg ser for meg grønt stinkende vann, men det er kanskje ikke alltid tilfellet, eller...?
Da tipper jeg boksen med SpaShock skal fram for å gi badet en skikkelig kule?
Hva gjør dere med hytte-boblebad?
Å tappe ut er relativt uaktuelt (og jeg håper ikke det er eneste svar...)


Dette ble langt, men jeg håper noen med erfaring kan gi en nybegynner litt “for dummies”-info Smile


Og kanskje dette kan være informativt for andre i samme situasjon..?
Mvh
Christopher
Boblebad-nybegynner søker råd fra boblebad-veteraner... - 14572682_10153773117631746_925419004_o.jpg - grenness

   #1
 4,623     Sørlandet     1
Bruker spafrog her. Liten flottør med to patroner i. Badet klarer seg nesten selv. Idag har jeg hatt sesongrengjøring (nyvasket og desinfisert karet, fylt nytt vann og balansert vannet til riktige verdier).

Personlig pælmer jeg bare rett oppi vannet: første gang en sjokkstart med noe klorgranulat/jumpstart så alkaline up (vær litt obs på om du har lave verdier av denne får du også lave ph verdier så jeg justerer dette først) også justerer jeg ph.

Etter dette hiver jeg oppi spafroggen og gjør egentlig ingenting den neste måneden utenom å hive oppi ett lokk med oxidizer (shocker) etter hver bruk. Tester innimellom for å se at verdiene holder seg. Etter en måned eller to må jeg bytte patronen i spafroggen. Har en haug av andre greier som jeg ikke vet om er noe vits i, hiver oppi litt av og til om jeg skjønner noe logikk av det som står på flaska.

Er ingen ekspert på dette. Googlet en del, spesielt inforhold til klor vs bromine, mye interessant lesning, men som du sier mest på engelsk: Så lenge du bare har en ppm klor (1liter av 1milloin!) kverker du mesteparten av bakteriene på kort tid, var ett av svarene jeg fikk. Så sykdomsmessig skal man bomme fryktelig for at det skal gå ad undas. Men klart google (eller meg) er ikke sikre kilder:)

Handler alt fra spaparts norge. Har vært veldig behjelpelig med det lille jeg har lurt på. han selger bla spafrog.

   #2
 1,355     0
Hva er egentlig problemet med å tappe ned? Vi skal riktignok ha vedfyrt stamp, har ikke innlagt strøm. Regner med å kjøpe noe som tar 1500-1800 liter vann. Tar jo ikke mer enn 20 minutter å fylle dette fra brønnen vår. Satser på å holde det varmt den tiden vi er på hytta og tappe ned når vi drar. Må vel styre med litt kjemikaliegreier selv Wink

Kommer til å bruke en varmeveksler, pumpe og termostat for å holde jevn temperatur på det mens vi er her (skal ha opp en 770 liters akkumulatortank inne som kan levere varmen).
   #3
 4,623     Sørlandet     0
På de fleste bad får man ikke tappet ut alt fra rør og pumper så frosten tar det....
KE
   #4
 3,673     Hordaland     0
Jeg ville iallefall hatt en grovstøvsuger på hytten så du kan suge ut gjennom dysene før du forlater det for vinterkulden. Jeg er selv nybegynner på dette så følger med tråden. Har hørt om mange som har fått lekkasje etter vinteren.
   #5
 23     Kristiansand     0
Fyll opp badet via et fylle filter i carbon for fjerning av jern,  kobber,  spesielt viktig om du bruker brønnvann eller vann fra innlandsvann/bekker.
Varm opp vannet,  mål med test strips,  juster ph og alkanitet,  tilfør klor,  eller noe som er bedre å bruke er spafrog eller bromin tabletter i en flytende  flotør.
Bruker du klor må du tilføre hver uke,  ikke veldig smart om badet står ubrukt i ukesvis. Klor er også veldig agresivt og tar fort knekken på lokk,  pumper,  pakkninger osv.
Etter hvert bad putter du i 3-4 spiseskjeer aktivt oxygen,  oxidizer,  spa- shock og minst en gang pr uke.
Vi får inn spa- shock i tablett form iløpet av en ukes tid,  du kan ha en flotør med bromin - klor og en med oxygen.

Videre bør du ha i scale for kalk osv ikke skal bygge seg opp.
Oil gone - enzymer for å bryte ned olje og som gir skumming
Spa brite for og renske opp og samle små partikler som igjen vil fanges opp av filteret.
Evt scum gone om badet skulle skumme mye.

Du må ikke tappe ned og slå av.  Viktig at vannet sirkulerer.

Signatur
KE
   #6
 3,673     Hordaland     0
Om jeg hadde hatt hytte på fjellet ville jeg tenkt meg om to ganger før jeg lot det stå på vinterstid, se for deg hva som skjer om sikringen eller om badet får en eller annen feil som gjør at oppvarmingen stanser. Ville iallefall hatt overvåking og varsling på temperaturen.
  (trådstarter)
   #7
 241     Jar     0
Bruker spafrog her. Liten flottør med to patroner i. Badet klarer seg nesten selv. Idag har jeg hatt sesongrengjøring (nyvasket og desinfisert karet, fylt nytt vann og balansert vannet til riktige verdier).


