25,684    25    1  

Bygge gjerde

 10,486     Akershus     0
Vi har en liten kant der vi har lyst til å sette opp gjerde. Det er mest fordi de som brøyter hos naboen syns det er helt greit å brøyte snøen rett inn til oss. Det syns ikke vi, ikke fordi vi har noe i mot snø, men mest fordi det fører med seg en masse småstein som grasklipperen ikke liker, og fordi vi har satt opp hekk som vi håper overlever vinteren.

Vi ser for oss et helt vanlig stakittgjerde. Å sage opp, male og montere passende planker, og lekter. Når det kommer til stolpene er vi litt mer usikre. Fungerer det greit å bare slå ned sånne runde stokker og feste gjerdet på der? Hva med å slå ned stolpesko og feste stolpene i dem? Det holder kanskje lenger siden de ikke står nede i fuktig masse?

Det er stort sett sand der gjerdet skal settes opp.

Tips mottas. Tanken er å sette i gang ganske snart.
Signatur

   #1
 265     0
Du kan kjøre ett spett i bakken for å lage hull og så slå ned impregnerte runde stokker. Det er enkelt og greit, og holder i mange år.
Du kan kjøpe "metpost"/jordspyd som slås ned i bakken.
Eller du kan grave ned papprør med stolpesko som du støper oppi.
Og en haug andre muligheter. Jeg hadde brukt impregnerte stokker rett i bakken, enkelt, og kun ca. kr. 20,-(?) pr stk.
   #2
 155     Trondheim     1
Dersom du ønsker et gjerde som skal stå støtt og stabilt over flere år, er det viktig at du setter gjerdepålene dypt nok, dvs. under teledybde. Denne dybden varierer med geografien, men vil være dypere enn 60-70cm uansett.
Jeg satte opp gjerde av 4"x4" impregnerte stolper. Penere enn rundstokk, og langt mer stabilt. Leie deg et jordbor, bor hull som er 20cm bedt og ca 100cm dypt, sett ned stolpen og pakk godt rundt med grus mens du hele tiden passer på at den er i lodd. Jordspyd er vel greie nok, men neppe så stabile over tid.
   #3
 3,258     Akershus     0
Alt etter geografi og grunnforhold så funker noe og noe funker ikke. Du må nesten orientere deg lokalt om hvilke løsninger som fungerer der dere bor.

Om jeg skulle lagt arbeid i ett stakittgjerde som skulle vare "for alltid" så ville jeg støpt en murkant, og satt gjerdestolper i form av T-jern nedi denne. Ville også isolert under murkanten og sørget for drenering rundt den, med mindre grunnen er drenerende i seg selv. (Minigraver for grøftegraving, pukk, isolering, forskaling/støp) Med andre ord en stor jobb.

Som midlertidig løsning ville jeg vurdert løsninger med å kjøre stolper rett i jord. Da fordi det er raskt og billig. Men jeg ville aldri giddet å lage ett "fint" gjerde som innebærer mye arbeid og materialer på en slik løsning.

Her hvor jeg bor, indre østland, så flytter alt seg rundt om vinteren hvis det ikke gjøres ordentlig. Selv stolper som står i støp (enkeltvis) danser rundt. Og er det bevegelse i en retning (hvis det er bakke/helling) så haller gjerdet mer og mer over for hver vinter.

Signatur
  (trådstarter)
   #4
 10,486     Akershus     0
Takker for tips.

Noen "for alltid"-løsning tror jeg ikke blir så aktuelt. Litt for mye jobb nå, og det er litt usikkerhet rundt hva naboen har planer om for garasje og slikt.

Hvis de runde stokkene holder en del år, så går vi nok for det.

Jordbor har jeg brukt en gang før. Da borret jeg 26 hull til verandaen. Et livsfarlig verktøy som man skal ha stor respekt for, og som fort kan ta motet fra en stakkar. Hver gang jeg traff en stein, så var det ikke lenger borret som gikk rundt, men klædden oppå. Da gjaldt det å ikke holde for hardt fast. I tillegg så var det bare 0,5 meter bor og 0,5 meter skjøtestang, så den måtte hele tida løftes opp så ikke det skulle pakke seg med jord på oversiden.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 10,486     Akershus     0
Hvordan fungerer det med sånne her :

http://www.byggmax.com/no-no/Prod/PID-238295.aspx



som det skrus fast 98*98 i?

Det er stort sett sand der gjerdet skal bygges. Er det bedre med gjerdestolper som bankes ned?
Signatur
   #6
 307     0
Jeg har brukt noen slike stolpespyd ifm. at jeg satte opp noen porter inn til hagen vår - grunnforholdene her er også i hovedsak sand - disse står støtt som fy her hos meg i hvertfall.
Har brukt noen rundstokker ifm. oppbinding av bringebærbusker, disse hadde jeg store problemer med å banke langt nok ned med bare slegge.
  (trådstarter)
   #7
 10,486     Akershus     0

Jeg har brukt noen slike stolpespyd ifm. at jeg satte opp noen porter inn til hagen vår - grunnforholdene her er også i hovedsak sand - disse står støtt som fy her hos meg i hvertfall.
Har brukt noen rundstokker ifm. oppbinding av bringebærbusker, disse hadde jeg store problemer med å banke langt nok ned med bare slegge.


Takker. Jeg kan evt. denge ned ting med gravemaskinen, men regner med det blir litt vanskelig å få det rett.

Hvor langt har du mellom hver påla?
Signatur

  (trådstarter)
   #9
 10,486     Akershus     0

Jeg har som nevnt brae brukt dem ifm. porter, de er vel ca. 90-100 cm brede

Står en del mer om gjerde her:
http://www.maxbo.no/Tips-og-rad/Hage--og-utemiljo/Gjerder-og-stakitt/

Ser ut som en slags standard er 180 cm mellom hver påle, i hverfall med "normal" stakitthøyde som vel du skal ha


Takk.

Når de tåler porter, så bør de vel også tåle et gjerde uten noe særlig belastning noen vei :-)

Prøver meg på sånne, jeg.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 10,486     Akershus     0
Holder det med 1,5"3" liggende mellom stolpene?

Til "kledning" tenkte jeg å bruke impregnerte terrassebord. De stemmer godt med bredden vi har på verandarekkverket, og de koster knaptnok noe mer enn halvparten så tykke, uimpregnerte bord.

120*28 .

Burde jeg gå opp t il 2"4" liggende for å hindre at de siger ned på midten?

Ser for meg CC mellom stolpene på ca. 150 cm. Det går fint opp her ute.
Signatur