Hvordan desinfiserer du badet? Vasker det med klor(in) og skyller ut?


Etter dette hiver jeg oppi spafroggen og gjør egentlig ingenting den neste måneden utenom å hive oppi ett lokk med oxidizer (shocker) etter hver bruk. Tester innimellom for å se at verdiene holder seg. Etter en måned eller to må jeg bytte patronen i spafroggen. Har en haug av andre greier som jeg ikke vet om er noe vits i, hiver oppi litt av og til om jeg skjønner noe logikk av det som står på flaska.


Ja, denne Spa frog'en høres jo lur ut, og jeg liker slump-tilnærmingen din Wink


Hva er egentlig problemet med å tappe ned? Vi skal riktignok ha vedfyrt stamp, har ikke innlagt strøm. Regner med å kjøpe noe som tar 1500-1800 liter vann. Tar jo ikke mer enn 20 minutter å fylle dette fra brønnen vår. Satser på å holde det varmt den tiden vi er på hytta og tappe ned når vi drar. Må vel styre med litt kjemikaliegreier selv


Problemet er som andre sier her, at du får aldri tømt alle rør og deler helt for vann, er jo litt mer innviklet i et boblebad i forhold til en stamp som vel basically bare er en stor bøtte med et varmeelement...

I tillegg så tok det en stund å varme opp vannet i badet vårt fra tappetemperaturen som lå på rundt 5 grader, til innstilt temp på 38 grader. Jeg fylte vel i badet sånn i 10-tiden på formiddagen, og vi tok et bad på kvelden men da var det kun 26 grader. Lufttemperatur lå på rundt 8-9 grader på dagtid.

Så vannet som er i nå, blir der i flere måneder før det byttes ut (er ihvertfall planen).



Om jeg hadde hatt hytte på fjellet ville jeg tenkt meg om to ganger før jeg lot det stå på vinterstid, se for deg hva som skjer om sikringen eller om badet får en eller annen feil som gjør at oppvarmingen stanser. Ville iallefall hatt overvåking og varsling på temperaturen.


Har tenkt meg om mer enn to ganger Smile
Det ble lagt opp en egen 16A kurs kun for badet, fra sikringsskapet.
Jeg har overvåking av strømmen på hytta (men ikke av denne ene kursen), så om strømmen går på hytta får jeg varsel (pluss varsel når strømmen er tilbake igjen). Jeg tror nok at jeg har en god del timer på meg dersom strømmen går, inntil det er fare på ferde mht frysing av vannet.
Badet ble satt på en tykk såle av lecakuler og isoporplater, og det har Glava vintermatter rundt hele "kroppen" i tillegg til en isolasjonsmatte på innsiden av lokket til maskinrommet, så jeg føler jeg har gjort det jeg kan for både å holde strømforbruket så lavt som mulig, og for at ved strømstans av varmen skal forsvinne så sakte som mulig.
Men ja, det er en risiko forbundet, men jeg tror faktisk risikoen er større ved å "tro" man har klart å tømme badet for vann og så slå det av...


Fyll opp badet via et fylle filter i carbon for fjerning av jern, kobber, spesielt viktig om du bruker brønnvann eller vann fra innlandsvann/bekker.


Her er min første synd...
Jeg hadde filteret, men manglet kobling for å få det på hageslangen, og ja, vi har vann fra brønn (ble boret i fjor, vann hentes opp fra 60-70 meter).
Hva er risikoen ved at jeg ikke filtrerte vannet nå? Jeg skal sørge for å ha riktige koblinger slik at neste gang vannet byttes så fylles det nye gjennom filteret.


Varm opp vannet, mål med test strips, juster ph og alkanitet, tilfør klor, eller noe som er bedre å bruke er spafrog eller bromin tabletter i en flytende flotør.
Bruker du klor må du tilføre hver uke, ikke veldig smart om badet står ubrukt i ukesvis. Klor er også veldig agresivt og tar fort knekken på lokk, pumper, pakkninger osv.


Så du sier at Bromin er et bedre alternativ enn klor?

Og situasjonen er helt korrekt slik at badet vil stå ubrukt og uten tilsyn/vedlikehold opptil flere uker av gangen...


Etter hvert bad putter du i 3-4 spiseskjeer aktivt oxygen, oxidizer, spa- shock og minst en gang pr uke.


Dette skjønte jeg ikke...
Kan du være spesifikk på hva som skal i av kjemikalier etter hvert bruk?


Videre bør du ha i scale for kalk osv ikke skal bygge seg opp.

Oil gone - enzymer for å bryte ned olje og som gir skumming

Spa brite for og renske opp og samle små partikler som igjen vil fanges opp av filteret.
Evt scum gone om badet skulle skumme mye.


Oj, her tar det seg opp, ja... Er dette tips og råd fra en som snakker av erfaring, eller er det selgeren hos spapartsnorge som vil pushe på meg litt ekstra godsaker..? Wink
Neida, jeg skjønner at dette er vel ment, og at du neppe ville anbefalt dette her inne om du ikke hadde ærlige hensikter (for da får man høre det her inne!)


Uansett, takk for alle råd så langt, jeg tar gjerne i mot flere fra eiere som har noen års erfaring og kan fortelle hva som funker, hva som er viktig, hva som er mindre viktig etc.

På søndag stikker vi ned fra fjellet, og i første post har jeg skrevet hva jeg har av kjemikalier. Hva mener folket jeg skal gjøre med badet før vi setter oss i bilen?
Skal jeg senke temperaturen noe, og hva slags kjemikalier bør jeg putte i vannet?

Jeg har altså ikke verken Spa frog eller en annen form for dispenser, men ser vel at dette kan være lurt!

Mvh
Christopher





   #8
 23     Kristiansand     0
Du tegner forsikring for slike tilfeller.
De fleste bad har også en frostsikring, om temperaturen skulle falle under 5grader vil badet sirkulerere inntill feilen blir fixet.

Ved ikke å bruke fyllefilter får du med en del "dritt" i vannet, dette må filtreres ut, filteret blir raskere møkkete og du må trolig bruke litt mer kjemikalier.

Oxidizer, spa- shock, aktiv oxygen er bare samme navn på samme produkt. Produktet inneholder litt syre som i brenner opp urenheter du har lagt ifra deg i badet. Samtidig som det tar vekk ekkel klor lukt og er med på og klarne vannet.

De ekstra prodktene jeg nevnte kan du godt la være å bruke så snakkes vi om noen år..... Når bl.a varmeelement, pakning i pumpehuset osv er defekt.

Bromin er mere effektiv for desinfisere vann på høyere temperatur enn det klor er. Vi pleier å anbefale klor i svømmebasseng opptil 27-28grader og bromin i basseng fra 28grader og oppover.

Når du reiser setter du det på økonomi eller senker temperatur ned 28grader tipper du vil spare minst 1/3 av strømmen.

Sjekk klor nivået, men ikke overklor.


Signatur
   #9
 4,623     Sørlandet     0
Jeg tappet ned, brukte en vannsuger for å suge ut det siste. Vasket med fettløsende middel, også skylte og jeg sugde opp igjen. Etter det tok jeg en lavtrykksprøyte og sprøytet med klor (tynnet det 1/2). 5l dunk fra europris til 50lappen. Lot det virke i en øls tid også skylte jeg og sugde opp.

Angående kalk så er det noe som felles ut når du varmer vann, dette har du sikkert sett i dusjkabinetter o.l. Det vil nok med tiden legge seg i pumper og det som er. sikkert lurt å hive oppi no scale som spaparts sier.

Klor vs bromin: klor virker ikke så godt som bromin i høyere temperaturer, bromin er dyrere så jeg tror det er derfor de foretrekker klor i store svømmebassenger. Pluss at temperaturen er en del lavere i ett basseng. Mener og å ha lest at bromin er mer skånsom mot oss og lukter mindre.

Spashock/oxidizer/andre navn på dette(?) såvidt jeg har skjønt det er dette noe som tydeligvis har mange navn? Litt som at en skrue ikke bare er en skrue. Men det som er greia er at den aktiverer brominen i vannet og starter effekten. Derfor etter hvert bad og gjerne 15min før.

@spaparts: oxidizer i tablettform: vil ikke det øke brominforbruket?

(Innlegget til spaparts kom samtidig som jeg postet, mulig jeg har misforstått litt hvordan oxidizer virker?)
   #10
 1,355     0
Fyll opp badet via et fylle filter i carbon for fjerning av jern, kobber, spesielt viktig om du bruker brønnvann eller vann fra innlandsvann/bekker.
Varm opp vannet, mål med test strips, juster ph og alkanitet, tilfør klor, eller noe som er bedre å bruke er spafrog eller bromin tabletter i en flytende flotør.
Bruker du klor må du tilføre hver uke, ikke veldig smart om badet står ubrukt i ukesvis. Klor er også veldig agresivt og tar fort knekken på lokk, pumper, pakkninger osv.
Etter hvert bad putter du i 3-4 spiseskjeer aktivt oxygen, oxidizer, spa- shock og minst en gang pr uke.
Vi får inn spa- shock i tablett form iløpet av en ukes tid, du kan ha en flotør med bromin - klor og en med oxygen.

Videre bør du ha i scale for kalk osv ikke skal bygge seg opp.
Oil gone - enzymer for å bryte ned olje og som gir skumming
Spa brite for og renske opp og samle små partikler som igjen vil fanges opp av filteret.
Evt scum gone om badet skulle skumme mye.

Du må ikke tappe ned og slå av. Viktig at vannet sirkulerer.



Hva slags produkter vil du anbefale til en vedfyrt stamp da, som fylles rett fra brønn (60m dyp) og som tappes ned igjen etter 3-6 dager?